Rhododendrony - vypadají jako uvadlé. Co to je?
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavlína K. - (29) - 82.206 (?), 15.12.2007 9:41, zobrazeno: 13634x
Dobrý den, na podzim jsem zasázeli 10 mladých keříků rohododendronů, velikých cca 50 cm. Ke každému jsem dali trubku o průměru 75 mm, která vede ke kořenům (kvůli snadnějšímu zalévání). Vede cca 10-20 cm pod povrch půdy. Nyní u nás asi 3 dny mrzne a listy rhododendronů visí splihle dolů a vypadají jako uvadlé. Je to normální jev v zimě nebo namrzly, čímž jsme jim "pomohli" tím, že se mráz trubkou dostal snadněji ke kořenům? Teď jsme trubky zacpali igelitem. Nebo máme udělat něco jiného? Pokud keříky opravdu namrzly, můžeme ještě něco udělat, abychom je zachránili? Byla by velká škoda, kdyby zašli! Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.35 (?), 15.12.2007 10:05
To je normální. Až se oteplí, tak se vrátí do normálu. Ta trubka mi připadá zbytečná.
|
|
|
|
|
|
|
Pavlína K. - (29) - 82.206 (?), 15.12.2007 10:09
Děkuji za uklidňující odpověď. :-) Ta trubka je tam kvůli suchým letním dnům. Máme nekvalitní půdu, která velmi špatně saje vodu, takže při zalévání se voda rozteče všude kolem, jen ne ke kořenům.
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.100 (?), 15.12.2007 10:36
Píšete, že máte nekvalitní půdu, ale pro rododendrony jste měl do půdy přimíchat rašelinu, potřebují kyselou zem.
|
|
|
|
|
|
|
Daniela. - Diamantový Zahrádkář (1262) - 204.208 (?), 15.12.2007 19:34
Pavlíno, protože rhododendron neshazuje na zimu listy, odpařuje jimi vodu i v zimě. Pokud vodu nemá, listy vadnou a později usychají. To ale může být jen jedna možnost, proč se jim nedaří. Druhou možností je to, že půda obsahuje nadměrné množství vápníku. Při nadměrném množství vápníku v půdě kořeny trpí nedostatkem železa. Proto je vhodné přihnojit rostlinu hnojivem s vyšším obsahem železa. Jednoduchým testem zjistíte, jak jste na tom s vápníkem v půdě: na malý vzorek půdy nalijte trochu octa. Pokud ocet mírně zašumí, je poměr vápníku v půdě příliš vysoký. Potom je třeba odstranit z povrchu kolem rostlin půdu až ke kořínkům a doplnit rašelinou.
Další možností je to, že listy spálilo zimní slunce. Rostlinu je na zimu dobré zakrýt textilií.
Trubky jsou výborné řešení, protože rhododendrony nemají rozvětvený kořen, proto je třeba zalévat je i hnojit v blízkosti rostliny, nejlépe přímo ke kořenům. Zdravím - Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.65 (?), 17.12.2007 11:53
Danielo, moc děkuji za podrobnou odpověď. Keříky jsme sázeli přímo do zeminy určené pro rhododendrony, takže to by snad mělo být v pořádku. Samozřejmě budeme muset přihnojovat, protože speciální zemina je pouze ve vykopaných jámách pro sázení, kolem je chudá s velkou příměsí perku. Test na vápník určitě zkusím, ale až sleze sníh, bydlíme v podhůří s drsnějším klimatem. Od sluníčka snad nejsou spálené, tedy aspoň doufám!, přímo na ně svítí slunce denně jen velmi krátkou dobu. Přesto je pro jistotu zkusím pokrýt textilií - měla by být bílá kvůli propouštění světla? Mám tedy keře zalívat, i když mrzne, aby neztrácely vodu? Po oblevě teď sněhu razantně ubylo, takže se k trubkám bez problémů dostanu. Děkuji. Pavlína
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.65 (?), 17.12.2007 11:44
Sázeli jsem přímo do směsi určené pro azalky a rohododendrony, takže to by mělo být v pořádku. I přesto ale půda velmi špatně vsakuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniela. - Diamantový Zahrádkář (1262) - 204.208 (?), 17.12.2007 20:41
Ahoj Pavlíno, půda by tedy měla být alespoň pro začátek v pořádku - podle toho jak píšete, že jste sázeli přímo do směsi určené pro tyto rostliny. To sluníčko by mohlo být na vině, i když svítí jen krátce. Zkusila bych zakrytí bílou netkanou textilií. Ale pokud mohu poradit, vypomáhám si starými záclonami, které dávám trojitě. Nevypadá to sice tak pěkně, ale je to účinné nejen proti ostrým slunečním (hlavně dopoledním) paprskům, ale trochu to ty rostliny chrání i před holomrazy. Pokud se k trubkám na zalévání dostanete, tak zalévejte. Trubky pak opět zacpěte - to je výborný nápad. Tak držím palečky, ať se vám je podaří zachránit ! - Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
host - 223.2 (?), 18.12.2007 9:51
Děkujeme za příspěvky a vše nejlepší k svátku. Včera jsem to nestihl. P.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|