Leknín ze semínka

host - 183.218 (?)
4.7.2010 11:45

Zkušenosti nemám, ale z literatury vím, že to je velice náročné a zabývají se tím spíše šlechtitelé leknínů. Raději odřízněte oddenek a máte rostlinu hned. Proč to dělat složitě, když to lze jednoduše.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

klukjc - (40) - 16.80 (?), 30.6.2010 12:06, zobrazeno: 20997x

nemáte někdo zkušenosti s pěstováním leknínů ze semínka? Díky za každou radu. Na netu nemůžu nic najít.

host - 183.218 (?), 4.7.2010 11:45

Zkušenosti nemám, ale z literatury vím, že to je velice náročné a zabývají se tím spíše šlechtitelé leknínů. Raději odřízněte oddenek a máte rostlinu hned. Proč to dělat složitě, když to lze jednoduše.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 4.7.2010 20:39

Leknín se množí semenem podobně jako stulík Nuphar luteum, návody josu na akvaristických stránkách, např. tento:

Stulík se množí pouze ze semen.  Semena přezimujte ve vodě kolem 5 °C. Zjara je vysejte na povrch písku při teplotě 18-20 °C. Klíčí rychle a semenáčky, které dosáhly výšky 4-5 cm můžete přesazovat do vody hluboké 10-20 cm. Rostliny vysoké kolem 10 cm můžete přesadit do nádrže. Trvá několik let, než rostliny zmohutní natolik, aby vytvořily natantní listy.

Návod na množení jihoafrického modrého leknínu semeny je zde.

host - 96.250 (?), 23.8.2010 12:57

Lekníny mi semena netvoří, pouze minileknín bílý - Nymphea pygmea dáva semena pravidelně. Letos jich mám již 90 a na jaro budu vysévat. Semena uchovávám v děrované nádobce u přezimujících lekníni. Na jaře vysévám semena do nádobky - možno i ve skleníku s cca 2cm vody, hladinu podle růstu rostlinek postupně zvedám. Stalo se mi, že pygmea vykvetla již v prvním roce, ale druhým rokem již běžně kvetou. A pygmea je jediný leknín, kterí neodnožuje, takže není možno dělit oddenek. Množení dle mých zkušeností puze semeny.

host - 14.37 (?), 6.4.2015 19:01

Pěstování leknínů ze semene není vůbec náročné.Semena leknínů jsem si objednal z eshopu, jsou velká asi 1cm.Semena jsem si roztřídil podle druhů do průsvitných plastových kelímků 0,5l třeba od piva jako já, do kelímků nalijte vodu.Druhý den jsem narušil tvrdý obal semen z horní části a kousek obalu jsem odloupl, tak aby bylo vidět bílé jádro semene.(horní strana semene je ta kulatější a více zaoblená strana)Semena opět zalijte vodou, teplota vody musí být asi 15°.Každý den dávejte čerstvou vodu.Až semena začnou klíčit vody pomalu přidávejte, urychlíte tím růst.Asi po jednom měsíci kdy vyrostou i kořínky dávám sazenice do asi 10l nádob kde přidám hlinitoštěrkovou zeminu trochu hnojiva na lekníny zazenice mírně zatlačím do zeminy a zaliju vodou.Za tři týdny se sazenice dobře zakoření a už je můžete dát do rybníku... Přeji Vám hodně štěstí 

host - 10.247 (?), 6.4.2015 20:50

preco zo semena ked je vegetativne mnozenie tak jednoduche?

host - 13.190 (?), 14.4.2015 11:19

Velikost semene 1 cm nasvědčuje spíš tomu, že omylem místo leknínů pěstujete lotosy. Leknín má semínka mnohem drobnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz