Takže postupně.
1. Separace nečistot u odtokové roury a vracení čisté vody si dost dobře nedokážu představit. Podle mě je to slepá ulička. Náklady pro technicky fungující systém dle mého odhadu se nemohou nikdy vrátit.
2. Obávím se, že vřazení jednoho delšího ostřiku nevyřeší problém s postupným ucpáváním odtokové roury. Pokud je totiž velké množství hrubého odpadu (listí, jehlice), může dojít (a často dojde) k tomu, že na hraně odtokové roury se to začně usazovat a pak na to můžete stříkat klidně hodinu a z té hrany to prostě nedostanete. Tam nejde o množství vody a dobu, ale o SMĚR ostřiku. Zkoušel jsem experimentovat s úhlem nastavení trysek (u mého bubnu lze), ale výrazný efekt to nemělo. Pokud se do bubnu dostane větší list (a že jich kolem jezírka mám tuny), tak šance, že jej stříknete přesně uprostřed tak, aby se nezachytil na hraně je velmi malá. Nebo jehlice z borovice. Nebo drobné větvičky.
Proto musím jednou cca za 14 dnů vzít zahradní hadici a z druhé strany to proudem prostě ostříknout. Je to čistá práce tak na cca 20s, ale musím ji uděla
Tohoto problému jsem si byl dobře vědom už před instalací RDF. Proto jsem zhotovil velmi hrubý předfiltr ještě před bubnem (velikost ok cca 1cm). Dopadlo to tak, že množství listí tento předfiltr prostě ucpalo. A navíc jsem jej zase jako blbec musel někdy i 2x do týdne čistit. Tak jsem jej vyřadil a prostě jen jednou za čas ostříknu hadicí odtokovou rouru. Takže není to bezúdržbové zařízení. Nicméně už jsem psal. Už bych nechtěl filtr k jezírku bez RDF. NIKDY. To bych radši to jezírko zrušil.
3. Viděl jsem nedávno u některého RDF v zahraničí, že mají právě v čele odtokové roury přivedenou hadici a tento ostřik z jiného směru jednou za čas udělají (malé čerpadlo přímo na čisté straně bubnu).
4. Dopouštění jezírka mám vyřešené hladinovým spínačem(ELKO HRH 5 a vlastní nerezová sonda), solenoidem a napojením na tlakovou vodu ze studny.
5. Protože nemám problém s vodou, čerpám odpad z bubnu do 200l sudu. V něm malá kalovka ovládaná na DO, hadice na zeleninové zahrádce a manželka zalévá tento smrad přímo ke kořenům rostlin. Je z něj vyloženě nadšená.