Home made biofiltr k jezírku

host - 58.113 (?)
1.5.2012 12:07

Vnitřek biofiltru

Vnitřek biofiltru
Vnitřek biofiltru
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 58.113 (?), 1.5.2012 11:59, zobrazeno: 8960x

Tak jsem konečně dokončil projekt home made biofiltru. Zatím 100% spokojenost, zdá se že dostatečně funguje i bez přivzdušňování (které lze ale lehce dodělat - viz. pokračující návod).

Základem je plastový sud. Čím větší, vyšší, a užší - tím lepší. Prohlédneme sud, zda není nikde nennávratně poškozen (po stránce těsnosti), a dáme se do přípravných prací.

Co je třeba-
materiál:
plastový sud (čím vyšší a užší, tím lepší)
T spojka (dle jezírkové hadice)
přímá spojka (dle jezírkové hadice)
plastové jemné pletivo
silonový vlasec
jezírková hadice
akvacit (filtrační molitan)
hliníková tyč (nebo něco jiného, z čeho lze udělat/svázat pevný kruh do sudu)
bioelementy hrubé (koule)
bioelementy jemné
zeolit
síťované pytlíky (na bioelementy a zeolit)
kabelová průchodka 40 (22-32mm)
tlaková hadice s vnějším průměrem 32mm
silikonový tmel
dodatkové:
T spojka (dle jezírkové hadice)
vzduchovací hadička (min. 2 metry)
vzduchovadlo

nástroje:
vrtačka
horkovzdušná pistole
vykružovák velkých děr
tmelící pistole
vhodná sklenice na lisování za tepla

POSTUP VÝROBY:

1. Jako první je třeba vzít do ruky horkovzdušnou pistoli a na sudu srovnat do "svislice" plošky na horní kabelovou průchodku (viz. nákres) a na spodní odkalovací ventil. Neobejdete se bez dalšího lidského pomocníka (který bude držet sud) a alespoň nouzového tlačného přípravku ve formě vhodné zavařovací sklenice, atp. Nebojte se sud v daném místě pořádně prohřát, on něco vydrží. Jakmile se prohřátý plast začne lesknout, což je neklamná známka začínajícího měknutí, začněte plast v daných místech důrazně formovat "do svislice". Musí to být ale skutečně do svislice, jinak vám výpustí hadice bude při odtoku přisávat vzduch a bude to dělat díky vzduchové kapse v hadici "blump... bla..bla..blump... bla..." :-) Já jsem to musel dodatečně ještě dotvarovávat...

2. Jako další krok je připravení otvorů - horní pro výtokovou kabelovou 40 průchodku a dolní pro výpustní ventil (ten tam není vyloženě potřeba, ale ulehčuje odkalení a čištění, nemusíte pak rozebírat celý biofiltr- kdo je přesvědčen, že postačí filtr na začátku sezony postavit a na podzim jen rozebrat a vyčistit pro zaskladnění, nemusí ho realizovat). Zde se hodí patřičné vrtací přípravky (vykružováky), žek já je neměl, proto jsem díry odvrtal po obvodu vrtákem a dočistil pilníkem. Na díru na spodní odkalovací ventil se hodí instalatérský závitník - já ho ale neměl, tak jsem se s tím nějak drbal, až jsem to dodrbal... :) Je to sice ok, ale krapítek kape - časem se to nejspíše zatáhne odfiltrovanými nečistotami.

3. Horní výtokový otvor - je tvořen 40tkou kabelovou průchodkou. Lze koupit v obchodem s elektroinstalatérskými potřebami (např. www.gme.cz). Vybral jsem ji k ivůli tomu, že do ní fakt pěkně NATĚSNO pasuje 32mm tlaková zahradní hadice. Při šroubování do sudu nešetřete dotěsněním silikonem, samotná průchodka vám po dotažení moc dobře těsnit nebude, tak přesnou díru nikdy zkrátka neuděláte.

4. Spodní odkalovací otvor - je tvořen rovným zahradním ventilem vhodné velikosti.

5. Nosný vnitřní rám - sud je v dolní části přirozeně konický, čehož lze využít pro samonosný kruhový rám. Z hliníkové tyče (či jiného materiálu) stočte kruh o potřebném průměru a zkusmo nasoukejte do sudu (lze si připomoct dočasnou deformací a stlečením hrdla sudu). Rám musí zůstat zaklesnut nade dnem sudu. Ideál takových 10-15 cm, aby bylo pod ním dost místa na kal. Poté obvod rámu pevně zasichrujte vlascem, aby se nerozjížděl a vlascem + plastovým pletivem ho pečlivě vypleťte. Po vypletení udělajte uprostřed rámu otvor a protáhněte střed "T" spojky. Na ramena "T" spojky přidělejte krátké kousky jezírkové hadice, a popř. přisichrujte taky silonovým vlascem tak, aby vzniklo esíčkovité víroviště. Na "T" spojku pak připevněte vstupní hadici.

6. Nyní máme základ filtru hotov a zbývá provést jednotlivé náplně. Jako nejspodnější (filtračně první) doporučuji bioelementové plastové koule - cca 1Kč/kus. Lze koupit v eshopech. Pomocí nich srovnáte prostor i pro navazující vrstvu akvacitu. Já mám použity 2 vrstvy 5cm akvacitu - hrubší a jemnější. Akvacit je dobré rozřezat řemeslnickým skalpelem do půlkruhových dílců (líp se pak zakládá do filtru). Nad akvacitem jsou pak jemné bioelementy - ty jsou již narozdíl od biokoulí pekelně drahé, takže kdo nemá, může nasypat útržky akvacitu, molitanových žíněk, plastových svazovacích žíní, zkrátka co bude po ruce, a bude se to tvářit jako biomateriál. Drobný materiál doporučuji dávat do síťovaných pytlíků pro lepší manipulaci. Nejhořejší vrstva je zeolit (opět v síťových pytlících). Jde o velmi jemný fitrační kamenný materiál, který zde plní i funkci zatěžovací, jelikož jemný bioelement má snahu se vznášet.

7. Do středu víka sudu vyvrtáme otvor pro přívodní hadici. Kdo to chce ještě vylepšit a má vzduchovadlo, může si místo přímé hadicové spojky (já nemám sud napřímo na hadici od čerpadla v jezírku, ale přes spojku) dát "T" spojku se zavzdušňovací hadičkou a obsah biofiltru skrze ní přivzdušňovat (je ale třeba použít vzduchovadlo, tlak z čerpadla není dostatečný na to, aby bylo schopno samovolně do hadice přisávat zduch :-().

Návodné schéma výroby
Návodné schéma výroby

host - 58.113 (?), 1.5.2012 12:06

Celkový pohled na biofiltr

host - 58.113 (?), 1.5.2012 12:07

Vnitřek biofiltru

Vnitřek biofiltru
Vnitřek biofiltru

host - 130.2 (?), 8.5.2012 22:03

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak máte velké jezírko.

host - 58.113 (?), 12.5.2012 15:03

Něco mezi 3000-3500 litry.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků1:13
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty