Rododendron - zahnědlé listy

host - 151.228 (?)
13.8.2007 10:21
Ještě pro doplnění: Může se samozřejmě jednat taky o houbovou chorobu Phytophthora cinnamomi. Ta sice napadá kořeny, ale projevuje se to nejprve sesycháním listů, jejich stáčením a zasycháním pupenů. Nakonec může zajít celá rostlina. Doporučený přípravek je Previcur. Více najdete v metodice na: www.zahradkari.cz/metodiky
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

potok - (11), 2.6.2007 14:47, zobrazeno: 26846x
Mohl by mi prosím někdo poradit, co by mohlo způsobovat hnědé fleky na listech strašího Rododendronu? Přesné stáří nevím, výška asi 1,5m, žádné hnojení ani jiná péče se během posledních 2 let neprováděla.
Bez názvu
Bez názvu

host - 9.11 (?), 13.6.2007 19:44

Mám stejný problém už třetím rokem. Budu ráda, když někdo poradí.

host - 151.228 (?), 13.8.2007 10:13
Řekl bych, že je to způsobeno nevhodnou, příliš osluněnou polohou. Mám totiž taky rododendron cca 1,5m v prům. na přímém Slunci (vysazené stromy, které ho budou clonit, nedorostly zatím potřebné "zástinné" výšky) a je na něm zřetelně vidět, že strana keře odvrácená od Slunce (na sever) má krásné zdravé zelené listy, zatímco strana jižní má listy (cca 50 %) s hnědými fleky. U mého keře je to způsobeno jednoznačně Sluncem. Pokud ho tedy máte rovněž na plném Slunci a nic vám ho (ani v budoucnu) necloní, tak ho raději přesaďte někde do polostínu až stínu. Přesazovat i větší rododendrony není problém, tedy co se týče ujmutí, neboť mají kompaktní a celkem málo objemný kořenový bal, takže obrytí bez poškození kořenů není problém. Horší je to pak s jejich nadzvednutím a přemístěním, neboť takový 2m keř s balem může vážit cca 200 kg. Přesazoval jsem metrový keř, který měl odhadem 80 kg a po obrytí jsem ho s pomocníkem přemístil tak, že jsem ho těsně nad zemí (kde se začíná větvit) navázal na železnou bryglu (tyč). Dělali jsme to loni v květnu, když už byly zřetelné pupeny květů. Keř po přesazení a důkladném zalévání krásně vykvetl (i letos) a normálně roste dál.

host - 151.228 (?), 13.8.2007 10:21
Ještě pro doplnění: Může se samozřejmě jednat taky o houbovou chorobu Phytophthora cinnamomi. Ta sice napadá kořeny, ale projevuje se to nejprve sesycháním listů, jejich stáčením a zasycháním pupenů. Nakonec může zajít celá rostlina. Doporučený přípravek je Previcur. Více najdete v metodice na: www.zahradkari.cz/metodiky

host - 136.207 (?), 6.7.2007 15:34
Mám stejný problém, a ještě k tomu něčím napadené nové listy.

Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83), 14.8.2007 18:53
Podle mého názoru jde skutečně o popálení listů a to, že je rododendron nevhodně umístěn má za příčinu též zasichání květních pupenů a deformace květů v příštím roce, a ještě co nemají rádi, to je, příliš větrná místa, nové listy napadají molice /takové bílé mušky/, listy se kroutí a nemají hezký tvar, od nich pomůže Mospilan.

host - 89.253 (?), 26.1.2008 18:18

Hnědé skvrny na listech se dělají při zalévání keře za tepla a za slunce. Se zaléváním počkejte, až zapadne sluníčko a raději nestříkejte listy. Zalévejte ke kořenům.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz