Amur

host - 212.137 (?) 
14.5.2009 18:20, zobrazeno: 72640x

Rad bych vedel, jake ma kdo zkusenosti s amury. Mam je pohromade jeste s nekolika karasy. Jezirko je plastove cca 750l.

HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 14.5.2009 21:13

Zkušenosti nemám, ale pro amura je 750l plivátko... zůstaňte raději u karasů...

Ing.Králik - (6) - 187.61 (?), 15.5.2009 0:50

Bohužel pro vás má kolega pravdu.Amura mám v rybníčku (přes 20 m3) asi třetí rok a posílám foto této krásné ale přece jen větší ryby.Žere s ostatníma a navíc obkusuje na co dosáhne z toho co roste ve vodě i kolem ní.Jinak je to klidná ryba co se ráda vzhřívá na slunci - zato když se lekne tak po hladině se valí "tsunami".(Rákos mu lámu schválne)

amur
amur
rákos
rákos
tráva
tráva

host - 212.137 (?), 15.5.2009 9:17

No zatim meri asi 6cm. Ale kazdopadne se asi zamyslim udelat jim nejaky vetsi rybnicek. Tato ryba pochazi ze Sibire, mam predpokladat ze bude dost odolna? Jak je amur citlivy na kvalitu vody (pH, obsah zeleza), je potreba tyto parametry hlidat? Mam pocit, ze karas je treba daleko mene citlivy na kvalitu vodu nez obycejny kapr. Mam pridavat do vody preventivne nejake pripravky proti plisni? Jsem zacatecnik 

HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 15.5.2009 9:25

Odolný asi bude (proti zimě) ale myslím, že citlivost na chemické vlastnosti vody je u něj určitě vyšší než u karasů.

Opravdu nejlepší by bylo ho raději přenechat někomu s větším jezírkem, myslím, že při dostatku potravy vám těch 750l rychle přeroste, takže netrapte jeho ani sebe...

jo a s tou chemií, přečtěte si něco o amurovi na netu, nevím jestli jsou běžné přípravky vhodné.

host - 212.137 (?), 15.5.2009 16:03

Pane Kralik,

to vase jezirko vypada moc pekne, poklona vasi praci. Jak ho mate hluboke, jak to mate s privodem vody, mate nejakou filtraci, mate tam folii nebo ne? Muselo to dat kazdopadne hodne prace, 20m3 je uz pekny rybnicek...

Ing.Králik - (6) - 174.64 (?), 15.5.2009 17:33

Právě jsem chtěl napsat pár slov o odolnosti amura na chemické přípravky a složení vody ale pak jsem to smazal - já to vlastně nevím.Každé jaro dezinfikuji celý rybníček medifinem (1,5 litru -  třílitrové balení mám na dva roky) a tím přeléčím i viditelně nemocné ryby amura nevynímaje.Tím to končí a vše živé se zdá být spokojené.K testu složení vody jsem se odhodlal až letos - a div se světe je vše úplně v normě.To překvapilo i mně.Vodu doplňuji dešťovou a studniční.Podle počasí.S plochy střech (do 200 m2) mám okapy stažený přes různé zapuštěné překážky  (základ je ideálně svažitý terén) - dva dvěstělitrové sudy, tři velké litinové vany, kubíkovou skruž  - ve kterých mám nasazené různé rybniční rostliny.Pod v teréně zapuštěným fóliovým 12m rybníčkem (od 80 do 120 cm hloubky) mám vykopaný ještě hlubší přepad-"kaskádu" (ze dvou velkých kuchyňských kotlů) do poslední dvoukubíkové nádrži (vyřazená hliníková vana na galvanizaci-dárek od přítele).Takže když pořádně zaprší mám rybníčky dva (půda je jílovitá se slabou propustnosí).To vše funguje"v rámci biologické rovnováhy".Místo filtrů mám spostu leknínů a rákosí a orobince a... no prostě přírodní prostředí se vším všudy  - i s "300" žabami, užovkami,rakmi, škeblemi,želvami a stovkami ryb včetně těch odrůstajících.Já jsem to říkal už v jiném příspěvku že to je na román a vlastně nevím pod kterou problematiku to patří!? A to máme teprva květen.Zatím stačí.

host - 129.11 (?), 16.5.2009 23:46

no nechce sa mi verit, ze mate v jazierku amura, a rastu tam lekna.

mi sme minuly rok dali do jazierka zopar asi 20cm amurov a do tyzdna boli vsetky lekna pozrane, nakolko amur je bylinozravy.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 19.1.2011 23:49

Taky mám v jezírku jednoho amura. Objem jezírka je 35 kubíků a přesto si nedovolím mít jich víc. Je to časem fakt velká ryba a víc takových bíložravých jedlíků bych přirozeně neuživil. Skončilo by to nejspíš devastací leknínů. Podobně jsem napnutý ve vztahu k vyze velké a jiným masožravým otesánkům, ale v jejich případě to odnesou malé ryby. Pane Králik. Je škoda, že nemáte nějaký svůj web, abyste tam zveřejnil více svých fotografií a zkušeností. Já jsem se v loňském roce už o něco svépomocí pokusil a na výsledek se může, kdo chce, podívat na YouTube.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 19.4.2011 21:16

Házím mu trávu, žere jak králík. Hlavně tu větší a tvrdou schroupne nejdřív. Zajímavá ryba.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz