Vysku mozno pomerne presne zaznamenat odfotenim dyzy fontany, pripadne ineho predmetu, ktory sa nehybe a ciastocne trci z vody. Pripadne upevnit do vody meter.
1 cm za den je dost, ale nemusi byt kvoli diere vo folii, ale toto ovplyvnuje plocha jazierka a hlavne aj pohyb vody, vodopad a fontany zvlhcuju vzduch pricom sa znacne mnozstvo vody odparuje. Nieco spravia aj rastliny. Dost toto zavisi od teploty vody a vzduchu, mozno aj od toho ci je to veterne miesto. Ja by som urobil aj zaznam skoro rano a vecer, ci sa tempo ubytku vody meni s vonkajsou teplotou. Ked porovnate fotky toho miesta budete presne vidiet co a kedy sa udialo. 2 cm je uz podozriva hodnota. Ja mam jazierko vramci plochy zavlahy na travu, preto mi odparenu vodu doplna zavlaha. Po dazdoch mam skor opacny problem, fonatana kvoli ponoru znizuje svoj vykon. Ten sa po par dnoch tepla vrati, cize z toho vyplyva, ze znacne mnozstvo vody sa dokaze odparit. Mozete toto aj nasimulovat. Pomer plochy k objemu je dolezity. Najdite taku nadobu a doplnte na prislusny objem. Skuste izolovat od prehriatia a odparujte. Myslim, ze sa cosi dokaze odparit, ze by sme boli prekvapeny.