Jaké ryby a kolik

host - 217.151 (?)
22.8.2010 18:20

ja mam slnecnice 3 a desiatky malinkych. Dorastaju do 15 cm maximum a zivia sa hmyzom. O krmivo nemaju zaujem. Na hmyz a larvy komarov su idealne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 61.15 (?), 22.8.2010 17:04, zobrazeno: 14332x

Dobrý den, mám druhým rokem jezírko cca 25 m3 o hloubce asi 1,5m. Je osázené rostlinami a co mohlo přiletět, nebo přilézt to už se tam usadilo (pulci, potápníci, šneci a spousta dalších) Proto si říkám, že už tomu chybí jen ryby, ale nemám ponětí jaké druhy a kolik kusů vysadit abych to nepřehnal. Nevím zda by šlo sladit, dát nějaké okrasné (jaké a kolik) a možná nějakého dravce,(jakého a kolik), aby byla přirozená regulace rozmnožování jak ryb tak ostatních živočichů. Jestli by mi někdo zkušený mohl poradit byl bych velice vděčný. A budu vděčný za jakýkoli nápad. Děkuji Luboš.

host - 183.218 (?), 22.8.2010 17:34

Určitě Karasy zlaté.Těma nic nezkazíte.Jsou nenároční a nemarodí.

host - 217.151 (?), 22.8.2010 18:20

ja mam slnecnice 3 a desiatky malinkych. Dorastaju do 15 cm maximum a zivia sa hmyzom. O krmivo nemaju zaujem. Na hmyz a larvy komarov su idealne.

host - 101.154 (?), 24.8.2010 11:02

Dobrý den, máme jezírko druhým rokem 15m3. Máme v něm od loňska 10 ostroretek (2 nepřežily zimu) a 5 zlatých línů. Vloni už měli líni mladé, kteří přežili zimu v pohodě, letos přibyli další. Ryby nekrmíme, mají dostatek potravy z rostlin a jsou velmi čilé. L.

host - 61.15 (?), 1.9.2010 21:45

Dobrý večer, děkuji za zajímavé typy. Ještě by mě zajímalo, jestli by někdo nevěděl, kolik ryb je optimální do výše zmíněného jezírka. Někde jsem četl, že se to udává v centimetrech (délka ryb) na 1m3 vody, ale za boha to nemohu najít. L.J.

host - 180.241 (?), 2.9.2010 2:05

25 kubíků a metr a půl hloubka, to už je v podstatě chovný rybníček, který v zimě nepromrzá. 

Je možné se rozhodnout od okrasných po všelijaké rybniční chovné ryby... Podle toho, co se s tím rybníkem chce. A podle kvality a teploty vody Koupit třeba na jaře v sádkách několik kaprů tak po kilu a půl a přes léto je vykrmit a částečně odchytit, poslední nechat na vánoce. Nebo koupit jiné rybniční ryby, plotice, líny, candáty, krmit a občas odlovit. Nebo sehnat plevelné ryby, okouny, karasy, případně odolné ryby z větších řek, třeba jelce tlouště, ti by zřejmě přežili i v čistějším rybníku a zase prutem odlovit. 

Z toho karasi, kteří jsou ve stříbrné verzi údajně jako plevelné ryby v každém větším rybníku, mají snést i velice špatnou vodu s malým množstvím kyslíku, takže by se v tom rybníčku zřejmě klidně mohli množit sami...

Pokud by to mělo být spíš na okrasu, viděl bych to na vymodelování rybničního biotopu bez produkčních ryb, tak od oka jako malé rybičky třeba hrouzci, jako větší ti karasi a bílé ryby typu plotic a možná jako dravé ryby okouni. Hrouzci a karasi a podobně by zřejmě šli získat coby čapíci po výlovu rybníka, nebo možná koupit v sádce po dohodě, okouni jakožto plevelné ryby větších přehrad by možná šlo nalovit na udici. Uvedený biotop by moc dohledu asi nepotřeboval kromě regulace okounů a občasného výlovu největších plotic a karasů.

host - 61.15 (?), 6.9.2010 19:54

Moc děkuji za příspěvek, má představa je velice podobná tomu, co jste psal ve čtvtrtém odstavci. Jen bych to nechtěl přehnat s počtem ryb. Mám slušnou UV lampu, ale jen po domácku dělanou filtraci. Letos jsem měl sice vodu jako křišťál, nádherná viditelnost až na dno i v těch největších vedrech, ale větší počet ryb by asi tu moji "filtraci" prověřil daleko víc. Nejsem si jistý, ale dva až tři kusy od jednoho druhu a max tři různé druhy. To by snad takový nápor na čistotu vody nebyl.? L. 

host - 57.149 (?), 7.9.2010 15:09

Ja jsem si po zalozeni jezirka koupil v hornb... tri perlinky a co se nestalo jeste ten rok se vytreli a razem tam bylo tak 120 malinkejch rybek ty do podzimu dorostli cca do 2-4cm, uplne sem se desil co snima kdyz se dalsi rok zase vytrou ale ona ta samoregulace asi fakt funguje, letos se treni nekonalo. Rybek ubylo (nejspis je pozrali) velci jeseni ktere jsem tam dal. Tak su zvedav co bude pristi rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz