Filtrace na jezirko cca 60m3

benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 6.233 (?)
6.10.2011 0:19
Moc nevěřím že spodní odtok dokáže nějak extrémně účinně odvádět kal z bahenní zony, protože kačírek bude kal zadržovat, určitě to pomůže ale jen částečně. Co se týká filtračních medií dají se opravdu nahradit ale jejich účinnost je daleko menší než třeba u filtrační pěny a o to větší by měla být filtrace jako taková. Pro jezírko které má 60m3 by byla filtrace okolo 4m3 poměrně dostatečná, možná by bylo lepší aby měla 5m3 co se týká koi neměl by to být zase takový problém jak se píše. Zrovna jsem počítal filtraci pro klienta o velikosti 1,5 m3 a vychází na nějakých 22 tis. Funkční filtrace je základ pro jezírko, jinak bude víc pro zlost než pro radost. Kořenová filtrace určitě není filtrací a její údržba je neuvěřitelně náročná, vím o čem mluvím.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

markli - (8) - 171.198 (?), 5.10.2011 8:32, zobrazeno: 5169x

Dobrý den, mám prosbu, zahradník nám zalozil zahradu pripravil jezirko cca 60m3. potom jsme se názorově neshodli a teď reším filtraci tohoto "díla"  Existuje nějaké hotové řešení které lze jednoduše použít, nebo je lepší si filtraci vyrobit a jak?

Nabídky firem se pohybují v částkách nad 80 000 což mi připadá hodně.

Děkuji všem

Jarda_ugu - (2) - 164.32 (?), 5.10.2011 9:38
Tak to jsme v podobné fázi. Dokončení plánuji na jaře. Poměr koupací a čistící zóny mám cca 40/60 a zatím chci filtraci řešit takto: Čerpat z guly a skimmeru a přes mechanickou filtraci (vortex nebo štěrbinový filtr) pouštět do drenážní trubky do hustě zarostené čistící zóny. Jsem si vědom, že čistící zónu budu muset čas od času provytrhat a prohrabat a předpokládám, že nějaký kal zase sedne, ale většinu pobere gula a skimmer a bude vyčištěno. Případně budu odkalovat nějakým velkým zvonem přes mechanický filtr, jako odkaluju akvárko. Pokud to takto nebude stačit přidám něco na způsob: kilk.com/pond A pokud to pořád ještě nebude stačit, tak uznám že tomu nerozumím a koupím něco za 80 000,-

benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 6.233 (?), 5.10.2011 11:25
S tou kořenovou čistící částí přeji upřímnou soustrast, včera jsem před zimou čistil jezírko a když jsem zjistil kolik bordelu je pod kačírkem rozhodl jsem se ho vyndat, jelikož to nejde lopatou z důvodu možného poškození folie musel jsem ručně, byla to super zábava ručně vyndavat dvě tuny kačírku. Filtrace se dá koupit hotová což je dost vysoká částka nebo nechat vyrobit a je to o něco levnější, na bedně stejně moc neušetříte ta tak drahá není, Víc stojí filtrační media. Filtrace vyrábím.

lotusek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 44.59 (?), 5.10.2011 12:35
Zdravím :) samozřejmě že existují hotová řešení a 80tis je spíše spodní cenová hranice. Počítejte nejlépe 100w UV lampu cena cca 10 tis. + k tomu bude zapotřebí dostatečná filtrace, kterou si samozřejmě můžete vyrobit. Ovšem na takovéto jezírko bude velikost biologické filtrace poměrně velká cca 3-4m3 pokud nehodláte chovat KOI pak by se velikost i zdvojnásobila.

Pokud ale nemáte dostatek zkušeností, raději se zaměřte na nějaký již hotový výrobek. Vlastní výrobou filtrace můžete ušetřit až 40-50% nákladů, jak říká benistr nejdražší částí filtrace jsou stejně filtrační média, na kterých moc neušetříte. Některá filtrační media se dají nahradit i jinými nekomerčními médii (plastové špony, plastové síťoviny..).

Než začnete vybírat nebo vyrábět filtraci nejdříve se musíte rozhodnout zda-li budete chtít filtraci pro gravitační zapojení nebo čerpadlovou verzi obě tyto zapojení mají svá pro i proti. Nevím jak dál poradit ptejte se rad odpovím. Hezký den :)

Ještě doplním příspěvek na téma bahenní zóna. Je to tak jak se tu povídá, bahenní zóna se vám za rok, dva, tři natolik zanese, že bude nutné kačírek nějakým způsobem vyčistit a věřte že to není žádná sranda. Letos jsem si postavil bahenní zónu o velikosti cca 3m3 v nejnižším místě mám spodní odtok, kterým můžu celou bahenní zónu vypustit a propláchnout hadicí. Snad to bude takto funkční a méně náročné na údržbu.

benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 6.233 (?), 6.10.2011 0:19
Moc nevěřím že spodní odtok dokáže nějak extrémně účinně odvádět kal z bahenní zony, protože kačírek bude kal zadržovat, určitě to pomůže ale jen částečně. Co se týká filtračních medií dají se opravdu nahradit ale jejich účinnost je daleko menší než třeba u filtrační pěny a o to větší by měla být filtrace jako taková. Pro jezírko které má 60m3 by byla filtrace okolo 4m3 poměrně dostatečná, možná by bylo lepší aby měla 5m3 co se týká koi neměl by to být zase takový problém jak se píše. Zrovna jsem počítal filtraci pro klienta o velikosti 1,5 m3 a vychází na nějakých 22 tis. Funkční filtrace je základ pro jezírko, jinak bude víc pro zlost než pro radost. Kořenová filtrace určitě není filtrací a její údržba je neuvěřitelně náročná, vím o čem mluvím.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz