Hledejte. Ale také přemýšlejte.
Pokud máte jezírko 15m3 s koi, je to tak musíte filtraci tomuto jezírku přizpůsobit. Jinak to budete jako já za pár let předělávat.
Variant je hodně. Následující části uvádím jako NEZBYTNÉ MINIMUM.
- V každém případě budete potřebovat UV lampu (jako minimum bych navrhl 36W). Počítejte cca od 3 tis. Kč.
- Dále musíte mít něco, čím nejprve z vody odstraníte hrubší nečistoty, aby nezanesly filtrační médium. Tady jsou dvě cenově dostupné možnosti - štěrbinový filtr nebo vortex. Mě byl doporučen štěrbiňák a nelituji. Počítejte cenu od cca 10 tis. Kč
- A pak potřebujete nádobu, kde budete vodu čistit "biologicky" - filtrovat ji přes filtrační médium. Počítejte s tím, že by objem filtrace měl být cca 5-10% objemu jezírka. Takže na jezírko 15m3 bych to viděl na nádobu s filtračními médii o objemu cca 1m3. Tohle jsme tady v diskusi řešili ve vláknu "Filtrace Tripond x Tripond eco". Cenově skutečně vyjde nejlíp díra v zemi vyložená fólií (stálo to trochu práce a pár korun člověku, který fólii svařil). Takže počítejte tak cca 1000-2000 na materiál. Druhá varianta je nechat svařit nádobu z platu na míru. Bude to ale dražší. Nebo použit nějaké plastové sudy. Pro ty ale musíte mít místo, aby bylo je kde schovat.
- A nakonec potřebujete filtrační médium. A opět je fůra variant. Celkem levně vyjdou nařezané zbytky filtr. molitanu. Ale při objemu cca 1m3 bude problém je vyprat. Mě poradili husí krky průměru cca 16mm. Pokud se pro ně rozhodnete, tak je rozhodně nekupujte někde v elektropotřebách. Asi nejlevněji vychází v jednom nejmenovaném hobymarketu - 2,16Kč/1m. Budete jich potřebovat odhadem 2-2,5km. Takže celkem Vás to vyjde na cca 4.5tis. Kč. Já je krájel, pak jsem zjistil, že nejlepší je stříhání zahradnickými nůžkami (na délku cca 1-2cm), Toto je na celém budování filtrace to nejpracnější, ale dá se to přežít.
Pokud tedy správně počítám, tak pro 15m3 jezírko počítejte s částkou na filtraci cca 19-20tis. Kč. Zadarmo to není, ale budete mít jistotu, že své jezírko kvalitně "ufiltrujete". Pokud byste kupoval nějakou hotovou filtraci, buď bude nepoužitelně malá (nevěřte prodejcům), nebo za ní dáte výrazně více.
Ještě k velikosti jezírka. Pokud ho máte hotové, tak jen konstatování - těch 15m3 ve tak akorát pro několik KOI. Pokud jej teprve budete kopat, tak se nesnažte z ekonomických důvodů objem moc zmenšovat. Akorát byste si přidělal do budoucna problémy. A v nejhlubším místě vybudujte v jezírku hloubku min. 180cm. Pomůže Vám to při zimování ryb.
Tak - tolik rady laika, který si letos prošel přestavbou filtrace. Od Screenmaticu k husím krkům...