Jak zredukovat Sítinu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 108.136 (?), 1.5.2011 14:06, zobrazeno: 6996x
Dobrý den,
asi před 6 lety jsme založili jezírko o rozměrech 4x3 m. Na okraji jsme vytvořili bahenní zónu, kterou jsme osázeli různými bahenními rostlinami - např. Kejklířkou žlutou, Blatouchem bahenním a bohužel také Sítinou mečolistou, která je sice moc hezká, ale rozrostla se přes celou bahenní zónu a vytlačila všechny rostliny a de facto už tam roste pouze ona. Chtěl bych se zeptat, jak se dá tato rostlina zredukovat nebo případně zlikvidovat? Jde o to, že její kořeny půdu zcela prorostly apři pokusu jí vytrhnout se utrhnou jen listy a kořeny zůstanou v půdě. Použití motyky nebo rýče nepřipadá v úvahu, protože by mohlo dojít k porušení fólie. Zvažovali jsme i chemickou cestu (Roundup), ale bojím se, aby postřik neublížil vodním živočichům.
Předem díky za každou radu,
Daniel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.79 (?), 1.5.2011 15:14
Co třeba vyrýpnout drn sítiny, který budete chtít zachovat, přikrýt jezírko a ostatní vegetaci igelitovou fólií a pak tu sítinu zdecimovat Roundupem? Nebo, jestli o tu sítinu už vůbec nestojíte, můžete její listy opatrně potřít štětečkem namočeným v Roundupu, abyste nezasáhl okolí. Výpary budou stoupat nahoru a okolí by vůbec neměly zasáhnout.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 108.136 (?), 2.5.2011 17:50
Díky za pochvalu, snažíme se, aby jezírko vypadalo co nejpřirozeněji. Návod od Roundupu jsem prostudoval, proto se právě obávám jeho negativních účinků na vodní živočichy - máme v jezírku ropuchy a dokonce jednu užovku. Nejvíc mě štve, že ta Sítina vytlačila všechny ostatní rostliny a celou bahenní zónu už prakticky prorůstá jen ona (fotka, kterou jsem přiložil, je z léta 2009, tehdy to ještě nebylo tak hrozné). Oddenky, které se šířily i do hlubších oblastí jezírka není problém odtrhat, ale ta bahenní zona je celá prorostlá. Nakonec asi ale nic jiného nezbude, než použití chemie. Ale třeba až na začátku podzimu, kdy už v jezírku nejsou žáby.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|