host - 151.228 (?), 13.8.2007 10:13
Řekl bych, že je to způsobeno nevhodnou, příliš osluněnou polohou. Mám totiž taky rododendron cca 1,5m v prům. na přímém Slunci (vysazené stromy, které ho budou clonit, nedorostly zatím potřebné "zástinné" výšky) a je na něm zřetelně vidět, že strana keře odvrácená od Slunce (na sever) má krásné zdravé zelené listy, zatímco strana jižní má listy (cca 50 %) s hnědými fleky. U mého keře je to způsobeno jednoznačně Sluncem. Pokud ho tedy máte rovněž na plném Slunci a nic vám ho (ani v budoucnu) necloní, tak ho raději přesaďte někde do polostínu až stínu. Přesazovat i větší rododendrony není problém, tedy co se týče ujmutí, neboť mají kompaktní a celkem málo objemný kořenový bal, takže obrytí bez poškození kořenů není problém. Horší je to pak s jejich nadzvednutím a přemístěním, neboť takový 2m keř s balem může vážit cca 200 kg. Přesazoval jsem metrový keř, který měl odhadem 80 kg a po obrytí jsem ho s pomocníkem přemístil tak, že jsem ho těsně nad zemí (kde se začíná větvit) navázal na železnou bryglu (tyč). Dělali jsme to loni v květnu, když už byly zřetelné pupeny květů. Keř po přesazení a důkladném zalévání krásně vykvetl (i letos) a normálně roste dál.
|