Pre tych co si chcu spravit venturi z plastovych trubiek ci ineho materialu a zvladaju anglictinu pozrite si stranku: "sciencemadness.org" a jej cast "homebrew aspirator". Je tam mozno do stovky prispevkov desiatka ci 20ka obrazkov a nakresov. Sam som to moc nestudoval. Princip venturi je jednoduchy. Mozno aby pracoval efektivne sa treba vyhrat s rozmermi. Kto si trufa, moze si rozdiel tlakov vypocitat z Bernouliho rovnice. Na venturi treba urcity vstupny tlak, ktory zaruci aj potrebnu rychlost toku vody v uzkych miestach venturi trubice.
Mna by zaujimalo, aky pokles tlaku predstavuje zaradenie venturi do systemu. Ci je velmi velky. Povedzme ked pustim vodu v hadici preteka voda charakterizovana urcitym prietokom za min, priemerom hadice a tlakom v systeme. Povedme v strede hadicu preseknem a pripojim venturi system, vsetko zapojim a znovu pustim vodu. Ako sa zmensi tlak na konci hadice oproti tomu, ked venturi nebolo zaradene? Urcite venturi predstavuje pokles tlaku v systeme, kedze tlakove straty su zavisle od rychlosti kvapaliny, tieto zrejme rastu pri prechode cez venturi. Na druhej strane zmes vody so vzduchom je stlacitelna aj tu vidim velmi velky prispevok poklesu tlaku.
Ja som spekuloval nad venturim vyuzit na hnojenie pre automaticku zavlahu. Ako taha vzduch moze tahat aj tekute hnojivo. Komercne stroje su dost drahe, u nas sa moc nepredavaju a nie su ziadne referencie.