Já mám tři azalky, asi japonské, teď nádherně hustě kvetou. Nikdy jsem květy nevyštipovala. Jenom hnojím hnojivem pro azalky a rhododendrony a dost zalévám. Šárka
Máte někdo zkušenosti s vyštipováním či ponecháním odkvetlých kvítků u drobnokvětých venkovních azalek? Malé keře zvládám ale u velkých je to dost časově náročné a pracné. Kdesi jsem četla že se mají odkvetlých květů zbavit. Necháváte je někdo na keřích? A jak pak příští rok kvetou? Poraďte, díky.
Pokud vás nebaví vyštipovat odkvetlé květy na větších keřích jednotlivě, vezměte si plotové nůžky a sestříhněte odkvetlé květy i s částmi výhonů. Odpadá tak pracné vyštipovánía navíc keřům dáte tvar, např. kulovitý což jim prospěje a keře budou vypadat lépe.
Já mám několik azalek japonských i normálních a u těch japonských to nedělám,protože jsou titěrné a kvetou pravidelně každý rok a to tak,že nejsou vidět ani listy,u velkých to vyštipuji alespoň větší část.Martina.
Pokud se azalky nevyštipují nebudou moc prospívat. Letos jsem jednu vyštípala, předtím na ní byly květy nechávány X let a hned to bylo znát na růstu. Takže vyštipujte.
Japonské azalky můžete stříhat a tvarovat do cca 15 června. Ještě stihnou obrazit a založit bez problémů květní pupeny, takže se nepřipravíte o kvetení další rok. Plotovky bych na to teda nebral. Ujede ruka a půlka azalky je v...
Já mám tři azalky, asi japonské, teď nádherně hustě kvetou. Nikdy jsem květy nevyštipovala. Jenom hnojím hnojivem pro azalky a rhododendrony a dost zalévám. Šárka