Co teď (koncem zimy) s řasou v jezírku?

host - 121.238 (?)
5.3.2012 11:22

...by som uviedol jednu skutocnost, ze riasa istym sposobom viaze jedovate latky a akyslicuje vodu. To je dobre pre ryby.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 212.110 (?), 10.5.2012 15:14

Je velkým omylem, že rostliny pomůžou od dlouhé řasy, ale široce rozšířený klam.Současný trend je jezírko bez rostlin, kolmé stěny bez lagunových pásem.Solím vodu už tři roky a řasu nemám, ani po zimě, prostě vůbec a žádnou.Bakteriím sůl neublíží, rybám vyhovuje.,tak jako v např.brakických vodách.Solím 3 kg na kubík vody.Ale ti, co vysazují rostliny za čes předělávají celé jezírko, protože to s rostlinami funguje max.dva roky.I já jsem napřed používal ty všelijaké Avaje a udělalo mě to akorát průvan v peněžance.Navíc i když ty Avaje pomůžou na čas, stále taháte z jezírka a z filtrace tu mrtvou řasu.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.3.2012 10:22

To, že nemáte zrovna výstavní jezírko po zimě není roznodně důvod k nějaké panice. Ona ta řasa (můžeme jí říkat vláknitá) bude vesele prosperovat i pod ledem, při minimální teplotě i při zhoršeném, prostupu světla skrz led a sníh na něm. 
Rovnáváha, o které se tady mluví, je už ve Vašem jezírku dávno vytvořená. Jediný problém je v tom, že se Vám nelíbí.  To neberte jako ironii, ale jako skutečnost.
Začněte normální jarní údržbou - řasu prostě zkuste mechanicky odstranit.  Nepovede se Vám to na poprvé, asi to budete muset vícekrát opakovat. Až se rozběhne filtrace, a bude teplejší voda,  budou i další možnosti, ale teď bych to řešil takto. Pokud Vás to trochu uklidní, přikládám pár fotek z jezírek, kde je krásně vidět, že některá přezimují hůře a některé lépe.

Pro Petra L. -> nemyslím,  že je v tomto období možné nějak zásadně měnit chemismus vody pomocí zelených rostlin - prostě je na ně zima.  Funkci zelených rostlin Vám teď přebírají  právě řasy, které v jistém smyslu slova nemají potravního konkurenta.
A ještě jedna poznámka, v přípravku Algea Away opravdu žádné nitrifikační bakterie nenajdete ( tedy pokud se Vám tam nedostaly třeba špatně zavřeným víčkem :) )

host - 121.238 (?), 5.3.2012 11:22

...by som uviedol jednu skutocnost, ze riasa istym sposobom viaze jedovate latky a akyslicuje vodu. To je dobre pre ryby.

host - 202.78 (?), 5.3.2012 17:12

Kdepak, nemyslel jsem, že by to začalo s rostlinami fungovat už teď, krom zimy by jim chybělo i to světlo. U Algae Away jsem vyšel čistě teoreticky z toho popisu a způsobu použití. Předpokládal jsem, že do filtru se dává proto, aby pomáhal s úpravou vody. Je tedy pravdou, že může klidně obsahovat hydrolytické enzymy, které rozkládají buněčnou stěnu řas apod., ale neni mi tedy jasné, co je to potom za bakterie, které v něm jsou? Petr L.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.3.2012 13:47

Nemyslím, že by Algae Away byl nějak extrémně závislý na teplotě - viz diskuze zde na zahradě

host - 102.197 (?), 5.3.2012 21:26

Dík za rady. Dnes jezírko zase zamrzlo. Vidím to tak, že jakmile rozmrzne (snad do konce týdne), tak ještě vyčistím řasy v místech, kam dosáhnu. Pořád jich tam ale zůstane dost. No a co nejdříve rozjedu filtraci (nebo mám ještě raději počkat???). "Chemii" použiji až se ještě trochu oteplí. No a v té době také přidám rostliny. Uvidím, jestli to pomůže....

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 6.3.2012 12:03

Ne kam dosáhnete - musíte všude :) Jen doufám, že Vám to tvar jezírka umožní. Co se filtrace týče, při odebírání řasy určitě nádrž zkalíte, a jestli je Váš filtr alespoň trochu mechanicky účinný, pustil bych ho.
Jediný důvod, proč nepouštět filtr, bych viděl vychlazení a promíchnání nádrže a nepohodu pro ryby. Vzhledem ke skladbě Vašich ryb bych to radil pustit

host - 158.34 (?), 6.3.2012 13:42

No, jezirko 15 m3 muze mit v prumeru tolik, ze skutecne nepujde vycistit cele. A pustit filtraci, kdyz je v noci 3-5 pod nulou? To bych se bal, ze nekde neco zamrzne. A minimalne ochladim vodu na teploty tesne nad nulou (okolo 1 st). A pokud tam tazatel dal original import kojaku z Japonska, muze mit problem.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 6.3.2012 14:08

Pokud poběží souvisle čerpadla, 3 stupňů mrazu bych se nebál. Je pravda, že se voda ochladí, já bych to viděl u této velikosti nádrže někam mezi 2-3 stupni, ale to je nepodstatný rozdíl.
Nemyslím ale, že majitel má podle jeho prvního příspěvku nějaký import z Japonska - kdyby ho měl, podle mého by se svými Kohaku nebo Showa neváhal pochlubit :)  ale to je jen můj dohad

host - 102.197 (?), 6.3.2012 19:37

Ti kojjáci jsou skutečně údajný japonský import. Ale chlubit se není čím. Vloni jsem je pořizoval jako "mimina" okolo 10cm (ve skutečnosti asi o něco více - prodejce na webu uvádí 12-14cm). V jezírku se při své velikosti téměř ztratili. Když jsem je vybíral, tak jsem laicky vybral to, co se mi líbilo (aby byli pěkně barevní a každý jiný), tj. nezkoumal jsem, jestli mají tu správnou "kresbu".

Prodejce mě upozornil, že by teplota neměla klesnout pod cca 4 st. C. Prý jsou háklivější, než naši kojáci...

I když to asi nebude žádná "extratřída", tak bych o ně nerad přišel.

V posledních dnech jezírko zase zamrzlo (dnes led cca 2 cm). Ale snad to nebude na dlouho...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz