Já jsem to vnitřní opláštění udělal z lipových palubek. Jsou porovité (dobře sají vlhkost) a není v nich pryskyřice. Ničím jsem je neimpregnoval - počítal jsem, že případní škůdci budou likvidováni vysokou teplotou (nemám problém to vytopit na 100 stupňů). běžně totiž vytápím mírně nad 90 stupňů. Konstrukce lavic mám smrkové, na nich opět lipové palubky. Na zemi dlažba pro snadnější úklid.
Se škůdci nikdy problém nebyl. Vytápím kamny na dřevo, která se přikládají zevnitř a vzduch si táhnou zvenčí. U podlahy mám stále otevřený vstup čerstvého vzduchu cca 15 x 15 cm a asi v třetině výšky místnosti na protější stěně kamen odtah 20 x 20, který jde celý zakrýt či otevřít. Ale vybavuji si, že jej mám stále nastanený asi na 20% otevření.
Znovu bych zvážil tu vnitřní a dovnitř odvětranou mezeru. Není to konstručně složité, u vodorovných palubek na stěně je to vlastně vynechání jedné spodní a jedné u stropu. Stěny jsou rychle příjemně prohřáté, absopční plocha dřeva dvojnásobná. a lépe se udrží suché teplo..
Vodorovné palubky jsou lepší než svislé. To je kvůli případné výměně, kdy horní jsou víc tepelně namáhány než spodní a případně se tedy poškodí celá palubka (a vymění), kdežto u svislé to je půl dobré a pů lšpatné. Ale zatím jsem to měnit nemusel, mám to v chalupě používané jen v létě, takže i frekvence saunování není velká.