Tiež som si spravil jazierko rozmerov 6x4x1,3m a nedávno sa mi stal nasledovný problém. Kúpil som mladé pstruhy dúhové 30 ks. Vodu mám zo studne, odčerpávam ju filtrujem cez UV lampu a mechanický filter a kaskádou vraciam do jazierka. Podotýkam, že som úplný začiatočník. Zdalo sa mi, že sa mi voda stráca. Každé ráno pokles hladiny o cca 5 cm. Myslím si, že mám vo fólii asi dieru, tak som si povedal, že ju nájdem a zalepím. Začal som teda vyčerpávať vodu von, pstruhy som pochytal a uložil do plastovej bedne, kde bola voda z jazierka. Keď som jazero vyprázdnil bolo poludnie, teplo 32°C. Zrazu začala plávať jedna ryba hore bruchom, o chvíľu dve, tri, štyri... Rýchlo som začal napúšťať vodu do jazera, spustil filtráciu, vrátil ryby a polieval ich hadicou studenou vodou zo studne. Celkovo mi uhynulo 15 kusov. Poraďte mi, čo ich zabilo. Prehrievanie vody v bedni? Nedostatok kyslíka? Boli tam len hodinu...
Dieru som nestihol nájsť a tak denne dopúšťam vodu zo studne, čo nakoniec nie je zlé, lebo ak ich zabilo prehrievanie vody, tá zo studne je poriadne studená. Možno že nakoniec ani nemám dieru, že ide o prirodzený úbytok vplyvom filtrácie a odparovania. Neviem to pororvnať, lebo sa bojím zastaviť filtráciu na 24 hodín, aby to nezabilo aj zvyšok pstruhov.
Ďakujem za každú radu.