Kořenová filtrace
|
|
|
|
|
|
|
|
lowel1973 - (6) - 26.216 (?), 27.7.2013 8:39, zobrazeno: 11906x
Po přečtení všech mnou nalezených příspěvků týkajících se kořenové filtrace k zahradnímu jezírku jsem se rozhodl tento filtrační systém uvést do praxe i v mém případě. Hlavním důvodem zvolení tohoto typu filtrace byl nedostatek místa, podle mého názoru menší náročnost na údržbu (jezírko je na chatě, kde nejsme každý den), lepší splynutí s okolím, a v neposlední řadě i ekonomická investice do drahých a ne vždy plně funkčních čističek. Raději se omezím na „čistou“ vodu namísto křišťálově čisté a průzračné bazénové vody za cenu nevzhledných a často monstrózních sudů a nádrží, které se o tuto kvalitu starají. A to nepočítám běh výkonných a spotřebou náročných čerpadel. V rámci realizace počítám i s tím, že 1 x za 1-2 roky čističku kompletně vyčistím od nánosů bahna, které se tam pravděpodobně po čase objeví. (V bezúdržbové věci až tak moc nevěřím .) některé stavební práce již byly započaty, velikost kořenovky by měla být kruhová v průměru 150-160 cm. Hloubka je zatím na 50 cm, ale může být i větší. Nejsem si ale jist, zda-li větší hloubka má nějaký smysl. Čistit by měla jezírko o objemu cca 13m3. Chtěl bych se touto cestou zeptat, zda-li je možné, aby taková čistička, byť z části plnila svou funkci a jak případně vyřešit přívod a odvod vody a dělení (příčky) uvnitř filtrace, aby byla pokud možno co nejvýkonnější. Osazení v jezírku tvoří nějací karasi a 2 koi kapři v celkovém počtu 8 ryb. Děkuji všem za radu a odbornou pomoc a to jak v negativním (což předpokládám) tak pozitivním smyslu. Rád uvítám i návrh jiného druhu filtrace za předpokladu využití stávající stavby.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lowel1973 - (6) - 26.216 (?), 27.7.2013 11:54
Děkuji za počáteční reakci, tím více od člověka znalého v tomto oboru, kterého zde všichni na diskuzích uznávají. :-). Pokud bych šel směrem, který jste naznačil, jak velkou bych měl brát plochu v úvahu?? Zde mě limitovaly již vytvořené okraje "skalky", které jsou betonové. Taky jsem přemýšlel nad tím, jestli by pomohlo třeba použití tak 50-100litrového sudu, do kterého by šla voda první a teprve potom do kořenové filtrace. Sice nevím, čím bych sud naplnil, ale to bych si také nechal rád poradit.:-) Popřípadě, dal by se z této plochy vytvořit fuknkční filtr?? Ten objem by mohl být dostačující.
|
|
|
|
|
|
|
lotusek - Bronzový Zahrádkář (78) - 44.59 (?), 27.7.2013 13:13
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lowel1973 - (6) - 26.216 (?), 27.7.2013 15:13
Jak odkaz od Zdeňka Tulise, tak Vámi zaslaný obrázek mi otevřely nový pohled na skutečnou kořenovou filtraci. Nejblíže mi je filtrace na Vámi zaslané fotografii a tento způsob se budu v mých podmínkách snažit realizovat. Zajímalo by mě, jak silná vrstva kačírku v kořenovce je, resp. jak kopat hluboko. Potom by mě zajímalo, jestli jsou uvnitř nějaké přepážky, které často bývají na obrázcích kořenové filtrace. Moc děkuji za rady.
|
|
|
|
|
|
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 29.7.2013 9:03
Nemyslím, že by vrstva kačírku měla být nějaká silná. Pokud by se Vám povedlo mít jí kolem 50-60 cm silnou, mělo by to postačovat. Když jí spácháte hlubší, na škodu to asi nebude, ale bude se myslím dost obtížně čistit - i když to asi o kořenovkách platí obecně.
S přepážkami bych si asi hlavu v kořenovce Vašeho rozsahu moc hlavu nelámal, položil bych pouze dolů na dno nějaké drenážní potrubí, pro případné čištění.
Obrázky, které máte patrně na mysli, jsou schemata kořenové čistírny odpadních vod, které pracují s jiným znečištěním, a zcela jinými průtoky, než u jezírka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|