Jak použít Algea away na zelené řasy v jezírku
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.233 (?) 20.6.2011 21:56
Ne, uživatel jery, který je tajemný jako hrad v karpatech chtěl říct že do jezírka cpe bakterie, které se dávají do septiků a teď má tak čistou vodu že si není jist zda tam voda vůbec je
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.24 (?), 20.6.2011 22:20
:-)))). Alge.. bude asi nějaká předražená směs sloučenin bez bakterii a tu nahradíte síranem hlinitým za 20,- litr 1x ročně při napuštění, nebo po přívalovém dešti. UV lampu dejte do sklepa a bakterie koupíte v drogerii pod názvem Golem S 1kg za 270,- Hlavní je ale filtr... Já ho nekoupil, ale vyrobil. Má objem 400 litru, průtok 18 000litrů/h a váže zelené smradlavé bahýnko ve kterém se daří všem bakteriím i těm zeleným a vyhrají ty hladové. Čím více bahýnka, tím více nitrifikačních a denitrifikačních bakterií a tím průzračnější voda a téměř žádné kaly. zatím mi to funguje, musím počkat do podzimu, jestli "bahýnkový" filtr zůstane alespoň z části průchodný. Pokud ne, vím, že to celé zkolabuje. Cena materiálu na můj filtr včetně čerpadel byla cca 7000,- Kč Jery
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.233 (?), 21.6.2011 2:01
Tomu se opravdu nechce věřit že bakterie stihnou něco udělat když máte průtok čerpadla 18000 za hodinu a objem filtrace 400 litrů, To se voda ve filtraci zdrží něco málo nad minutu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.233 (?), 21.6.2011 22:35
Asi to sem napatří, ale nemohu si odpustit reagovat na přirovnání rychlosti průtoku vody s chladičem. Opravdu pokud bude voda chladičem protékat rychle bude výměna tepla fungovat. Dokud pojedete, jakmile zastavíte tak to uvaříte.
A co se týká průtoku filtrací, kdyby nebyla důležitá velikost filtrace, mohly by se jezírka filtrovat v kelímcích od jogurtů.
Docela mě překpapuje že pan Hrkal nereaogoval na velikost filtrace 400l s průtokem čerpadla 18000 l/h pokud by bylo čerpadlo správně dimeznováno mělo by mít jezírko velkost oklolo 80- 100m3 na což mi připadá filtrace 400l dost málo. Jesli je jezírko podstatně menší s tímto čerpadlem tak je to spíš divoká řeka než jezírko.
|
|
|
|
|
|
|
exn - Stříbrný Zahrádkář (165) - 246.1 (?), 21.6.2011 23:10
Z těch 18m3 může jít část do potoka a jenom část do filtru, pokud bude mít mechanickou předfiltraci, dokážu si představit 2x200 l sud naplněný něčím na způsob kaldnesu, vzduchované, pak by to s tím průtokem nemuselo být až tak dramatické. Ale hlavně, pokud má dostatečnou plochu pro osídlení bakterií (nejenom filtr, ale i kačírek v jezírku, nakonec nárust bude i folii...) a bakterie neustále doplňuje (proč ne, při té ceně), pak to celé dává smysl. Hlavně má čistou vodu. Moje zásadní otázka na Jeryho je stále jedna a ta samá, jedná se pouze o koupací jezírko, nebo jezírko s rybami a pokud ano, tak jaké a kolik jich tam má.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.233 (?), 22.6.2011 1:18
Jde o to že průtok vody by byl dost brutální, takže pokud by to bylo okrasné jezírko s rybami a bylo mnohem menší kubatury než 80-100m3 nevím jak moc by se to líbylo rybám, také pokud je průtok čerpadlem velký než má být tak dochází ke zvíření kalů a voda čistá není, někde zde na foru se to v minulosti řešilo, případ kde měl dotyčný příliš výkonné čerpadlo čímž docházelo ke znečišťování vody zvířeným kalem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|