Hnědá voda v bazénu

host - 43.71 (?)
20.9.2024 18:09

Průzračná voda po pár dnech sedimentace, rez leží na dně

Sedimentace studniční vody
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 68.220 (?), 6.8.2024 19:27, zobrazeno: 1016x

Zdravím jdu si pro radu napouštěli jsme bazén ze studny kde máme železitou vodu.

jak byl bazén napuštěn začli jsme ihned filtrovat přes pískovou filtraci, přidali jsme od marimexu studna minerál nechali jsem filtrovat 24, poté modrý blesk.  Voda mi poté zhnědla. nevím co mám dělat. Prosím o radu a předem děkuju. 

host - 43.71 (?), 20.9.2024 17:55

Studniční voda obsahuje železo, někdy více, někdy méně. Já to měl velmi silně po léta, dokud jsem se nedostal na městský vodovod. Přidáním chlóru se železo vytáhne jako rez, filtrování přes písek nestačí, písek se zanese jemným rezem, voda jde přes nádrž.

Řešení: před napuštění, dopoušťováním, vypumpovanou vodu nechat usadit v nádrži, přidat chlór na uspíšení oxydace a také kamenec, co stáhne nečistoty ke dnu.

Obrázek mého prvního napuštění (navzdory velkému filtrování), po přidání pár kil kamence (alum, alaun) a 5 dnů ten kal padnul ke dnu, pak odsát, na několikrát neb je to dost jemné.

Při sedimentaci ten rez padne ke dnu, voda se odebere za 3-4 dny výtokem pár cm nad dnem. A teprve tehdy to hnát přes písky, já jsem jich měl 5, na konci tlakovou nádrž, kde se písek dá zpětně vyprat.

A ta nádrž po pár měsících dostane 2-3 cm jemného rezu na dno, nic snadného to dostat ven, aniž by byl velký spád dna a tlustý výtok, nutná pomoc stěradlem a tlakovou vodou.

Železitá voda plus chlór
Železitá voda plus chlór

host - 43.71 (?), 20.9.2024 17:59

Voda po 6 dnech po přidáni kamence - asi 2-3 kg, sraženo ke dnu, pak odsát

Flokulace pomocí kamence
Flokulace pomocí kamence

host - 43.71 (?), 20.9.2024 18:02

Sedimentace a po 3-4 dnech průtok přes gravitační pískové filtry, první a poslední v tlakové nádobě, aby se daly zpětně vyprat

Filtrační systém
Filtrační systém

host - 43.71 (?), 20.9.2024 18:07

Zde vidět vodu vyčerpanou ze studně do sedimentační nádrže a jaká je pak voda v bazénu

Dvě vody
Dvě vody

host - 43.71 (?), 20.9.2024 18:09

Průzračná voda po pár dnech sedimentace, rez leží na dně

host - 43.71 (?), 20.9.2024 18:12

Každých pár měsíců hezká prácička

Rez na dně musí pryč
Rez na dně musí pryč

host - 43.71 (?), 20.9.2024 18:26

Přesto že se to jaksi vyřeší, stejně zůstane něco ve vodě, těžké kovy, které jen později oxydují (manganiny). Proto je dobré moc nechlorovat a spolehnout se na skalici modrou proti řasám - chlór jen aby byl jeden uklidněn proti zlým bakteriím.  

Měď (Cu) je v pitné vodě dovolena na 2 ppm. A tak tedy skalice, která obsahuje jen 20-25% Cu, pak může být až 8 - 10ppm. Nicméně i těch 2 ppm Cu se mnohdy naměří v pitné vodě městských rozvodů, ale není to okamžitý jed, jen to není dobré trvale používat. 

Ale my vodu nepijeme - většinou ne moc. A tak pool shopy straší se zelenými vlasy, nejen na hlavě. Přitom se slovo zelený v těch fórech vyskytuje značně, ale ne o vlasech ale o vodě, Hilfe mein Wasser ist grün. 

Já jednou za měsíc rozpustím po částech hrst skalice v žejdlíku a tuto vodu rozhodím po bazénu, když mně jede filtrování. A mám vodu celý rok čistou, přestože ji musím v létě chladit po nocích, abych ji dostal pod 30 st. A to jsem obklopen džunglí v tropech. Chloru lžíci jednou týdně a žádná starost s pH po celý rok.

Má to jednu nevýhodu: je to strašné levné, proto to pool shopy - a jejich poradní weby - nenávidí. 

Čistá voda celý rok
Čistá voda celý rok
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty