Úhyn karásků

okrasnajezirka.eu - (20) - 6.233 (?)
30.7.2011 13:55

Mnohohrát jsem vypuoštěl ryby do nového jezírka třeba 2 max. 3 dny po napuštění a nidky nedošlo k úhynu tímto to nebue, Spíš bych se vsadil, pokud není nádrž nově izolována, že douchází louhování látek z betonu, vzhledem k čemu dřív jímka sloužila. Myslím že akvarijní ryby a jezírkové jsou na tom trochu jinak, obzlášť karas. Pokud dodržíte při vypouštění nových ryby určité snadné zásady, jako že rozdíl teplot vody nesmí být víc jak 5 stupňů a chemické hodnoty vody by měli být stejné nebo podobné nemělo by se nic stát. Je dobré nechal ryby plavat v pytli s vodou na hladině alespoň půl hodiny ale klidně i hodinu aby se vyrovnali teploty vody. Potom to pytle přilévat postuně vodu z nové nádrže v průběhu cca hodiny aby si ryby zvykly na nové hodnoty vody. Ale toto vše je bezpečné jen v případě že je voda v nové nádrži v pořádku co se týká hodnot: PH NO2 NO3 KH Chlor.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 128.127 (?), 30.7.2011 12:15, zobrazeno: 5150x

Dobrý den! Před léty jsem zrušil starou žumpu.Od té doby sem ji několikrát pořádně vypláchl a už dva roky do ní stahuju dešťovku na zalévání okr.rostlin.Letos sem tuto vodu použil do jezírka.Dal sem tam (do toho jezírka) karásky kteří byli do té doby ve staré vaně ale se stejnou vodou.Do druhého dne mi ale hned dva plavali bříškem nahoru.  Je to tou vodou a nebo si myslíte že to je něčím jiným? Poraďte prosím!!!    Děkuju! M. 

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 30.7.2011 12:37

Jak brzy po založení jezírka šly rybky do vody?

host - 128.127 (?), 30.7.2011 12:42

no... hned.Ale to jezírko se napouštělo nadvakrát a druhá dávka vody byla asi 1/4 celkového objemu.Mezera mezi napouštěním byla tři dny...

okrasnajezirka.eu - (20) - 6.233 (?), 30.7.2011 13:39

Je žumpa nějak ozolované oproti původnímu stavu nebo je to prostějen beton, který zadržuje vody stejně tak jako dřív zadržoval odpadní vody.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 30.7.2011 13:47

My akvaristi musíme počkat několik týdnů, než se do nového akvárka můžou hodit rybky - aby se všechno usadilo, namnožily se bakterie ve filtrování a celý systém začal fungovat. Hodit tam rybičky dřív může vyjít, ale je to koledování si o bříška na hladině - nedá se někde vyčíst, jestli to u zahradních jezírek nefunguje podobně? Mohlo by.

okrasnajezirka.eu - (20) - 6.233 (?), 30.7.2011 13:55

Mnohohrát jsem vypuoštěl ryby do nového jezírka třeba 2 max. 3 dny po napuštění a nidky nedošlo k úhynu tímto to nebue, Spíš bych se vsadil, pokud není nádrž nově izolována, že douchází louhování látek z betonu, vzhledem k čemu dřív jímka sloužila. Myslím že akvarijní ryby a jezírkové jsou na tom trochu jinak, obzlášť karas. Pokud dodržíte při vypouštění nových ryby určité snadné zásady, jako že rozdíl teplot vody nesmí být víc jak 5 stupňů a chemické hodnoty vody by měli být stejné nebo podobné nemělo by se nic stát. Je dobré nechal ryby plavat v pytli s vodou na hladině alespoň půl hodiny ale klidně i hodinu aby se vyrovnali teploty vody. Potom to pytle přilévat postuně vodu z nové nádrže v průběhu cca hodiny aby si ryby zvykly na nové hodnoty vody. Ale toto vše je bezpečné jen v případě že je voda v nové nádrži v pořádku co se týká hodnot: PH NO2 NO3 KH Chlor.

host - 128.127 (?), 30.7.2011 15:20

Beton jsem nijak neošetřoval.Pouze jsem jímku vydezinfikoval vápnem a Savem... asi to je málo.   Ale že by se škodlivé látky louhovaly i po 8 letech?  :-(

okrasnajezirka.eu - (20) - 6.233 (?), 30.7.2011 15:51

Myslým že proce louhování látek které beton absorboval v době používání jako septik, může a bude daleko delší než 8 let, Dezinfekci vápnem a savem také nepovažuji za šťastnou beton je přeci jen nasákavý materiál. Pokud bych něco takového realizoval určitě bych nádrž izoloval folii je to přeci jen jistota.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz