rododendron - hnědnoucí listy

host - 204.34 (?)
27.5.2008 19:46

Osobně si myslím, že na kořenech byste toho moc neviděla a ještě byste rhododendronu způsobila trauma větší, než má nyní.

Ale přece jenom se k němu hodně skloňte a mírně odhrňte zeminu těsně kom něj - až ke kořenovému krčku a místu, kde se kořeny větví. V těchto místech dost často bývá rhododendron apod. ožraný od larev brouka lalokonosce. Jsou asi 1 cm velké, světlé, bílé až nažloutlé, rohlíčkovitého tvaru - a žerou a žerou a jsu častou příčinou úhynu některých keřů. Samotný brouk je asi něco přes 1 cm velký, černý, s protáhlým nosem (patří mezi nosatce) a žere listy - na okrajích vykusuje půlkulaté zářezy.

Ochrana: těžká, ale snad nejspolehlivější jsou parazitické hlístice (bližší údaje si jistě vyhledáte na webu).

Pokud ovšem bude okusaný celý kořenový krček - tedy přerušené cévní svazky v celém obvodu - pak je to s rhododendronem špatné. V každém případě - doporučuji citlivě sestříhnout, aby se snížila vypařovací plocha a zlepšil poměr mezi snad ještě trochu živými kořeny a listy.

(To jsem se tedy rozepsal, že?) Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 44.26 (?), 15.5.2008 14:31, zobrazeno: 20419x

V práci na dvoře, kam celý den nejde slunce, máme asi 20 let starý rododendron. Nebyl přesazován, je asi 1,6 m vysoký, větve dost řídké, hlavně u paty, květináč keramika o průměru asi 50 cm. Nyní má okraje listů hmavě hnědé. Poradíte, co s ním? Jedná se o chorobu nebo nedostatek živin?  Nedávno jsem si domů koupila taky jeden, tak by mě zajímalo, jak hnědnutí listů předejít. Děkuji za rady!

Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 141.35 (?), 15.5.2008 17:11

Myslím, že by chtěl asi přesadit a pohnojit, jestliže je zasazený jen do květináče tak má daleko horší podmínky pro růst co se týče v zimě i přes léto.Kořeny se rychleji vysuší a jak je známo tyto rostliny mají raději vlhkou půdu.Jarka 

host - 204.34 (?), 15.5.2008 19:30

Váš rhododendron v práci by měl obdržet titul KEŘ - HRDINA!

To, co vydržel, to před ním smekám svůj slamák: nepřesazovaný! v květináči! vysoký 1,6m! 20 let starý!

Těžko ale poradit, co mu chybí. Může to být "jen" zaschnutí s namrznutím kořenů, může to být nějaká houbová choroba, může to být nedostatek živin (nedostatek draslíku - okrajová spála listů?) nebo nevhodná půdní reakce (jakou vodou zaléváte?, není tvrdá, vápenitá?).

Josef.

host - 2.142 (?), 24.5.2008 20:50

Já mám podobný poblém, ale rododendron mám na zahradě dva roky, v kyselé půdě, okolo mám hrabanku a kůru. Každý rok nádherně kvetl.Teď začaly hnědnout listy a opadávat.Dnes jsem obhlížela zahrádku a květy na něm jsou zvadlé a opadávají listy i zelené.Také nevím co s tím.Asi bude také platit pravidlo méně je někdy více.Mohl by mi někdo poradit?

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.5.2008 21:17

Já bych mu prohlédla kořeny.

Hege_2008 - (2) - 2.142 (?), 24.5.2008 21:24

Děkuji za radu, ale to by tedy znamenalo, že ho musím vykopat a znovu zasadit. Myslíte, že by mu to neublížilo?Děkuji moc, nevím totiž na koho se v tomto obrátit.

host - 204.34 (?), 27.5.2008 19:46

Osobně si myslím, že na kořenech byste toho moc neviděla a ještě byste rhododendronu způsobila trauma větší, než má nyní.

Ale přece jenom se k němu hodně skloňte a mírně odhrňte zeminu těsně kom něj - až ke kořenovému krčku a místu, kde se kořeny větví. V těchto místech dost často bývá rhododendron apod. ožraný od larev brouka lalokonosce. Jsou asi 1 cm velké, světlé, bílé až nažloutlé, rohlíčkovitého tvaru - a žerou a žerou a jsu častou příčinou úhynu některých keřů. Samotný brouk je asi něco přes 1 cm velký, černý, s protáhlým nosem (patří mezi nosatce) a žere listy - na okrajích vykusuje půlkulaté zářezy.

Ochrana: těžká, ale snad nejspolehlivější jsou parazitické hlístice (bližší údaje si jistě vyhledáte na webu).

Pokud ovšem bude okusaný celý kořenový krček - tedy přerušené cévní svazky v celém obvodu - pak je to s rhododendronem špatné. V každém případě - doporučuji citlivě sestříhnout, aby se snížila vypařovací plocha a zlepšil poměr mezi snad ještě trochu živými kořeny a listy.

(To jsem se tedy rozepsal, že?) Josef.

Hege_2008 - (2) - 2.142 (?), 29.5.2008 15:18

Dobrý den.Jsem ráda za reakci, jsem skutečně bezradná. Celý jsem vykopala, ale kořeny byly jako balík a do toho jsem se bála jít.Jámu jsem vysypala hrabankou, odstranila přebytečnou hlínu.Bohužel jen na malý okamžik se mi zdálo, že se vzpamatovává.Tak myslíte, že mám udělat znovu exhumaci a ty kořeny propláchnout, nebo jak.Je mi ho moclíto, protože jsem ho dostala k výročí.Děkuji a jsem Vám velmi vděčná za pomoc..

host - 9.81 (?), 15.12.2008 22:23

pokud mate koreny jako balik-jak pisete-tak by bylo dobre je trochu-ale jemne rozcuchat a zasadit do jine kvalitni zeminy-raseliny a hodne zalevat pricinou je pravdepodobne nevhodna zemina a to ze rostlina nezakorenila-neprorustaji koreny dale do okoli-rostlina- stagnuje-a nezakorenuje zalevejte ho destovou vodou a to brzy rano nejlepe vsak vecer aby si vzal co nejvice vody a pres den pak nebude ziznit.Běla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz