Jezírkový vysavač - prosím poradte



Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?)
2.1.2013 12:59

Pokud ten výskyt sedimentů není nijak zásadní, jak píšete, možná by Vám pomohlo soustředit je na menší plochu než teď máte. Je to možné provést nějakým masivním vzduchováním nebo čerpadlem - pokud změníte cirkulaci vody v nádrži, je možné plošně rozprostřené sedimenty soustředit na menší plochy v silnější vrstvě. V některých nádržích to jde, v některých hůře záleží na tvaru.
Pokud ten vysavač pořídíte, je škoda jej použít jen 2-3x ročně, je lépe častější frekvence vysávání.  Zvažte ještě tu možnost poloautomatu od bazénářů - dosažené výsledky v koupací zoně jsou skvělé, a oproti "ručním" vysavčům bezpracné

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
host - 169.53 (?), 5.10.2012 14:11

Pro jezírko do 3 m3 stačí i jednokomorový vysavač. Mnohem lepší je samozřejmě dvoukomorový.  Pro rozhodnutí je nejlepší si vysávání před koupí zkusit prakticky. Stačí zagooglovat "půjčení pondovac". Zjistíte, že třeba dubové listy nemáte šanci vysát, což Vám prodejci "zapomenou" říct. Také na větší plochy je vysavač málo výkonný. Lepším řešením je potom odkalovač na WAPku. Jen práce s ním není moc komfortní. Zase je nejlepší si vyzkoušet - půjčovna odkalovač. A udělat si sami názor. Pokud nebudete spokojeni a hledáte silnější mašinu, dá se pořídit profi vysavač midex-profi-1243 

      
host - 130.103 (?), 25.12.2012 5:13

Dobry den,

take shanim jezirkovy vysavac, ale prave s pujcovnama je to docela problem, protoze je jich jako safranu.

Mam jezirko pouze na koupani o rozmerech 4,5 m x 8,5 m s hloubkou od 1,8 m do 2,2 m. Takze objem je cca 80 m3. Pouze koupaci cast.

Nicmene jsem byl uz skoro rozhodnuty, ze si poridim bud Pondovac 4 nebo Gardenu SR2000. Trochu me, ale odrazuji nektere prispevky tady na forech, ze nekteri s Pondovacem 4 nejsou az tak spokojeni, a ze ocekavali vice. Nejedna se mi jen o to, aby vysavac udelal praci kvalitne, ale i docela svizne. Nechce se mi u jezirka postavat 8 hodin a nahanet necistoty po dne a mezi tim cekat az se mi kal zase usadi.

Vcera jsem narazil na dalsi dva modely a to:

Fango 2000

Clean&Easy 1200

Stoji naprosto stejne cca 30.000,-Kc a u jejich popisu je, ze jsou vhodne pro jezirka od 30 - 100 m3. Takze tak akorat pro to moje.

Bohuzel se mi, ale nepodarilo nikde na Internetu najit nejake zkusenosti ostatnich lidi.

Prosim vas nemate nekdo s temito dvemi vysavaci nekdo zkusenost?

Myslite si, ze ten Pondovac nebo Gardena jsou dostacujici a kupovat vysavac za 30.000,-Kc je zbytecne?

Jsem toho nazoru, ze nechci kupovat kazdych 5 let novy vysavac. Ocekavam, ze by ty drazsi mohly i dele vydrzet a tudiz v delsim casovem horizontu je potom jedno jestli koupite vysavace CTYRI za 10.000,- kus a nebo na 20 let jen jeden za 30.000,-kc.

Mimochodem ty za TRICET jsem nasel v Nemeckych e-shopech od 18.000-22.000,-Kc.

Dekuji za odpovedi a preji vesele vanoce a stastny Novy rok 2013.

Alan.D.

         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 28.12.2012 9:32

Pokud máte jezírko s koupací zonou 4,5x8,5m a máte hladké (myšleno pouze foliované) dno, bylo by pro Vás řešením pořízení nějakého  (polo)automatu od bazénářů.  Z Vašeho příspěvku chápu, že nechcete u nádrže trávit údržbou příliš času, a v tom by Vám bazénový vysavač mohl výrazně usnadnit život. Existuje vícero typů od různých výrobců, a Vy by jste měl hledat takový, které hodíte do nádrže a on až do naplnění koše bude bez Vašeho přičinění jezdit po dně a čistit ho od sedimentů.

Tento typ vysavače ale nejde použít v mělčinách jezírka, kde máte kačírek - tam budete muset pořídit něco na principu Pondovacu 4 či zmíněných dvou dražších.  Vysávat už ale budete daleko menší plochu, a z menší hloubky. 

Ty dva typy, které uvádíte, se liší od Pondovacu nebo Gardeny tím, že (podle popisu v českých eshopech) obsahují mimo sací turbínu ještě kalové čerpadlo, které již vysátou špinavou vodu čerpá pryč.  Udávaný výkon turbíny je ale podobný jako u Pondovacu.

Vaše očekávání, že dražší stroj vydrží více, se zakládají pouze na pocitu, a nemá žádné racionální opodstatnění. U toho typu od Messnera je myslím reálná šance nějakého servisu, u toho druhého jsem ani nenašel výrobce. Pokud to bude nějaký asiat, tak možnost jeho servisu skončí okamžikem ukončení dovozu přes české eshopy.  U Gardeny i Pondovacu se servisem není v Čechách potíž.

            
host - 130.103 (?), 28.12.2012 15:14

Dekuji za reakci.

Presne tak, dno mam jen hladkou folii. U vysavacu Pondovac 4 a Gardena SR2000 se asi nejvice obavam toho, ze maji kratkou odtokovou hadici a odtok je vlastne jen samospad. Nevite jestli se da prikoupit delsi odtokova hadice nebo bych to proste musel vyresit nejak po domacku?

Mam totiz jezirko ve svahu a z jedne strany bych asi samospadu nedocilil.

Prosim vas nevite jaka je delka vysavacich trubek vysavacu Pondovac nebo Gardena? Vsude jsem nasel jen delku saci hadice - Gardena 5 m. Za co ji chytim, abych mohl vysavat treba ze 4 metru?

Mozna se ptam hloupe, ale nikdy jsem jezirkovy vysavac nepouzival a nevidel v cinnosti na zivo.

Dekuji a preji pekny den.

Alan.D.

               
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 31.12.2012 12:13

Delší odtoková hadice se nechá pořídit, alespoň pro Pondovac.  Pokud jste alespoň trochu zručný, můžete jí nahradit jakoukoli trubkou velkého průměru, kterou stačí voda se špínou odtéci.
Sám ale Pondovac používám bez odtokové hadice, díky umístění jezírek si to můžu dovolit. Je to jednodušší.
Sací trubky u Pondovacu 4 je možné dokoupit a na rozdíl od starších plastových jde vysávat dobře i 6-7 kusy. V základu jsou tuším 4 kusy.
Pokud by Vás opravdu trápila délka sacího potrubí, i to je možné do jisté míry napojit. Přikládám pár fotek, kde jsme starý model Pondovac 3 napojili na běžnou bazénovou hadici s vodicí tyčí.
Být Vámi, někde si vysavač vyzkouším, ať víte do čeho jdete. Hodnocení se totiž pohybují v dost širokém intervalu od vynikající až do hrozné. A je to stále tentýž stroj, jen se liší kritéria hodnocení jeho majitelů :)
Jen dotaz - jak moc se Vám ty sedimetny tvoří?
 





                  
host - 130.103 (?), 1.1.2013 15:26

Dekuji za reakci. S tim hodnocenim mate urcite pravdu. Asi bude nejlepsi si nekde pujcit Pondovac nebo Gardenu, abych si to sam vyzkousel a potom uvidim, protoze co jednomu nemusi vyhovovat, tak druhemu naprosto staci.

Sedimenty se mi nastesti moc netvori, protoze mam jezirka dve. To jedno velke na koupani, jak jsem psal vyse, ktere je propojeno s mensim cca 2 x 2 metry s hloubkou 40 - 50cm. To mensi pravidelne na jare cistim tak, ze jej uplne vysaju kalovym cerpadlem skoro do sucha. Mam v nem totiz na dne pouze folii a vsechny rostliny v prepravkach s kacirkem. Samozrejme osazene brehy obou jezirek.

V roce 2012 jsem poprve po 4 letech vysaval kalovym cerpadlem dno velkeho jezirka (hloubka 1,8 - 2,2 m, ale neslo to moc dobre, protoze mam robustnejsi kalove cerpadlo a manipulace nebyla nic moc. Proto se poohlizim po jezirkovem vysavaci. Pocitam vysavani tak 2 - 3 krat do roka. V roce 2012 byla voda v lete celkove kalnejsi a na dno bylo videt mene casto a hure nez v predchozich letech. Ale celkova cistota vody dobra a vlaknite rasy minimum, pouze v nejteplejsich dnech a pouze v mensim jezirku. K vysani vetsiho me take primelo, ze se ze dna zacaly uvolnovat shluky usazenin. Sice jsem je vzdycky z hladiny v pohode sebral, ale tusil jsem, ze vysati dna je nezbytne.

Pekny den.

Alan D.

                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 2.1.2013 12:59

Pokud ten výskyt sedimentů není nijak zásadní, jak píšete, možná by Vám pomohlo soustředit je na menší plochu než teď máte. Je to možné provést nějakým masivním vzduchováním nebo čerpadlem - pokud změníte cirkulaci vody v nádrži, je možné plošně rozprostřené sedimenty soustředit na menší plochy v silnější vrstvě. V některých nádržích to jde, v některých hůře záleží na tvaru.
Pokud ten vysavač pořídíte, je škoda jej použít jen 2-3x ročně, je lépe častější frekvence vysávání.  Zvažte ještě tu možnost poloautomatu od bazénářů - dosažené výsledky v koupací zoně jsou skvělé, a oproti "ručním" vysavčům bezpracné

                     
host - 130.103 (?), 2.1.2013 14:55

Vzduchovani nemam ani v jednom jezirku a po lonske (2012) zkusenosti, kdy bylo vcelku hodne horkych dnu bez deste, o nem vazne uvazuji. Tvar jezirek je jednoduchy, velke koupaci obdelnikove dno a male ctvercove dno.

Podle nekterych nazoru a clanku tady na foru bych se mohl tim vzduchovanim i zbavit uplne vlaknite rasy, ktera se mi tam letos vyskytla asi z duvodu nedostatku kysliku. Snazim se delat radeji male zmeny a pozorovat co to s tou vodou dela nez porad neco menit a nedat cas prirode at nejak zareaguje. Je to takova dlouhodoba hra :-), ale zatim me to bavi!

Ten bazenkovy poloautomat je dobry napad, ale jak deti radi skacou do jezirka snad ze vsech stran, tak tam obcas nejaky kaminek nebo kamen ze brehu spadne. A to by se asi tomu poloautomatu nelibilo.

Kazdopadne koupim vzduchovani a pokusim se vyzkouset ten Pondovac nebo Gardenu, zalezi co sezenu. No a potom uvidim.

Dekuji za rady. Urcite tady napisu, jak to dopadlo.

Pekny den.

Alan D.

                     
host - 59.250 (?), 16.6.2013 19:43

Dobrý den, problém mám vyřešený za 400 Kč. Zakoupil jsem 50 cm novodurové roury 300 mm s koncovými hrdly.Do horního hrdla jsem vyřezal dva otvory, jeden na vývod z čerpadla a druhý na přívod do nádoby. Do ní jsem vložil kalové čerpadlo . Princip spočívá v tom, že vysávací nádstavec nasadíme do přívodu nádoby a vývod z čerpadla vedu do přistaveného barelu. Výkon je tak velký, že pokud bych neupravil sací nádstavec, čerpal bych i oblazky štěrku. Vysaji tak 500 l vody, počkám až kal sedne v barelu a pak ho vedu přes štěrbinový filtr zpět do jezírka. Pro mé účely je to řešení perfektní, navíc jsem investice do profi vysavače investoval jinde.

                     
host - 228.158 (?), 17.6.2013 5:47

Múžet prosím přiložit nákres tohoto vašeho řešení? Díky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika