Zdravím všechny bazénáře
Tak to je dobré vědět další příklad k výrobě ClO2 k pro oxidaci a dezinfekci vody v bazénu. Naprosto souhlas.
Jestli máte 110125 ppm (110125 mg / l: 110125 g/m3: 11,0125%,110,125 ‰) v 5 litrech a nalijete do bazénu 25 m3, tak výsledek ClO2 bude 22,02 ppm. Tento roztok se může i dávkovacím řídícím čerpadlem pouštět do bazénu. Klidně můžete dát pro běžný chod bazénu půlku vaší dávky (1dl).
Já používám taky chloritan sodný cca 25% který obsahuje 300 g/l NaClO2 a k reakci kyselinou chlorovodíkovou (HCl) 31 % (kyselina solná -H2SO4).
Z bezpečnostních důvodů vstupní ClO2 o nízkých koncentracích. Dodaná kyselina chlorovodíková s koncentrací v rozsahu 30 – 38 % se ředí na 9 %, chloritan sodný z běžně dostupných 25 % na hodnotu asi 7,5 %.
Dodržet základní pravidla .Nelít vodu do kyseliny ale obráceně, vyrábět ve větratelné místnosti ,třeba venku
Měli by být použity zředěné reaktanty, neboť koncentrace vzniklého oxidu chloričitého v reaktoru nesmí být vyšší než 2 %, vzhledem k spolehlivosti a bezpečnosti provozu.
Příklad: 2,266 l čisté vody a 1 l. chloritanu sodnýho 24,5% = výsledek bude 3,266 l. 7,5%.
2,44 l. čisté vody a 1 l. kyselinou chlorovodíkovou 31 % = výsledek bude 3,444 l. 9%.
Pak můžeme bezpečně generovat z zředěného koncentrátu ClO2, jak do nádoby nebo v generátoru (reakční nádrž) a pouštět plyn do bazénu. Reakcí chloridu sodného a kyseliny solné vzniká chlordioxid a chlorid sodný (kuchyňská sůl).Při zvolené koncentraci výchozích chemikálií vzniká "bezchlorový" roztok chlordioxidu, který obsahuje méně než 24 g/l (24000 ppm) ClO2.
Přeměna probíhá podle následující reakční rovnice : 5 NaClO2 + 4 HCl = 4 ClO2 + 5 NaCl + 2 H2O
Na tuto sezónu jsem doladil generátor ClO2. Použil jsem nevyužitou nádobu na filtr vody, na který jsem neměl uplatnění. Na obou koncích jsem vyrobil redukce na závit 1/8" na rychlospojky. Na rozvod plynu jsem použil polyethylenovou hadičku - 1/4". Do generátoru naliju „NaClO2“ 7,5% a vrchním odvzdušňovacím šroubkem naleji "H2SO4" 9 %. Začne reakce z zředěného koncentrátu a vzduchovým motůrkem vytlačím ClO2 přes injektor do potrubí a do bazénu. Vsadil jsem i zpětný ventil do okruhu aby se netlačila voda nazpátek při výpadku. Viz foto.
Při použití ClO2 mimo jiné nemusíte se starat jakou tvrdou či měkou vodu máte, účinnost je pořád stejná cca 100%.
Jak jsem už psal je přibližně 10 krát více rozpustný než chlór a 50 krát více rozpustný než ozon. Vykazuje též prodloužený reziduální účinek, což neplatí v případě chlóru či ozónu ani termodezinfekce či UV záření. Nereaguje s dusíkatými sloučeninami (močovina, pot, zbytky stolice, mazové a slizové sekrety a dále zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů, mýdla, z kůže a sliznic se smývají do vody nejrůznější mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a parazitičtí červi. apod.) jako je u chlóru., netvoří THM.
Začíná účinkovat koncentraci kolem 0,2mg/l v koncentraci blízké jeho senzorickému (smyslovému) působení. Koncentrace 0,5 mg/l působí inhibičně (potlačí schopnost růstu) i na cysty améb a tak odstraňuje jejich ochranný efekt.
Například nálezy bakterií, vyvolávající kožní onemocnění, činí ve veřejných teplých bazénech 38, 9 %. Ve studených bazénech je to jen 5,7 %.
Používá se i mimo jiné, k pěstování zeleniny zmlžování nebo sprayování především skleníků, umožňuje účinnou ochranu zeleniny proti nebezpečným plísním a bakteriím i k mytí ovoce a zeleniny, jak celé, tak krájené. Při tom prodlužujou jejich záruční dobu. Tak nevidím žádný problém k vylití vody z bazénu na travní porost.
Tak přeji čistou vodu.
Kečup