Jílové jezírko

host - 97.126 (?) 
31.5.2013 12:58

Dobry den, rada bych take napsala svoje zkusenosti s jilovym jezirkem. Mame na pozemku hodne vody a jiloveho zakladu. Pres pozemek nam vede trativod a vodu jsme museli svest do drenaze. Tak jsme se rozhodli toho vyuzit a vykopali jsme si rucne jezirko s napajenim z trativodu, ktery jsme prekopli, vymazali jilem a svedli do jezirka. Stalo nas to dost sil, aby to fungovalo, jak jsme si predstavovali, hledala jsem informace po internetu. Jezirko jsem musela cele vymazat jilem asi dvaktat, ale funguje to. Voda stale priteka a na druhem konci mame odtokovou trubku svedenou do drenaze a tou nam stale odteka voda. Vysazela jsem kytky, chtela bych poridit i ryby. Valouny k jezirku jsme vybirali v rece a vysledek opravdu stoji za tosmiley Drzim vsem palce, kdo se rozhodne pro jilove jezirko, aby mu to fungovalo. Gabi

host - 49.39 (?), 31.5.2013 13:13
Na ryby pozor!, zvláště na kaprovité: ryjí ve dně a budou kalit vodu. Abyste z průhledného jezírka neměli bahňák! Josef.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 127.140 (?), 31.5.2013 13:54

Ak máte po ruke fotky, prosím pripojte ich :-) Celkom rád by som Vaše jazierko videl. Ďakujem.

Peter

host - 11.249 (?), 13.8.2013 22:30

Zdravím Gábi,

snažíme se o něco možná trochu podobného Vašemu případu, který jste popsala. Ručně vykopaná jáma vymazaná jílem, napájení z okapu. Chtěl jsem se zeptat, co jste dali na vrtsvu jílu, aby se oda nešpinila. Myslel jsem, že použiji kačírek, ale nevím jak velkou vrstvu udělat, aby zůstala voda jakž takž čistá. ale zajímal by mne Váš případ. Děkuji. Pavel

host - 159.245 (?), 29.9.2015 11:17

zdravím vás nadšenci,

zaoberáme sa návrhom a realizáciou ílových jazier, retenč. nádrží a pod. íl. jazero je samozrejme realizovať na pozemkoch s prirodzeným výskytom ílových hlín - od hnedej cez šedé až do čiernych - tie si netreba zamieňať s ornicou. tieto hliny sa vyskytujú v hĺbkach od cca 0,3m. íl. jazero sa samozrejme dá vytvoriť aj na kamenistých pôdach - no je nutné priniesť zeminu /hlinu s obsahom ílu, alebo zastabilizovať dno- to je už otázka návrhu danej stavby. čo sa týka kalenia vody v takomto jazere - nie je akútne, lebo zhutnený, miešaný íl už nyvykazuje extrémne uvolňovanie hlinitých čiastočiek + dno sa doplní o vrstvy kameniva, štrku a piesku - podľa návrhu. budte bez obáv, jazero musí mať všetky atribúty foliového jaz. viliam.vnuk@gmail.com

po realizácii cca 2týždne
po realizácii cca 2týždne

host - 17.210 (?), 29.9.2015 14:02

moze mat ilove jazierko priezracnu vodu? ak napisete ze nie, skusil to niekto s hlinitou solou? (ta il efektivne zraza)

host - 188.68 (?), 30.9.2015 8:54

a kce mu to bude flokulant sice srazi z vodniho sloupce drobne castice ale vznikla jemna suspenze se stejne znovu bude rozvirovat at uz pri plkavani nebo pri pohybu ryb... ci proudem vody z okruhu...

host - 198.112 (?), 30.9.2015 11:07

co tak na il naplacat tenku geotextiliu? Casom by to chytil nejaky biofilm, alebo riasu a il by sa uz neviril.

host - 159.245 (?), 12.10.2015 8:09

ílové jazero sa po dokončení vysype pieskom a kamenivom fr. 63mm, čo zabráni výreniu ílovej jemnej suspenzie. inak íl po napustení vody je tlačený tlakom do dna jazera, takže časom je suspenzia zhutnená do dna jazera. čo sa týka geotextílie - má zmysel ju dávať do prírodného jazera? podľa mňa je piesok a štrk prirodzenejší mat. 

host - 105.132 (?), 12.10.2015 9:19

urcite je strk prirodny matros, ale mozno horsi na nejaku pravidelnu udrzbu, ak by bola na dne nejaka vacsia vrstva. Aspon podla mojej skusenosti. Geotextilia by odizolovala il od vody dostatocne, aby sa vobec il neviril a mozno by sa dosiahol efekt vody bez kalu z ilu, ako je mozne dosiahnut vo foliovom jazierku....mozno. So strkom hlavne na kolmejsich stenach il nemozno uplne izolovat, a erozia takychto stien pravdepodobne casom aj tak nastane. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz