Akvárium bez filtrace

Bedrich Tichý - (10) - 49.131 (?) 
30.12.2009 12:59

Zabývám se chovem ryb asi tři roky.A za tu dobu se mi podařilo i nepodařilo spoustu věcí.Navázal jsem spolupráci s firmou která dováží bakterie do jezírek i do akvarii z jihoafrické republiky.A pan majitel mi ukazoval akvarium kde už 7 let neměnil vodu a voda jako křištál a rybičky v pohodě.Nádrž je středně zarostlá o objemu odhadem 250-300litru.Princip filtrace jsem u nás ještě nikde takový neviděl.Sam jej ted zkouším Je to uplně jednoduchý filtr který si můžete vytvořit doma sami.Ja použil Dvoulitrovou pet láhev.Kterou jsem naplnil tzv biokuličkama ale je třeba jí zatížit takže na dno nějaký kámen nebo štěrk.Láhev se naplní kuličkama a prostrčí se dovnitř hadička od vzduchovače tak aby byl její konec nad první třetinou kuliček.to znamená že vzduch probublává pouze od jedné třetiny nahoru.Vzduchovaní nesmí být v celé lahvi.Dále je třeba vytvořit v horní třetině otvory velikosti mince 3-5 jak vejdou.takto upravenou láhev vložíme do akva a naočkujeme bakterie od firmy subio do akvarii.Pustíme vzduchovaní a necháme v klidu zaběhnout.Není třeba žadný jiný filtr ani další vzduchovaní.A co to provedlo s vodou jsem se nestačil divit.Ze zakaleného akvaria během tří dnů voda jako křištál.Jedná se vlastně o to že my vytvoříme touto petkou domeček pro bakterie.A ony se zde usidlí.Pak vlastně vyplouvají do akva a podle potřeby se množí a likvidují odpad.a usazeniny na dně.Fakt to chce vyzkoušet.A nebudete věřit vklastním očím. bioukuličky se dají objednat s bakteriema taky v subiu.

host - 147.34 (?), 30.12.2009 21:54

tak to koukám, co bakterie umí... akvárko, které bylo kdysi větší, tak nemělo problémy s vodou, pokud bylo vyvážené a ryb akorát... a teď na to s chemií

host - 217.145 (?), 31.12.2009 10:43

pletiete si biologiu s chemiou?

host - 245.106 (?), 23.1.2010 21:02

Som akvarista a tu som sa dostal ani neviem ako, no skúsim odpovedať: akvárium bez filtra? samozrejme sa to dá mám ich viac a najmenšie má 8 litrov. Treba asi 5cm vrstvu štrku a napustiť odstátou vodou. Do akva dáme plávajúce rastlinky a niekoľko slimákov (šnekov). Krmime veľmi opatrne a zhruba raz za tri dni u menších akva(8-20 l), raz za týždeň u akva 20-50l, no a raz za tri týždne u akvárií 50-80l odpustíme 1/3 vody a nahradíme ju novou odstatou vodou. Po troch týždňoch od založenia môžeme sadiť prvé rastlinky, najlepšie nenáročné. Nesmie chýbať dostatočné osvetlenie. Keď uvidíme, že rastlinky sa chytia môžeme uvažovať o vysadení rybiek, do menších akvárií cca 25l radšej sladkovodné krevetky. Do ostatných také množstvo ako je tu už vyššie vysvetlené.Krevetky chovám v akva bez topného telesa a pokles teploty vody na 18°C im nerobí problém. Po niejakom čase sa voda ustáli a tak výmena 1/3 vody odpadne, možno hovoriť už o možnom mini-biotope, ten však zďaleka nehýri takým životom a pestrosťou ako akvárium z filtráciou. ZÁVER? pomocou filtrácie predovšetkým biologickej si akva prispôsobujeme naším predstavám, no a akváriám bez filtrácie sa prispôsobujeme my, v tom je rozdiel. Tým vás však odrádzať nechcem, pretože aj to má svoje čaro

host - 52.66 (?), 2.4.2010 14:26

Jsem začínající akvarista a to úplnou náhodou. Syn šel s kamarádem do zooshopu a odtud odcházel ve společnosti 3 krásných rybiček . Nechtěli jsme mu pokazit radost a začali jednat, aby se rybky měly co nejlépe. Rozhodování bylo těžké, protože jsme doposud o akvaristice nic nevěděli. Nakonec jsme pořídili malý akvarijní set na 30l s filtrováním, svícením a teploměrem. Začátky nebyly vůbec ideální. Bakterie, kalná voda, přemnožení hlemýžďů, apod. Po čase to vypadalo, že už jsou problémy zažehnány. Bohužel v současné době (3 měsíce od pořízení akvária) se nám opakovaně tvoří na štěrku šedý povlak (tvoří se pozvolna).Touto cestou bych se chtěla zeptat zkušených akvaristů na možnou příčinu. Předem děkuji za každou radu. Ještě pár údajů o našem akváriu: teplota vody 25C, 20 sladk.rybiček, filtrace, vzduchování, světlo 12hod. denně, krmení 2xdenně, výměna 1/3 vody 1xtýdně, filtr čistíme častěji) předem děkuji.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 2.4.2010 20:50

Odpověď je nad rámec rozsahu tohoto fóra, vyhledejte fóra o akvaristice, a v libovolném petshopu si řekněte o základní materiály jak provozovat akvárium např. od Sery, tyto materiály se dávají zadarmo. Trochu vás podezírám z velké pohodlnosti, po krátkém prosurfování akva webů a diskusí byste dostala prakticky všechny odpovědi, detailně. Omezím se tedy na odpověď v bodech.

http://www.akvarko.cz

http://rybicky.net

http://planta.aquariana.cz/zakl_akvaria.htm

1. udělejte to co jsem zmínil v úvodu, stačí vám na to jeden večer

2. 30 litrů je velmi, velmi málo, čím menší nádrž, tím labilnější prostředí, větší nádrže lépe udržují vnitřní rovnováhu mikroorganismů, rostlin a ryb. Vyhoďte jej, nebo si jej nechte jako karanténí akvárko a kupte nějakou slušnou nádrž, alespoň  okolo 100 litrů, dobrá kvalita je pro začátečníka například ATMAN AR-620, při vyhledávání na webu jej koupíte do 3000 kč.Obsahuje i slušný vestavěný filtr, čerpadlo, osvětlení. Osobně bych do něj ale přihodil i vzduchování, třebaže komplet je choduschopný i bez něj.

Navíc míte "přerybněno", hrubý odhad, kolik rybek akva "unese" uděláte tak, že jeden litr akvária můžete obydlet maximálně 1cm rybičky, započítejte, že není naplněné po okraj, jsou zde dekorace a vyjde Vám, že max je možné ve Vašem akváriu mít 5 čtyřcentimetrových rybek... rybičky vytvářejí výkaly a ty zvyšují   obsah sloučenin dusíku ve vodě - což vytváří podmínky pro výskyt řas (to je ten hnusný povlak). Filtr nestačí vše odstranit

3. hlemýždě od počátku velmi tvrdě eliminujte, jediný užitečný hlemýžď, kterého naopak doporučuji je - Neritina natalensis (známá také pod jménem Neritina zebra), je to jediný "šnek" který žere jenom řasy- systematicky tedy "luxuje " akvárko, zůstává za ním dokona vyluxovaný povrch, nasadíte jej na velký kámen a za dva dny vypadá, jako kdybyste jej právě koupila:-) navíc si Neritina udržuje jakási teritoria a ty čistí a čistí- na 100 l stačí 3, max 4., pro boj s řasou je dobré koupit i pár rybiček, které se řasami živí,  například některé parmičky, nebo ancitruse, který je krásná legrační rybka. Ještě k Nerentiím, docela nesnadno se shání, k mání jsou na slušném e-shopu

http://www.krevetka.cz/shop/index.php?p=productsList&iCategory=23&sName=Sneci

4.Méně sviťte, je to sice kontraproduktivní rozhodnutí.,Bude to horší pro rostliny, ale zhoršíte podmínky řasám- omezil bych to na max 10 hodin

5. pokud budete znovu zakládat akvárium, kupte kvalitní rychle rostoucí rostliny, které váží jako rychlerostoucí rychleji i dusík. Problém s kupovanými rostlinami je ten, že dodavatelé je často pěstují na suchu. Rostlina vytvoří struktury listů, ale adaptované na suchozemské podmínky, (silná kutikula, příjem výživy převážně kořeny, u rostlin vyrostlých pod hladinou je to právě obráceně) Rostlinná tkáň ale nemá schopnost adaptace, takové rostliny často skomírají, rozhodně jim trvá podstatně déle než začnou fungovat.. Nicméně pro začátek jsou výhodné rychle rostoucí "plevele" které jednak váží dusík, a druhak vyrábějí kyslík - Cabomba aquatica, a Egeria, dobré jsou také některé plovoucí "plevele"  Dobré kvalitní startovní "sety" získáte od akvaristy nebo např na http://www.aqua-daho.cz/aqua-daho/. Při nnákupu v akva šopu důsledně požadujte "subemerzně pěstované" rostliny (to znamená vyhnout se většině rostlin největšího dodavatele, Fy Rataj) 

6. Jak "čistíte " filtr?!!, Filtr se sice zašpiní a vypadá jako plný humusu, je u levnějších variant pouze z biomolitanu - není tu proto aby mechanicky filtroval, ale proto, aby se osídlil denitrifikačními bakteriemi(to je to "hnusné" co pečlivě myjete..., jsou to jen a pouze bakterie které následně v reálu skutečně "čistí vodu" pokud jej často čistíte, je to stejné, jako kdybyste do domácí čističky pravidelně vylila lahev sava a pak se strašně divila, že čistička smrdí a nečistí... Časté čištění biofiltru (vlastně skoro jakékoli čištění)  je nejhorším prohřeškem - nejlépe, pokud pečlivá hospodyňka vezme do ruky ještě Jar a horkou vodu... filtr pak není obydlen užitečnými bakteriemi, ve vodě je přemíra dusíku a produktů hnití, řase to svědčí a rybky plavou v žumpě, filtr pak vlastně nikdy nefunguje...

7. kupte kompresorek a vzduchujte

8. velmi opatrně krmte, raději méně, než více.

host - 145.154 (?), 21.11.2011 12:33

Dobrý den, to co popisujete bude asi způsobeno tím, že za prvé na 30 litru tam máte moc rybiček za druhé moc krmíte fitr to nestihne pojmout a zredukovat. Jestli Vás rybyčky pořád byví a nechcete se jich zbavit tak si kopte větší akvárium protože u akvárii platí jedno pravidlo čím větší akvárium tím méně starostí a práce.

Když jsem začínal já měl jsem také 30l akvárium 2-3 týdně čištění filtru odkalování a celkové čištění akvária a to jsem měl 18 pavých oček a dva ancitrusi.

teď mám akvárium 150L mám tam tlamovce 15ks čistím jednou týdně vnitřní filtr a při tom očistím magnetem sklo jinak jednou za 3 měsíce odkaluji cca 1/3 akva to vše nic víc to nepotřebuje. Jo a ještě jedna rada rybám jednou za čas velmi prospívá dieta zkuste týden nekrmit myslím že i to by vašemu akvárku pomohlo

Přeji hedně úspěchu při tomto hezkém koníčku

Petr, houzvator@seznam.cz

host - 250.208 (?), 7.5.2019 23:00

prekrmene, prelidnene-rybkama...

20 rybicek 30L aukva??? to neni ok... 1cm rybky = 1L vody

1x denne staci krmit...

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 2.4.2010 21:04

Kolonie bakterií s denitrifikačními vlastnostmi najdeme všude okolo nás, je ale zíbavné, že někdo zaplatí za "jihoafrické".

Stejný princip, jako zmíněná petka mají všechny biofiltry, ty nejkvalitnější obsahují speciální skleněné kuličky s nanochdbičkami a gigantickou vnitřní plochou, na které se usídlé denitrifikační bakterie, levnější varianta je kombinace biokeramiky a biomolitan.Je v podstatě lhostejné, co se zvolí, biokeramiku jako nápň do filtrů nabízí všichni velcí výrobci.Bakteriální násadu lze zrychleně naočkovat (zadarmo) tak, že u jiného akvaristy vymáčknete do nádoby zaběhlý molitanový filtr...

Add Petaka -samozřejmě petka je fantastická levným řešením. systémy s nuceným oběhem jsou sice dražší, ale zajímavé zajištěným průtokem.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 2.4.2010 21:08

Ano, mohutně a dobře zarostlé rostlinami s minimem ryb. Koneckonců, přiroda se obejde bez vzduchovátek a umělých filtrů. Nesmí Vás ale překvapit velmi malé množství rybiček i v relativně velkém akváriu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz