Jezírko - co dělat v případě dlouhodobějšího výpadku el. proudu?



HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?)
1.8.2009 10:25

Mě jde hlavně o to, že nerad radím laikovi hrát si s relativně nebezpečnými chemikáliemi. Sám jsem v tomhle laik a vím, že přehnané dávky dokáží způsobit slušné problémy... které je pak dražší řešit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 1.8.2009 10:25

Mě jde hlavně o to, že nerad radím laikovi hrát si s relativně nebezpečnými chemikáliemi. Sám jsem v tomhle laik a vím, že přehnané dávky dokáží způsobit slušné problémy... které je pak dražší řešit.

                  
host - 242.174 (?), 27.8.2011 15:40
Ví někdo, kde konkrétně se dá tuhý kysličník koupit? Na webu ho nikdo nenabízí...
   
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 2.8.2009 10:08

Nejjednodušší a nejsprávnější postup je projít se po přírodě jak to tam funguje a dojdete k závěru, že základ je dostatečně prorostlé jezírko vodními rostlinami. Veškerá chemie je civilizační past. Systémová chyba nejde napravit chemií. Týdenní výpadek čerpadla není žádný problém pokud je v jezírku rovnováha. Má to jediné omezení: na živočichy se nedíváte jako na výstavě v akváriu ale jako v přírodě je pracně a trpělivě vyhledáváte okem. O to je to zajimavější a poučnější požitek.

      
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 2.8.2009 11:18

Já s Vámi částečně souhlasím, ale má to dva problémy.

Za prvé diskutované jezírko pokud jsem to dobře pochopil je umístěné v interiéru, tudíž to zřejmě není pro rostliny úplně nejlepší prostředí.

Za druhé, těžko můžeme v jezírku, vytvořit fungující ekosystém, představte si takové to krásné lesní jezírko, ve kterém rovnováha je. Vezmeme... bagr, nebo něco :) na tom teď nezáleží a jezírko přeneseme na naší zahradu. Co se stane? Abychom izolovali únik vody musíme jezírko uzavřít... nejspíš fólií... a už je tu první problém, který se snažím naznačit, takové to čisté lesní jezírko s ideální rovnováhou je otevřený ekosystém, zahradní jezírka jsou uzavřený systém, kde voda po většině pouze recirkuluje...

Snad je to trochu pochopitelné. Přírodní rovnováha se v jezírku dá nastavit, ale pouze do jisté míry a rozhodně ne takové aby vám například velcí koi dokázali přežít bez vzduchování pouze díky okysličování rostlinami.

A než začnete argumentovat tím, že třeba 80 cm kapři přežijí v rybníce, tak ano, to je samozřejmé, ale také rybníky mají mnohokrát větší rozlohu a mnohokrát více rostlin, planktonu a řas, které všechny vodu okysličují, plus samozřejmě velkou plochu, která umožńuje výměnu plynů.

Snažit se za každou cenu chovat v souladu s přírodou je sice hezké a líbívé, ale ne vždy možné.

         
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 4.8.2009 6:20

Máte pravdu,  špatně jsem to pochopil a skutečně se jedná o interiér.  Potom chápu obavy co nastane v případě výpadku energie.

   
host - 49.131 (?), 13.8.2009 2:01
Mně se osvědčily kyslíkové tablety.Přečkali to i pstruzi a peledi, kteří jsou na množství kyslíku hodně nároční.V bazénu do kterého jsem tablety přidat nemohl lekl všechen peled.Ale ostatní ryby to dali v pohodě.Co se týče vaší filtrace tak podobný problém jsem řešil před několika léty při svých začátcích.Taky se mi zkazila voda a tak jsem přikupoval filtry ale situace se nelepšila.Zkrátim to.Jsem přesvědčen že váš problém nevyřešila drahá filtrace ale právě siporax! Když si prostudujete podrobný popis filtru od sery který se prodává pod názvem sera koi profesionál tak zjistíte že je v principu velice jednoduchý.Voda prodí shora přes uv lampu dále stéká přes jemné síto které pomáhá vodu zároven rostřikovat na siporax který je nejduležitější pro funkci biologického filtru.Těm kdo mají dostatek prostředku uvedený filtr dopručuji je velice komfortní a spolehlivý.Já jsem si vytvořil filtraci s bedýnek na ovoce kdy bedýnky jsou na sobě voda je přivaděná do té nejvyší.V horních vrstvách je biomolitan v té nejvyší jemnější který se pere častěji a níže může být hrubší.No a konečně v te spodní je 10litru sera siporaxu. ,který jsem sehnal za 2500kč. v e-obchodě bedýnky jsou umístěny 20-30cm nad hladinou takže stékající voda zároven vodu v jezírku okysličuje.Jedná se o tzv filtraci zkrápěnou nevýhoda je snad jenom že filtrace nevypadá asteticky ale myslím si že není problém ji ukrýt na vhodné místo třeba za keře vodu zpět vést třeba přes potůček zpět.jenom pro zajímavost filtraci kterou zde uvádím mám na 6 kupíkovém bazénu s asi dvaceti kilogramy kaprů a voda je krásně průhledná až na dno.Používám bakterie oxybreak od firmy suvbio s Ostravy.S pozdravem Tichý tichý22@seznam.cz
      
host - 62.235 (?), 28.8.2011 16:36

Nechte z hadice z výšky táct vodu osvědčeno mám 30m3 proud nešel 8h

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika