Sauna - izolácia stien

host - 117.61 (?)
28.1.2025 19:05

já jsem tu vnitřní mezeru udělal s odvětráním nahoře i dole.  Někde jsem se dočetl, že se tím zdvojnásobí plocha vnitřního obložení a lépe to saje vlhkost. Já jsem ale moc neřešil tepelnou izolaci, protože šlo o sanunu zabudovanou v místnosti. a nepotřeboval, aby ta vnitřní mezera fungovala jako další vrstva tepelné izolace.

Stavěl jsem to před cca 20 lety, funguje bez problémů.

Složení stěny zvenčí: cihla 15 cm, heraklit (desky dřevěná vlna a oplášťované 2 cm polystyren) celkem 5 cm, hliníková folie, mezera, vnitřní palubky. Jen strop je heraklit 2X, na něm skelná vata 10 cm a na ní sololitové desky. Celé to totiž stojí v místnosti (původně komora).

Kdybycgh stavěl něco jako vy, tak bychtu venkovní mezeru odvětral, aby nedocházelo ke kondenzaci par.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

ospaly - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 85.19 (?), 27.1.2025 22:20, zobrazeno: 285x

Zdravím rozmýšľam o stavbe sauny. Plánujem ju postaviť na betonovú dlažbu (pôvodne pripravované pre altánok).  Steny z KVH hranolov, medzi nimi kamenná vlna. Zvnútra hliniková fólia a drevenný obklad, zvonku paropriepustná fólia a asi drevoplastový obklad. Otázka... videl som videa, kde priamo na hlinikovú fóliu dávali vnútorný obklad, ale aj videa, kde najprv dali tenké laty, cca 2cm hrubé na vytvorenie vzduchovej medzery a až potom vnútorný drevenný obklad. Mne by sa páčilo vynechať vzduchovú medzeru a miesto nej použť ďalšiu izoláciu. To iste platí aj pre vonkajší obklad... niekde dávali vzduchovú vrstvu, niekde dávali priamo vonkajší obklad.  Je možné riešenie bez vzduchovej vrstvy a aké hrozia riziká ak ju nedám.

Ďakujem.

host - 117.61 (?), 28.1.2025 19:05

já jsem tu vnitřní mezeru udělal s odvětráním nahoře i dole.  Někde jsem se dočetl, že se tím zdvojnásobí plocha vnitřního obložení a lépe to saje vlhkost. Já jsem ale moc neřešil tepelnou izolaci, protože šlo o sanunu zabudovanou v místnosti. a nepotřeboval, aby ta vnitřní mezera fungovala jako další vrstva tepelné izolace.

Stavěl jsem to před cca 20 lety, funguje bez problémů.

Složení stěny zvenčí: cihla 15 cm, heraklit (desky dřevěná vlna a oplášťované 2 cm polystyren) celkem 5 cm, hliníková folie, mezera, vnitřní palubky. Jen strop je heraklit 2X, na něm skelná vata 10 cm a na ní sololitové desky. Celé to totiž stojí v místnosti (původně komora).

Kdybycgh stavěl něco jako vy, tak bychtu venkovní mezeru odvětral, aby nedocházelo ke kondenzaci par.

host - 243.70 (?), 4.2.2025 14:59

Vďaka za radu, takže asi vnútornú medzeru vynechám, ale z vonkajšej strany ju nechám. Ešte čo si myslíte o ochrane dreva, resp ako by som ho mal chrániť pred škodcami s ohľadom na vysoké teploty. Dá sa to napenetrovať nejakým Bochemitom, nebude to vadiť? (z vnútornej strany to bude kryté hlinikovou fóliou, tak hádam sa to nebude odparovať do vnútra sauny)

host - 117.61 (?), 4.2.2025 16:05

Já jsem to vnitřní opláštění udělal z lipových palubek. Jsou porovité (dobře sají vlhkost) a není v nich pryskyřice. Ničím jsem je neimpregnoval - počítal jsem,  že případní škůdci budou likvidováni vysokou teplotou  (nemám problém to vytopit na 100 stupňů). běžně totiž vytápím mírně nad 90 stupňů. Konstrukce lavic mám smrkové, na nich opět  lipové palubky.  Na zemi dlažba pro snadnější úklid. 

Se škůdci nikdy problém nebyl. Vytápím kamny na dřevo, která se přikládají zevnitř a  vzduch si táhnou zvenčí.   U podlahy mám stále otevřený vstup čerstvého vzduchu cca 15 x 15 cm a asi v třetině výšky  místnosti na protější stěně kamen odtah 20 x 20, který jde celý zakrýt či otevřít. Ale vybavuji si, že jej mám stále nastanený asi na 20% otevření.

Znovu bych zvážil tu vnitřní a dovnitř odvětranou mezeru. Není to konstručně složité, u vodorovných palubek na stěně je to vlastně vynechání jedné spodní a jedné u stropu. Stěny jsou rychle příjemně prohřáté, absopční plocha dřeva dvojnásobná. a lépe se udrží suché teplo..

Vodorovné palubky jsou lepší než svislé. To je kvůli případné výměně, kdy horní jsou víc tepelně namáhány než spodní a případně se tedy poškodí celá palubka (a vymění), kdežto u svislé to je půl dobré a pů lšpatné. Ale zatím jsem to měnit nemusel, mám to v chalupě používané jen v létě, takže i frekvence saunování není velká.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz