Jeseter vs chemie

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 8.224 (?)
25.6.2013 18:46

Pro mne je to už uzavřená záležitost. Dával jsem to sem spíše jako varování. Celý rok jsem pilně studoval problematiku jezírek a pak udělám takovou botu. Když jsem u Vás na prodejně kupoval svůj první pořádný filt, tak jste říkal, že bude malý... (ale fakt jsem tenkrát chtěl mít v jezírku jen lekníny).

Ale nikdo se nevyjádřil k problematice pravidelné obměny vody v jezírku. Co jsem zatím vyčetl, tak část lidí doporučuje doplňovat jen odpar, ale někteří obměnu doporučují. Po posledních zkušenostech se ppovažuji za zastánce občasné obměny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 4.7 (?), 25.6.2013 10:10

Jasne, ale viem si predstavit absolutne bezpecne pouzitie striedanim flokulantov na baze hlinika a hydroxidu vapenateho, ktore sa budu pouzivat podla aktualnej hodnoty pH. Mnozstvo pridaneho flokulantu by malo byt take, aby vyznamne nezmenilo pH jazierka. Inak si neviem predstavit to mnozstvo... Napriklad davkovanie flokulantu do bazenu je tak male, ze pH skutocne nijako neovplyvni. Je to nejakych 30 g / 10 m3, co je nic. V jazierku mozno treba vacsiu koncentraciu, kedze v bazenoch je menej necistot, ale aj tak, skusit radsej na zaciatku mensie davky, a postupne zvysovat a kontrolovat pH. Nikdy nezajst s pH mimo odporucany limit. Nepouzivat dazdovu vodu. Ta ma zlu pufracnu schopnost. V pripade zmeny pH akymkolvek neziadanym smerom dat taky flokulant, ktory zaroven aj pH upravi. Hlinita sol je v neutralnom pH v podstate neskodna, kedze dochadza k vyzrazaniu nerozpustnych soli. Alebo sa mylim? Tie pH hodnoty, co pisete o toxicite hlinika nemaju co v jazierku byt. Ideal pH je asi niekde 6.5-7.5?

host - 188.68 (?), 25.6.2013 11:15

to ano, presne jak říkáte v ideálním pH jenže spousta lidi ma tvrdou vodu z vrtu+plus okrasne kameny (dolomit, vápenec atd) to je pak kapitola sama o sobe... tam je nejvetsi problem prave lokalni zmeny pH kdyz vemete ze v jedné časti jezirka je 8 a v druhé lokálně 6 tak to je 100krat rozdíl kyselosti coz asi rybam nemusi delat dobre... s tím Vápnem to do jezer neni zrovna znacka ideal k rybam, hlavne u vápna menší flokulacní vlastnost... a hlavne strasně vysoké pH... místo hliniku lze pouzit lithium..ale cena vykon jsou v nepomeru...

MH

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 8.224 (?), 25.6.2013 11:43

Nemyslím, že by v jezírku s cirkulací vody docházelo v jeho jednotlivých částech k tak velkým rozdílům pH. V mém případě se od loňského léta pohybovalo pH od 6,5 do 7 (i přes experimenty s flokulantem). Po již popisovaném poklesu jsem ho zvedl až po několika částečných výměnách vody.

Pokud doplňuji vodu ze studny, tak je (dle předpokladu), celková tvrdost vody v jezírku vyšší, ale uhličitanová tvrdost je pořád pod doporučenou hodnotou. Právě celkovou tvrdost jsem chtěl snížit přidáváním dešťovky.

host - 188.68 (?), 25.6.2013 13:08

dobrý den,

opravdu je pH relativne dosti rozdílné, pri vytvoření bílého mráčku díky hydrolíze je pH dosti nízké, ale jak říkáte cyrkulací se to zprůměruje a udrží přítomným pufrem... spíše vydím problém v uvolnění iontu hliníku.

MH

host - 4.7 (?), 25.6.2013 14:10

V oblasti neutralneho pH je to bezpecne a mnozstvo uvolneneho Al ionu je minimalne. vid diagram na techto strankach alebo na Wikipedii.

Beny, co vam sposobuje tvrdost vo vode zo studne?

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 25.6.2013 15:25

Stejně jako Beny nemyslím, že by se ve volné vodě jezírka mohlo lišit pH tak výrazným způsobem, na to je proudění vody v nádrži obyvkle příliš velké. Když pominu extrémní případy opravdu velkých nádrží, je díky vysoké míře cirkulace způsobené čerpadly filtrů pH ve volné vodě  +- stejné .
K té toxicitě hliníku - u velmi citlivých vodních organismů se uvádí koncentrace Al nad 0,5 mg/l, ale u chovu ryb je doporučená hranice 0,05 mg/l. Ono je to ale dost proměnlivé podle vlastností vody - u více mineralizované vody (zjednodušme to na tvrdé) jsou účinky menší. Záleží i na formě výskytu hliníku, ale už i zmíněmém pH:
Stejně ale myslím, že řešení málo průhledné vody by se mělo spíše odehrávat na úrovní filtrů (které jsou na kalnou vodu vysoce efektivní), než na úrovni lití chemikálií do jezírka (a zkoumání pH, pufrací, tvrdostí atd.) Je to prostě snazší, a výrazně bezpečnější :)

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 8.224 (?), 25.6.2013 15:57

Pro 4.7 - nemám detailní rozbor vody. Studna má 25 metrů (kopaná) od 18 metrů v břidlici, tedy žádný vápenec, atd. Většinou bývá v takových materiálech problém se železem a manganem. Odběry ze studny mám velké (automatická závlaha). Mám vypozorováno, že voda nesvědčí kyselomilným rostlinám na list (rododendrony), musel jsem předělat rozmístění trysek. Kapková závlaha jim, zdá se, zatím nevadí.

Ještě k mrtvým rybám. Byly na povrchu hodně odbarvené, jakoby vylouhované. A to jsem dal jen poloviční dávku, než jsem obvykle dával (i ta byla menší, než doporučená na balení). Ani pořádně nedošlo k mléčnému zabarvení. Pan Hrkal má (jako vždy) pravdu. Už jsem objednal dočišťovací fitr (700 litrů) a příští rok proběhne velká rekonstrukce.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 25.6.2013 17:57

Tou barvou mrtvých ryb bych se nějak zvlášť nezabýval, a nevyvozoval z toho žádné závěry. Důvodů, proč jsou "vylouhované" může být celá řada, a já bych to jen na chemii nesváděl.
Ještě malá poznámka k použití chemie - pokud se podíváte do technických listů flokulantů, téměř všude se doporučuje provést laboratorní test, chcete-li srážecí zkoušku. Rozptyl koncentrace je totiž vysoký - například u jednoho z nejpoužívanějších se pohybuje dávka v rozsahu 0,1 -10 mg/l (přepočteno na Al). Česky řečeno - 100 násobný rozdíl. I proto bych bral u jezírkových přípravků jakékoli značky na pročištění vodního sloupce větu "balení na x.tisíc litrů vody" jako silně orientační.
Čím více se v tom budeme šťourat, tím méně přesné závěry budeme mít. Čistou vodu dosáhněte filtrem, na rozdíl od přisedlých vláknitých řas je to technicky snadné.  Jinak nemysĺím, že mám vždy pravdu. Spíš jí většinou nemám, ale učím se :)

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 8.224 (?), 25.6.2013 18:46

Pro mne je to už uzavřená záležitost. Dával jsem to sem spíše jako varování. Celý rok jsem pilně studoval problematiku jezírek a pak udělám takovou botu. Když jsem u Vás na prodejně kupoval svůj první pořádný filt, tak jste říkal, že bude malý... (ale fakt jsem tenkrát chtěl mít v jezírku jen lekníny).

Ale nikdo se nevyjádřil k problematice pravidelné obměny vody v jezírku. Co jsem zatím vyčetl, tak část lidí doporučuje doplňovat jen odpar, ale někteří obměnu doporučují. Po posledních zkušenostech se ppovažuji za zastánce občasné obměny.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 26.6.2013 9:24

K té obměně vody - ona myslím částečná výměna vody vyplývá tak nějak přirozeně z fungování jezírka. Odpar je jasný, s tím nic asi pořídit nejde. Částečnou výměnu vody ale provádíte i mimoděk při běžné údržbě jezírka - třeba vysávání, nebo čištění filtrů. Takže pokud je jezírko pravidleně udržováno, tak částečná výměna vody je přirozená.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz