Amur
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 212.137 (?), 14.5.2009 18:20, zobrazeno: 72731x
Rad bych vedel, jake ma kdo zkusenosti s amury. Mam je pohromade jeste s nekolika karasy. Jezirko je plastove cca 750l.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ing.Králik - (6) - 187.61 (?), 15.5.2009 0:50
Bohužel pro vás má kolega pravdu.Amura mám v rybníčku (přes 20 m3) asi třetí rok a posílám foto této krásné ale přece jen větší ryby.Žere s ostatníma a navíc obkusuje na co dosáhne z toho co roste ve vodě i kolem ní.Jinak je to klidná ryba co se ráda vzhřívá na slunci - zato když se lekne tak po hladině se valí "tsunami".(Rákos mu lámu schválne)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář (167) - 47.182 (?), 15.5.2009 9:25
Odolný asi bude (proti zimě) ale myslím, že citlivost na chemické vlastnosti vody je u něj určitě vyšší než u karasů.
Opravdu nejlepší by bylo ho raději přenechat někomu s větším jezírkem, myslím, že při dostatku potravy vám těch 750l rychle přeroste, takže netrapte jeho ani sebe...
jo a s tou chemií, přečtěte si něco o amurovi na netu, nevím jestli jsou běžné přípravky vhodné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.137 (?), 15.5.2009 16:03
Pane Kralik,
to vase jezirko vypada moc pekne, poklona vasi praci. Jak ho mate hluboke, jak to mate s privodem vody, mate nejakou filtraci, mate tam folii nebo ne? Muselo to dat kazdopadne hodne prace, 20m3 je uz pekny rybnicek...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ing.Králik - (6) - 174.64 (?), 15.5.2009 17:33
Právě jsem chtěl napsat pár slov o odolnosti amura na chemické přípravky a složení vody ale pak jsem to smazal - já to vlastně nevím.Každé jaro dezinfikuji celý rybníček medifinem (1,5 litru - třílitrové balení mám na dva roky) a tím přeléčím i viditelně nemocné ryby amura nevynímaje.Tím to končí a vše živé se zdá být spokojené.K testu složení vody jsem se odhodlal až letos - a div se světe je vše úplně v normě.To překvapilo i mně.Vodu doplňuji dešťovou a studniční.Podle počasí.S plochy střech (do 200 m2) mám okapy stažený přes různé zapuštěné překážky (základ je ideálně svažitý terén) - dva dvěstělitrové sudy, tři velké litinové vany, kubíkovou skruž - ve kterých mám nasazené různé rybniční rostliny.Pod v teréně zapuštěným fóliovým 12m rybníčkem (od 80 do 120 cm hloubky) mám vykopaný ještě hlubší přepad-"kaskádu" (ze dvou velkých kuchyňských kotlů) do poslední dvoukubíkové nádrži (vyřazená hliníková vana na galvanizaci-dárek od přítele).Takže když pořádně zaprší mám rybníčky dva (půda je jílovitá se slabou propustnosí).To vše funguje"v rámci biologické rovnováhy".Místo filtrů mám spostu leknínů a rákosí a orobince a... no prostě přírodní prostředí se vším všudy - i s "300" žabami, užovkami,rakmi, škeblemi,želvami a stovkami ryb včetně těch odrůstajících.Já jsem to říkal už v jiném příspěvku že to je na román a vlastně nevím pod kterou problematiku to patří!? A to máme teprva květen.Zatím stačí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.11 (?), 16.5.2009 23:46
no nechce sa mi verit, ze mate v jazierku amura, a rastu tam lekna.
mi sme minuly rok dali do jazierka zopar asi 20cm amurov a do tyzdna boli vsetky lekna pozrane, nakolko amur je bylinozravy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |