všechno už jsem vyzkoušel dát do filtru o čem se tu píše, ale nejlepší je kořenová čistička z kalfasu na tři komory.Ze začátku jsem tomu nevěřil a pohrdal, ale nouze mě přinutila to oprubovat a nelituji! Výsledek byl vidět teda až po měsíci, jeden kalfas na 6m3 jezírko (lze i do serie několik za sebou, ale netuším jak by se chovaly v posledním rostliny) ale pak to bylo znát ze dne na den... První je uzká s kartáčema, prostřední největší vespod nejhrubší kámen ve třech frakcích dolů 32 doprostřed 0,16 až nahoru 0,8 (jedno jaký, kačírek, lomový) do toho jsem dal kosatce a orobinecnic jiného jsem neměl po ruce.Třetí komora je také uzká jen takový lapol kam jsem dal jemnější kartáče, ale nemusí být vůbec nic,...od jara do podzimu to udělalo takový kořenový bal, že už nešlo kamínky vybrat z kořenů a vyprat tak jsem dal nové... vždy jsem měl jezírko kalné, zahnědlé ale tohle mě dostalo... ani řasa tam nebyla..jen doporučuji na té velké komoře stáhnou stěny k sobě(štěrk to vyvalí) na několika místech, já to stáhl na jednom a přidával jsem
celou tu čističku jsem opletl proutím z vrby, aby netloukla umělá hmota tak do očí... už žádný pokus omyl, jen toto jednoduché řešení