Jezírko v zimě
|
|
|
|
host - 232.98 (?) 28.2.2015 15:53
Tak jsem dnes spustil jen provizorně filtraci, napojil jsem malé čerpadlo - s výkonem cca 2000/hod.
Voda má 7,5 °C, tak snad nebude žádný problém. Pokud to nějak klesne, vše vypnu.
Uvidíme, za jak dlouho se voda trochu pročistí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skylla - (13) - 32.211 (?), 24.2.2015 21:18
Jezirko mam pres zimu druhym rokem (230kubiku, hloubka 270cm, vetsi osadka ryb) a chova se stejne podobne - do pulky unora jako kristal a jakmile zaclo intenzivne na jizni morave svitit slunce, tak se zacina kalit. Musim rict, ze pred zimou jsem povysaval dno od lysti a kalu. Zatim na ryby i do hloubky vidim, ale jestli bude takto dale teplo - l Jezirko mam pres zimu druhym rokem (230kubiku, hloubka 270cm, vetsi osadka ryb)a chova se podobne - do pulky unora jako kristal a jakmile zaclo intenzivne na jizni morave svitit slunce, tak se zacina kalit. Zatim na ryby i do hloubky vidim, ale jestli bude takto dale teplo - ted led uz neni tyden a dole mam 5st., nahore 3st., tak zapnu pri 8st. filtraci. Co se tyka pohybu ryb, tak jap. koiky se drzi v minimalnim pohybu, zavojnatky jsou zivejsi a vsichni jeseteri i veslonos brazdi dole vodu, jakoby zima nebyla. Tri zelvy nadherne jsem po lonskych spatnych zkusenostech zazimoval v garzi v terariu a zerou jako zbesile. Doposud zadny uhyn. Toz tak :)ed uz neni tyden a dole mam 5st., tak zapnu pri 8st. filtraci. Co se tyka pohybu ryb, tak jap. koiky se drzi v minimalnim pohybu, zavojnatky jsou zivejsi a vsichni jeseteri i veslonos brazdi dole vodu, jakoby zima nebyla. Tri zelvy nadherne jsem po lonskych spatnych zkusenostech zazimoval v garzi v terariu a zerou jako zbesile. Doposud zadny uhyn. Toz tak :)
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 27.2.2015 21:41
Tak přemýšlím, jestli něco neudělat, ta zelená neprůhledná voda mne štve.
Buď spustit filtraci s menším průtokem (mám malé čerpadlo na kaskádku), nebo trochu vody vyměnit.
Vidím tak sotva 40 cm, níž jen matné siluety ryb.
Voda má zatím na dně cca 5 °C, na hladině netuším (ale je studená fakt dost).
Od kdy mohu spustit filtraci? Jaká má být teplota vody?
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.189 (?), 27.2.2015 21:59
u mna naopak. Cele leto kalne a teraz ako krystal. Na jar to zase zacne...
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 28.2.2015 15:53
Tak jsem dnes spustil jen provizorně filtraci, napojil jsem malé čerpadlo - s výkonem cca 2000/hod.
Voda má 7,5 °C, tak snad nebude žádný problém. Pokud to nějak klesne, vše vypnu.
Uvidíme, za jak dlouho se voda trochu pročistí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 4.3.2015 21:58
Filtrace běží od soboty - tedy 4 dny - a bohužel velké zlepšení se nekoná.
Po dvou dnech se zcela zelená voda trochu zlepšila, na dně už vidím aspoň obrysy ryb, ale doufal jsem v lepší stav. Teď už se to moc nelepší.
Je pravda, že to nejde přes UVC lampu, pouze přes filtr a asi v tomto počasí ještě moc nezabírá.
Tak nevím, zda to zase vypnout a počkat 14 dní na lepší počasí, nebo už nainstalovat včetně lampy a silnějšího čerpadla a spustit standardní režim filtrace.
Jak to máte ostatní, kdy začínáte filtrovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 5.3.2015 10:06
Myslím, že tazateli je jasné, že by bylo dobré zapnout UV lampu, ale co když bude ještě mrznout? My jsme na tom podobně, vodu máme po zimě taky temnější, ale se zapojením lapmy zatím taky váháme -u nás zatím teď bývá přes noc minus 2-3 st. C. Taky si myslím, že situaci vyřeší až zapnutí UV. J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 5.3.2015 21:11
Ssamozřejmě lampa by asi výrazně pomohla. jen jsem si myslel, že i samotný filtr většinu vezme a voda bude aspoň trochu průhlednější, nečekal jsem křišťál.
Od soboty už mají být teploty nad 10°C, tak to asi zapojím pořádně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|