Likvidace řas v malém jezírku

host - 49.247 (?) 
27.2.2009 17:59

Trosku odbocim ale prihreji si svuj problem - dneska sem se docela "vydesil" Mam nove nove jezirko cca 120m2/100m3 ktere jsme napustili cca pred 14dny primo z vodovodu - pak si hned zamrzlo a napadl na nej snih. Dneska cca dva dny kdy je bez ledu jsem se na nej sel podivat a malem mne ranila mrtvice:-) Jezirko je zelene jak nejhorsi brcal - po hladine plavou chomace slizkejch ras. Neco takoveho sem cekal tak nekdy v srpnu kdy bude voda prehrata a bez kysliku. Meril sem teplotu - melciny maji skoro 7c (a to je trvale teplota vzduchu nekde 0-4C) Znamena to uz zacit filtrovat? Asi nejefektivnejsi v tuto chvili bude zapnout UVC lampu ne? Je jasne ze tam zatim nejsou zadne rostliny, ani zadne nitrifikacni bakterie tam nemuzou byt ani nic ziveho (no to asi ne, ale i tak). Melo by nejaky vyznam koupit startovaci kulturu bakterii? A vubec je normalni aby rasy pri takovychto podminkach vodu osidlili tak rychle?

tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 27.2.2009 18:21

dejte kousek měděného plechu do vody

host - 47.182 (?), 27.2.2009 18:30

já bych s filtrováním počkal, řasy teď můžete zkusit zlikvidovat spíš nějakým přípravkem...(třeba i hypermanganem... máte-li v jezírku rybky tak ne víc než 1g na každých 1000l, pokud v jezírku ryby nemáte můžete použít dávku kolem 5g na každých 1000l, měla by alespoň částečně zlikvidovat řasy oxidací)

Prostě bych neriskoval zničení techniky, kuli tomu, že něco někde zamrzne a tak dále... ještě můžou přijít vyšší mrazy...

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 3.3.2009 8:47

Buďte klidný, ono to přejde. Pokud tam nemáte ryby, tak bych tu filtraci už klidně pustil, pokud ne, tak asi taky.  Startovací kultury bakterií bych zkusil přidat,  i když si nejsem nyní při téhle teplotě  příliš jist efektivností tohoto kroku, nic tím  ale určitě nezkazíte. Zkusil bych minálně dávku pro filtr, s jezírkem vzhledem k objemu Vaší nádrže  - těžko říct.  Hypermangán a podobné experimenty bych zatím zkusil nevyužít :)
Řasa je holt rychlík :)

Ještě k tomu ničení řasy oxidací - mohl by jste mi někdo vysvětlit, co se v téhle roční době stane s tou mrtvou, odumřelou řasou? Zmizí ?

host - 47.182 (?), 3.3.2009 8:55

ta mrtvá řasa se má rozložit na kyslík + další látky, ty pak klesnou obvykle ke dnu...

Hypermangan bych nenazýval experimentem, běžně se tato metoda používá ve větších chovech, bez jakýchkoli následků.

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 3.3.2009 11:10

Hypermangan je silne oxidacne cinidlo a zabije vsetky mikroorganizmy, rozlozenim bunkovych stien, pripadne aj zmenami chemizmu vo vnutri buniek. Pracuje na podobnom princip ako chlor, chlornan, peroxid, ozon... mozno je miernejsi vzhladom na pomalejsi rozklad... Uvolnuje velmi reaktivny atomarny kyslik. Aj preto je tak ucinny na mnohe kozne choroby, ked casto antibiotika nepomahaju.

Riasa sa urcite nerozlozi na kyslik..., ale odumrie. Hypermangan moze narusit mikrobio rovnovahu v jazierku. Riasa by sa mala okamzite odstranit, pretoze na nej a z nej uvolnenych zivin by mohli zacat profitovat mozno nie prave ziaduce mikroorganizmy, ktore sa do vody casom aj tak dostanu.

host - 47.182 (?), 3.3.2009 18:06

Omlouvám se, informoval jsem tak jak mi to bylo vysvětleno ;) děkuji, že jste můj příspěvek uvedl na pravou míru :)

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 4.3.2009 8:48

Přesně, řasa se určitě nerozloží na kyslík a něco. Spíš povede k rozložení na to "něco", co dále obohatí vodu o živiny, které napomohou k lepšímu růstu dalším řasám.  To, že s aplikací podobného činidla jako hypermangán poškodíte nejen řasy, ale i povlaky nitrfikačních bakterií, způsobí jen jednu věc - a to, že mrtvou řasu (a odpoad z ní) Vám nebude mít co rozkládat, nebo alespoň ne v takové míře jako před aplikací.
Na druhou stranu si dovedu představit, že se Vám může podařit valnou část té hmoty nějak odstranit - odsát, vylovit,...  - ale pro tento případ mi přijde hypermangán jako nepraktický, lepší by bylo použít přípravky, které Vám pomohou zvednout bordel ze dna k hladině - pak se sbírá snáze - vysavačem, skimmrem, případně jemnou síťkou

Ladik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 22.158 (?), 4.3.2009 16:46

tady jsem našel takové shrnutí co by jste si mohli přečíst´, spousta věcí tu již byla různě zmíněna i v jiných tématech ale tady je to pohromadě

tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 4.3.2009 20:16

už mám skoro hotovou tu filtraci a biofiltraci

ještě víko na filtraci udělat pod rám atd.

pak ještě okysličování nařezat elekt.husí krk a promyslet a skusit pořadí fitračních materiálů první přijde filtrace za ní bio s rostlinama

japonská rohož
japonská rohož
Bez názvu
Bez názvu
lepil jsem silikonem drží perfekt
lepil jsem silikonem drží perfekt
houbička v rašlovém pytli
houbička v rašlovém pytli
kartáče různé po 10kč ve výprodeji
kartáče různé po 10kč ve výprodeji
bio čistička...střed napnit kačírkem a osázet rostlinama
bio čistička...střed napnit kačírkem a osázet rostlinama
na odkalení padla sat anténa (nic moc opracované,ale pod kačer stačí)
na odkalení padla sat anténa (nic moc opracované,ale pod kačer stačí)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz