Jílové jezírko

host - 159.245 (?) 
12.10.2015 13:12

zdravím,

výkop ílového jazera sa realizuje trocha odlišným spôsobom ako pri výkope na foliové jazero, steny niesú kolmé, ale v sklone 1:2 - 1:3. na čistenie jazera sa realizuje kalová jama v najhlbšom mieste jazera, alebo zóny - plávacia, rybníková, sem sa spáduje dno. voda v každom jazierku býva kalná cca 2 x ročne, a potom sa vyčíri.čistenie odporúčam dolomitickým vápnom, alebo modrou skalicou - úprava ph vody. čistota vody záleží od viacerých faktorov - poloha, expozícia,chov rýb, rastlinstvo a pod..videli ste už zakalenú vodu na štrkovisku? ak je dovrzaný návrh jazera, ktorý sa zrealizuje bez patričných skúseností, tak aj výsledok bude samozrejme neuspokojivý. všetko záleží od návrhu, realizácie,údržby. z vlastnej skúsenosti mi určite vychádza lepšie ílové jazero(samozrejme dobre navrhnuté a zrealizované) ako fóliové, aj čo sa týka kvality vody. pri chybnej realizácii íl. jazera určite netreba vyniť íl ako surovinu. treba s ním vedieť pracovať a prac. postup zohľadniť už pri návrhu stavby.

host - 17.210 (?), 12.10.2015 15:01

Je to zaujimave co pisete. Mensi sklon urcite vela vyriesi. Ale neporovnaval by som ilove jazierko s vodou na strkovisku. Strkoviska su napojene na podzemnu vodu, cez strkovopieskove vrstvy, ktorych rozloha moze byt radove vacsia ako samotne jazierko (tam kde dosahuje priepustne podlozie). V strkovopieskovej vrstve sa voda cisti a filtruje a preto je casto cista a priehladna. Ilove jazierko vsak izoluje vodu od podlozia a tento sposob filtracie sa neuplatnuje. Isteze, siran mednaty, mozno aj vapno dokazu vodu vycistit, ale nie kazdy chce pouzivat chemiu na dosiahnutie cistej vody. Vapno moze skodit vodnym rastlinam, ziskate velmi tvrdu vodu s vysokym pH. Mozno dobra na niektore ryby - africke cichlidy, ale pre bezne ryby do jazierka asi nevhodna. Mednate soli dost skodia mikroflore ako takej, i ked dokaze potlacit rast rias. 

host - 159.245 (?), 13.10.2015 8:21

samozrejme úprava vody skalicou a dolomit. vápnom(prírodné chemické produkty, používame ich samozrejme s mierou) nie je v dobre založenom prírodnom jazere nutná, spomenul som to ako alternatívu k urýchleniu dosiahnutia čistoty vody. primárnu funkciu na čistenie vody zabezpečujú rastliny vysadené do jednotlivých zón(podľa hĺbky koreň. systému - anaeróbne, aeróbne čistenie), čím sa dosiahne efekt koreňovej čistiarne odpadových vôd.

prírodný proces čistenia vody nám zabezpečia rastliny v plnej miere najskôr 1rok po založení, keď sa rozrastú. čistotu vody zabezpečí správne navrhnutý reliéf jednotlivých jazierkových zón, kalová jama, správna navrhnutá výsadba, poloha jazierka(slnko, tieň,pod kopcom, neprerýbniť jazero.štrkovisko samozrejme funguje väčšinou tak ako popisujete, uviedol som ho ako príklad čo sa týka výrenia ílovej suspenzie v kamenivom podklade. samozrejme nerozvážna realizácia kamenného obsypu nám tiež nevyrieši, je nutné ho navrstvisť dľa jednotlivých frakcii. kameň v ílovom jazere neberiem ako hydroizoláciu, ale splňa mi požiadavku na zamedzenie výrenia íl. suspenzie, a v neposlednom rade sa dá dosiahnuť prírode blízky efekt daného vodného diela, za predpokladu, že použijem miestny, lokálny kameň z okolia stavby.

host - 188.68 (?), 13.10.2015 9:18

Zdravím,

užitá dolomitu se sklaici je kontraproduktivni potrebna disociace skalice k algicide bude vest ke vzniku srazenin s uhlicitanem... vznikajici detrit vam to cele zanese... zony s melcinamy bez cirkulace se budou prehrtivat a v litopralu zacne rust ras... ono to muze jakz takz fungovat jako jezirko v mogradu ktere je opravdu zarostle makrofyty ale jezero kde se ma koupat ci byt ryby tak casem game over..a jak psal kolega na hore sterkoviste a vase jilove jezirko je sto a jedno... vodonosne pisky doplnuji cistou studenou vodu pri odparech a dochazi k cirkulaci vody a plus ten objem a teploty vody... to je trosku mimo... nerikam ze jsem nevidel v prirode jezirko ale t bylo vetsinou po kaolinovem lomu ale kdyz se tam nekdo koupal tak to bilo bile jezirko..kde rasy nerostly jelikoz pruhlednost byla tak 1cm a suspendovane castice pokryvali vse coz je skvelej UV filter...

MH

host - 159.245 (?), 13.10.2015 10:37

zdravím,

neviem prečo sa niektorý diskutujúci tak chytili čistenia jaz. skalicou a vápnom, ked som to spomenul iba ako okrajovú záležitosť a alternatívnu pomoc na úpravu vody, a vôbec to neodporúčam robiť pravidelne, práveže regenerácia vody je zabezpečená prítokom a odtokom vody, prirodzenou cirkulaciou - plytčina, hlboká zona, objem vody atd.. pri návrhu a realizácii sa berie v úvahu komplex podmienok s ktorými sa vieme vysporiadať-umiestnenie, poloha,reliéf zón, oddelenie kup. zóny od chovnej, strmšie severné časti jazera-udržiava množstvo vody konštantnej teploty a pod.inak sa navrhuje jazero s prítokom a odtokom, inak dažďové jazero, inak jazero napúšťané spod. vodou atd. čo sa týka kvality vody, je podceňovaná rozloha a tvar regen. rastlinných zón, čo má za následok premnoženie riasy - nedostatok potravinového reťazca- vyššie rastliny sa tiež živia živinami, a ak je živýn prebytok tak pozorujeme riasu, ktorá nám hovorí, že v nami vybudovanom systéme sa udiala chyba. apropo-čistá číra voda sa nevyskytuje ani vo foliových jazierkach pri ktorých sa podcenili už vyžšie popísané základné atribúty návrhu a realizácie.

v-ilove jazero. vilo 

host - 17.210 (?), 13.10.2015 12:57

Vilo, vsetko co pisete je pravda,... ja som sa do tejto diskusie zapojil, lebo som zvedavy, ci je mozne ilove jazierko s krystalovocistou vodou. Na fore su viac pesimisti, ze il bude vyrit vodu....mam studnu do 10 m, pricom prvych 6 metrov vrtu bol strk a piesok a potom sa vyhlbila par metrov jama v ile, poctovo zhutnenom. A voda vychadza ako krystal, skor ju zahumusia piesky, ani stopy po ile. Predpokladam, ze nieco take moze vytvorit aj v jazierku. Ved aj blato moze byt makke a tvrde. preto z vasich skusenosti, je mozne mat ilove jazierko s krystalovocistou vodou? Je mozne zohnat taky il, ktory nebude kalit vodu?

host - 159.245 (?), 13.10.2015 14:08

zdravím,

neviem na základe čoho sa vyjadrujú zainteresovaný diskutujúci do diskusie, ja za seba opisujem problematiku v skratkách na základe mojich skúseností s danou problematikou.čo sa týka dol.vápna a skalice, mám na mysli samozrejme malé množstvá a nie prerábku komplet ph vody, čiže hlavne s mierou, ktorú vypočítame dľa objemu vody apod. - všetko od konkrétnej sit. - nerád paušalizujem, a ticho v dobrom závidim chemikom, každý sa špecializujeme na niečo iné :).

ílový mat. - íl je obsiahnutý dá sa povedať v každej hline, ktorá sa nachádza pod ornicou.pri realizácii sa v podstate táto hlina namáča, mieša, sadá, triedi - hrubé čiastočky na spodok, ílové na vrch.zo začiatku sa po takomto výkope obtiažne pohybuje, hlavne menej skúseným-proste chodíte v blate - dá sa to odstrániť, vylepšiť konfort chodenia-iná téma.po zamiešaní sa íl už nelepí, začína sa hutniť, začína tvoriť hydrotesnú vrstvu a samozrejme už toľko nemúti vodu, a mulina veľmi rýchlo sadá.tento proces miešania opakujeme v závislosti od kvality spracovávanej hliny - od obsahu ílu v hline. šedé a biele ílové hliny-vysoký obsah ílu-bentonitu - tažšia spracovateľnosť, hydroizolácia veľmi dobrá už pri hrubke cca 10-15cm. hnedé ílové hliny- lepšia spracovateľnosť, potrebná hrúbka cca15-25cm.čierne hliny s obsahom ílu - naplaveniny(nezamieňať s ornicou) najľahšia spracovateľnosť, hrúbka cca 25cm a viac dľa potreby. po odlakovaní jazera sami zistíte kde sa práca podcenila, kde ste lepili dva odlišné íly apod. to treba vidieť, vyskúšať-treba zapojiť aj ostatné zmysli.realizoval som jazierka aj z gumy fireston, tam sa tiež vyskytuje zákal vody.zhutnený íl už vodu nemúti, vyplaví sa z neho najjemnejší bentonit, ktorý vodu rýchlo čistí, a ak má navyše možnosť zapadnúť medzi väčšie štrbiny do kameniva tak o íle ani netušíte.vstup a podobne exponované plochy sa riešia už počas návrhu aby sa práve zamedzilo výreniu.na ílové podložie sa používa pieskový, štrkový obsyp - estetická a funkčná záležitosť - zabraňuje vysušeniu dna pri poklese hladiny-výpar, vietor. ja nepotrebujem nikoho presviedčať, ako príklad som uviedol štrkovisko, nie kôli cyrkulácii vody ale pórovitosti dna.

zamiešaný íl nekalí vodu, skôr zákal sposobuje organ. mat. popadaný do jazera, a ako kolega spomenul mútia sa hlavne jemné piesky.takýto íl je dokonca p istom čase pochôdzny, pripomína skôr plastelínu ako blato.

ak by prípadný záujemci chceli zachovať konštantne čistú vodu v kúp.zóne, je potrebné ju odeliť od ostat. zón - dá sa spraviť :),ponechať cca 2/3 vod.plochy pre rastlinný život, nerealizovať jaz. na priamom slnku, pochopiť prúdenie vody -hlboké, plytké zóny, exponované brehové svahy, vytvoriť severné brehové svahy, doržať objem vody. apropo treba spomenuť mikropriepustnosť takýchto jazier-mimochodom žiadaná vlastnosť-zachováva prirodzené prúdenie vody do okolitej pôdy, čiže to nieje typicky stojaca voda ako pri foliových jazerách.spomínam to preto, lebo v dnešnej dobe sa akoby zabudlo na vlastnosť vody, že tečie - flaškovanie minerálok, vodovody,čím voda stráca prirodzenú vlastnosť-čerstvosť. viliam.vnuk@gmail.com

host - 159.245 (?), 13.10.2015 14:39

dá sa udržať takáto voda

prvé napustenie,voda čista
prvé napustenie,voda čista

host - 4.23 (?), 26.3.2017 20:24

Zdravim, mám tiež zaujem o rybníček cca 5x10m, a tiež sa chcem vyhnut fólií, mám v určitej hĺbke modrosivy podklad asi tiež nejaký il a ten chcem nejakým spôsobom dostať na steny rybníka. Taktiež mám dosť vysoko spodnú vodu a hladinu chcem dať cca 70 cm pod povrch aby som mal spád od studne z ktorej do kanála mi neustále voda odteka takže ju len odklonim do rybníčka a bude tam neustále pritekat.Taktiez mám možnosť sa dostať k pieskovcom ktoré by som chcel vyhľadať na il a tým pádom by sa mi už ani nemusela vyrit voda, keďže mi ide hlavne o chov rýb, presnejšie pstruhy.Ak by ste vedeli niekto poradiť jkostinsky@gmail.com

host - 0.41 (?), 5.8.2022 9:19
Zdravim po 5 letech. Ma puvodni zakladatel prispevku, Jirina, sve jilove jezirko? Mame na pozemku “dolinu”, svah - vznikla pred vice nez 100lety, kde se odebiral jil na stavbu mistniho kostela. Zda-li tam jeste nejaky jil zbyl netusim, aktualne tam roste jen trava a pri destich tam voda nestoji. Premyslim zda tuto prohluben zasypat, nebo vytvorit vodni prvek. Po precteni par webu, mam celkem zmatek. Samozrejme bych radeji bez folie a bez filtracni techniky (event pokud existuje neco na solarni pohon). Plocha je to celkem velka, 2/3 plochy uzitkova cistici s rostlinami, 1/3 koupaci s hloubkou? (a Jde k necemu takovemu vyuzit soucasne dotace na zadrzovani vody v krajine?)pridavam nicnerikajici foto mirneho svahu, z ostrejsiho svahu bylo foceno.
Prirodni koupaci jezirko?
Prirodni koupaci jezirko?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika