Přesazování čilimníku z volné přírody - naděje na úspěch?

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?)
16.3.2009 23:07

Obrázek asi napoví víc - je toho tam celá mez asi 20x100 m na svahu mezi polem a silnicí a větvička vypadá takhle:

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?), 15.3.2009 22:24, zobrazeno: 5949x

Objevil jsem mez porostlou čilimníkem, uvažuju, že bych ho tam šel vyrýpat, abych nemusel čekat, až mi vyroste kontajnerovaný. Představuju si, že bych přesazoval už rozložitější exempláře s výškou řekněme 60 - 80 cm. Má taková akce naději na úspěch? Jaké asi minimální rozměry by měl mít kořenový bal?

Děkuji.

host - 233.160 (?), 16.3.2009 20:25

Dobrý den, naděje na úspěch tu je, pokud Vám ovšem nevadí, že tím porušíte zákon :)). Kořenový bal by měl být co největší. Jinak čilimníky vyžadují výsluní a lehkou, písčitou nebo kamenitou, ale nepříliš suchou půdu. Jako u jihočeského rybníka. P.S.:  V zahradnictví se dají zakoupit tak koncem dubna různě zbarvené rozkvetlé 30cm vysoké rostliny asi za stokorunu. S pozdravem Jana K.

host - 254.8 (?), 16.3.2009 22:22

Čilimníky jsou u nás opravdu chráněné, ale vy možná máte na mysli spíš janovec metlatý - takové to zelené proutí, které porůstá celé stráně, okraje lesů, náspy a pod. a na jaře krásně žlutě kvete. To je v podstatě plevel a s jeho přesazením by neměl být problém.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?), 16.3.2009 23:07

Obrázek asi napoví víc - je toho tam celá mez asi 20x100 m na svahu mezi polem a silnicí a větvička vypadá takhle:

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 49.39 (?), 17.3.2009 12:42

Takovéto divoké semenáče budou nejspíše mít špatný kořenový systém - pár dlouhých kořenů a kdesi daleko rozvětvení. Nejspíš se Vám nepodaří udělat pěkný, dostatečný kořenový bal, který se Vám nerozpadne. navíc půda, ve které obvykle rostou - jak píšete - svah mezi polem a silnicí - je dost často kamenitá, nesoudržná. Úspěch přesazovaní takto velkých exemplářů (60-80 cm) z volné přírody nepovažuji za jistý (to jsem to ale napsal nějak komplikovaně). Po přesazení nejspíše budou třeba i několik let živořit...

Oproti tomu kupované sazenice - kontejnerované - mají kompaktní, prokořenělý kořenový bal a ani nepoznají, že jste je přesadil. Výhledově tedy porostou lépe, než ty, co si vyryjete na mezi.

To je tedy můj názor.

Malé semenáčky z přírody (když už byste nechtěl kupovat od zahradníků) na tom budou podstatně lépe, než velké keře.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025