Doma dělané filtrace

host - 152.250 (?)
18.6.2015 19:55
Paráda! Už teď jsem na to zvedavej
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 152.250 (?), 18.6.2015 19:55
Paráda! Už teď jsem na to zvedavej

Karel.D. - (1) - 44.228 (?), 29.6.2015 17:01

Zdravím,  můj filtr je naprosto levný za pár stovek a funguje překvapivě dobře. Přesto myslím, že by ho chtěl málokdo.  Jednou za den až dva dny, ho musím vyčistit. Tato operace trvá ale jen max. 10 minut. Není to nic jiného, než zednický kalfas o rozměru 77x47cm. V něm mám přepravku na zeleninu.  Přepravka je umístěná pár cm nad dnem kalfasu. Na dně přepravky je položené rouno. Jen asi 0,5cm tenká vrstva. Nad touto vrstvou je na hliníkovém děravém roštu další stejná vrstva rouna. Nad touto vrstvou je jen už samotný rošt. Jeho úkolem je rovnoměrně pustit vodu na dvě spodní filtrační vrstvy.  Pod kalfasem je umístěn hliníkový svod široký 37cm, po kterém padá voda do jezírka z výšky asi 45cm. Vodu do filtru dodává čerpadlo 10000l za hod. napojené na Skimmer.  Nebo pak ještě čerpadlo o výkonu jen 4600l na, které je napojena UW lampa TMV 55.  Jezírko má asi 13 kubíků. Max. hloubka 170cm.  V jezírku převažují hluboké zóny, protože je dělané pro Koi kapry. Těch je 11 kusů.  Velikost 30 až 40cm.  Ještě tam mám asi 8 schubunkinů.  Asi jednou týdně odsaju kal ze dna. Jen samospádem do 300l sudu. Tou pak zalévám.  Dá se říct, že vodu mám čistou skoro pořád. UW běží asi 15 hodin týdně a Skimmer pár hodin za den.  Jezírko mám třetím rokem. Je předělané z malého jezírka, které jsem měl asi 7 let a jeho údržba byla časově mnohem náročnější.  Příští rok ještě plánuju jen malou kořenovku. Holt není místo. Takhle válčím já :-). S pozdravem,

Karel.

host - 69.194 (?), 1.7.2015 15:09

Zdravím všechny příznivce jezírek, omlouvám se, že přispívám formou reakce na příspěvěk, ale nikde jsem nenašel vložit "nový" :(Chtěl bych se zeptat na názor odborné veřejnosti jak změnit filtraci...? Mám jezírko cca 8 m3, a filtruji přes koupenou filatraci se 4 komorami - kartáče, houba, biokuličky..., je zde i UW lampa 11 W, kterou bych chtěl přestat v tomto složení používat... vodu jsem vcelku udržel čistou až na vláknité řasy, nyní je to horší (viz fotky)... musím čistit filtraci skoro každý den (ucpaná řasou), takže bych chtěl předělat tak, že stávající použiji pouze pro zachycení hrubých nečistot - vložit do celé kartáče a udělat z ní jen 2 až 3 komorovou a odtud pouštět gravitačně do bilogické nebo kořenové "čističky" (viz nákres)... V případě biologické bych zvolil náplň z nastříhaných husích krků a vložením 2 vzduchovacích kamentů, v případě kořenové kačírek a do něj zasadit rostliny (netuším jaké :()...V jezírku mám nějaké koi, karasy, ale netuším kolik...- ale řekl bych, že moc... zvažuji redukci :)... Prosím o vaše názory, jakou variantu zvolit, či případně se vydat úplně jinou :)...

nákres
nákres

host - 69.194 (?), 1.7.2015 15:10

a ještě fotky

host - 69.194 (?), 1.7.2015 15:11

a ještě fotky - květen 2015

host - 69.194 (?), 1.7.2015 15:11

a ještě fotky - 30.6.2015

host - 32.227 (?), 6.7.2015 8:30

VIDEO - zde je odkaz na video o mém jezírku a filtraci jak jsem slíbil.

rozvodna - (1) - 13.55 (?), 2.2.2016 17:50

Zdravím. Chtěl bych poprosit o radu jak a z jakých médií sestavit domácí filtraci aby co nejlépe fungovala s koi. Udělal nějaký náčrt z toho co mám k dispozici a přikládám i foto jezírka z podzimu. Nyní je pod fólií. Momentálně i ze 4/5 plné vody (zimní test fólie-svařoval jsem sám). Sud s nádrží se dá popřípadě prohodit, přepážky v nádrži také různě upravit. Nemám zatím hotové nic. Na nápad domácí filtrace mě přivedli teprve nedávmo tak nemám ještě hotové nic. Jen holý sud, holou nádrž a starou lednici. Sud s nádrží bude schovaný v boudě na nářadí ale lednice musí být venku. Nejdelší délka jezírka je 13m, šířka 8m, a největší hloubka 1,3m. Moc by mi pomohlo kdyby mi někdo doplnil čísla 1-5 popřípadě i přeházel sestavu. Předem moc děkuji

host - 152.236 (?), 2.2.2016 21:04
Asi by se mi nejvíc líbil na začátku ten sud, použil bych ho jako fortex, přívod do něj bych dal tak do pulky (spodní půlka fortex) do vrchní půlky bych dal kartáče (třeba prestrizeny na pulku) efektivita by tak mohla bejt vyšší - myslím že to tu už taky někdo psal - taky se to chystám na jaře udelat... Jako druhou část bych viděl tu nádrž a asi bych jí naplnil jen biomolitanem narezanym na kostičky - je cenove dostupný a myslím že i účinný no a korenovka dobrá, ale asi bych ji nedělal z ledničky ale normálně menší vyfoliovana díra - myslím že to udělá víc parády a náklad na ni nebu zas tak velkej (v poměru k jezirku) V.M.

mila p - (2) - 32.84 (?), 24.2.2016 9:40

Zdravím kolego to jak popisujete tu svoji filtraci, tak podle mých zkušeností to fungovat nebude.Ta vaše filtrace na tak velké jezírko je malá a nedostatečná. Nad vaším příspěvkem je moje video a kontak na moje stránky, kde vše popisuji. Nedělejte něco co po létu budete hned předělávat.        zdravím Mila P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz