"Montáž" kamenné kaskády
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 216.89 (?), 2.4.2015 8:54
Tak já mám ten "puklinový". Vyplynulo to už při stavbě (návrhu - nanečisto na sucho poskládaná kaskáda - putůček). Prvně jsem zkusil krátkou kaskádu složenou z několika větších placáků - no výsledek byl sice hezký na oko, ale nefungoval. Mám docela silné čerpadlo tuším 16000 l/h a koncovou hadicí (5cm) voda dopadala na první schod kaskády a pak se silně rozstřikovala všude kolem (voda přeskočila z prvního schodu rovnou na poslední a pak až teprve do jezírka - ošklivý efekt). Tak jsem i po několika přestavbách kaskády usoudil, že tudy cesta nevede. Rozhodl jsem se tedy pro kratší potůček s prvky kaskády. Hadici (v horní části potůčku) jsem sevřel mezi kameny, pod hadicí velký placák mírně ve spádu k jezírku - po něm stéká "vyvěrající voda" a přepadá přes hranu toho placáku do nižší části (opět placák, ale má vyvýšenou hranu vepředu) kde se vytváří menší lagunka ve které dopadající voda krásně šumí. Z této lagunky vytéká voda po stranách a ztéká po několika placatějších schodovitějších kamenech rovnou do jezírka. Strany koryta potůčku jsou vyskládány z dlouhých kamenů rovnoměrného průřezu. Proto jsem potřeboval celý potůček vytmelit, protože mi voda podtékala i ty boční strany koryta. S proudem a směrem vody v potůčky se dá pohrát vložením větších valounů plavéného štěrku, tím si usměrňujete průtok a intenzitu protékající vody (a navíc voda šumí opravdu jako v potoku). Odstraněním několika kamenů v korytě člověk docílí intenzivního (prudšího) a hlasitého potůčku, naopak přidáním kamenů potůček krásně zpomalíte, ten je pak tišší a docílíte úplně jiného zvukového (i vizuálního) vjemu! Každému vyhovuje něco jiného a jde si s tím pohrát tak, aby to bylo příjemné i na posleh. Večer zkusím udělat a nahrát fotky, ale nečekejte žádné veledílo, není to ani finálně hotové, teréní úpravy už vůbec ne, ale možná tam bude pár prvků k inspiraci i pro ostatní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.89 (?), 2.4.2015 11:59
Z jedné strany máme souseda co jezdí tak 4x do roka jen jako na chalupu a posekat trávník... A druhý soused je u nás pečený-vařený a sedáme spolu k jezírku (rybníčku) a popíjíme na lavičce pivo a krmíme ryby! :-) Ten je z toho právě natěšený víc jak já... :-) Navíc má obytnou část cca 60m vzdušnou čarou daleko. Zkrátka mu to nevadí, právě naopak.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.71 (?), 2.4.2015 17:48
Tak posílám nějaké fotky.
PS: ještě odkaz na video (komu nestačí fotky) - ještě jednou upozorňuji, že se jedná o rozpracovaný potůček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.71 (?), 2.4.2015 17:49
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 123.162 (?), 10.4.2015 18:03
Super!! Mam dve otazky
1. Lepene rovno na jazierkovu foliu?
2.Co je to za kamen?
Vaclav.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.89 (?), 13.4.2015 8:31
Děkuji.
1. Mezi fólií a kameny jsem vložil ještě geotextilii, některé placaté kameny mají ostré hrany zespodu. Je to jen pro jistotu, mám sice fólii tl. 1,2mm (ohromně odolná, jen tak jí neprorazíte). ale člověk nikdy neví. Až se budou dělat terénní úpravy kolem potůčku, tak pozor na řádné ukončení (odřezání) fólie a hlavně geošky! Při obsypání krajů nesmí být geoška ve styku se zeminou (tahá slušně vodu) a docházelo by ke ztrátám vody (sice malé ztráty, ale budou)!
2. Co "dům dal". Při kopání základů pod rodinným domkem jsme spoustu kamenů vykopali. A pro zbytek placáků jsem dojel k jezedákům (po orbě tahají kameny z polí).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.105 (?), 14.4.2015 10:41
Dobry den, prosim, mohli by ste povedat, akou presne penou a akej znacky ste pouzili? Mam v jazierku Koi kapre a jeseterov a nerad by som ich otravil. Problem je totiz v tom, ze nie vsetky "studniarske peny" su vhodne pre styk s pitnou vodou. NAPRIKLAD :PU PENA CELOROČNÁ STUDNIARSKA od CYKLON je vyslovne citujem " Cyklon Schacht- und Brunnenschaum sa smie používať v oblasti pitnej vody len vtedy, keď je na strane vody bezpečne, na celej ploche a trvalo pokrytá vhodným prostriedkom. "
Prosim mate v jazierku ryby?
Dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.71 (?), 14.4.2015 22:24
Tak právě proto jsem založil celé toto téma. Také mě zajímalo zda má někdo s pěnou zkušenosti (když je toho plný internet, videa, tel. pořady atd. - všude lepí pěnou). Nikdo mi zde ale neodpověděl, zda je opravdu nezávadná či zda má s ní vůbec zkušenosti. Tak nezbývalo nic jiného než to zkusit sám a na vlastní pěst. Jezírko je doslova plné ryb a ani po 14ti dnech jim nic není! Měl jsem pěnu od Den Bravenu - přímo studnařskou, která splňuje (teď jen cituji) požadavky dle § 3 odst. 2 Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 409/2005 Sb. kladené na výrobky přicházející do styku s pitnou vodou včetně atestů. Vhodná pro přímý styk s pitnou vodou apod. Takže jsem to risknul a tuhle pěnu použil a ani já a ani mé rybky nemáme problém. Ale asi to bude také případ od případu. Já mám nějakých 35 m3 vody a jsem v pohodě, ale je možné, že někdo tou pěnou dokáže "otrávit" menší vodu třeba 1m3. Fakt nevím, nejsem expert.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.29 (?), 14.4.2015 22:54
Takato pena by mala mat nejaky bezpecnostny list, msds, alebo nieco podobne, kde sa uvadza aj vplyv na vodne organizmy. Ak aj nie, mala by mat specifikaciu, co je to aky typ polymeru a co tvori rozpustadlo a co penotvorne prisady. Aj z toho sa da odhadnut nakolko je bezpecna ci nebezpecna. Napr: zde.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|