Desinfekce vodních rostlin

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?)
8.8.2009 14:57
Děkuji oběma diskutujícím za cenné rady. Podrobil jsem tedy rostlinky asi 1h koupeli ve vodovodní vodě slabě obarvené hypermanganem na růžovo a teď už jsou v jezírku.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 7.8.2009 21:36, zobrazeno: 3830x
Zdravím vespolek! Od jednoho malého vesnického rybníka jsem si dnes donesl několik odnoží různých vodních rostlin (zevar, kyprej, i krásný růžový leknín) a teď mám trochu strach je dát přímo do jezírka, abych si tam s rostlinami nezanesl i nějaké infekce či parazity. Nemáte někdo radu, čím ty rostliny desinfikovat? Stačí pouze koupel ve vodovodní chlorované vodě, případně s několika zrnky hypermanganu či trochou peroxidu k likvidaci případných patogenů? Díky předem za každou Vaši radu.

host - 243.20 (?), 8.8.2009 1:52
Neznám žádného významnějšího parazita ryb (ty asi máte na mysli), který by tak pevně ulpíval na povrchu rostlin, aby je bylo nutné desinfikovat. Případné rybí parazity (cysty kožovce, larvy kapřivců ap.) snadno odstraníte pouhým opláchnutím pod tekoucí vodou (klidně i chlorovanou). Případná vajíčka plžů nebo jiných neškodných vodních živočichů vás děsit nemusí. S hypermanganem i peroxidem opatrně, mnohé rostliny reagují citlivě i na velmi nízké dávky. O žádnou extrémní sterilitu se starat nemusíte, protože každá nově vytvořená vodní nádrž se časem "kontaminuje" životem z blízkých vod: Mnohá vajíčka, cysty i spory se přenášejí vzduchem, další organismy přenášejí na svém peří ptáci při pití a koupání a o zbytek se postaráme my sami vysazováním kupovaných rostlin a ryb.

HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 8.8.2009 10:52

Koupel ve slabém roztoku hypermanganu je naprosto běžná praxe při chovu koi, většina rostlin snáší rozumné dávky docela dobře, pozor je třeba dávat pouze u rostlin, které mají velmi jemné listy.

Doporučuji vykoupat rostlinky tak 20-30 minut ve slabě růžovém roztoku hypermanganu a bude to v pořádku.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 8.8.2009 14:57
Děkuji oběma diskutujícím za cenné rady. Podrobil jsem tedy rostlinky asi 1h koupeli ve vodovodní vodě slabě obarvené hypermanganem na růžovo a teď už jsou v jezírku.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz