výroba vína
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 9.1.2005 19:10, zobrazeno: 33261x
Chtěla bych se zeptat na postup při výrobě vína.Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
MKP - (27), 18.1.2005 9:30
Výroba vína se liší u červeného a bílého.
Bílé víno a Rosé: Z bílých odrůd, Rosé z odrůd modrých stejnou technologií jako v případě bíkých odrůd (kromě skupiny odrůd tzv. barvířek). Sklizené hrozny se odstopkovávají a lehce pomelou, bobule se vylisují a vzniklý mošt se nejčastěji plní do vysířených sudů a následně očkuji vynnými kvasinkami. Povykvašení se víno filtruje a čistí (tzv. školení vína). Poté se nechává dozrávat zpravidla v sudech.
Červené víno: z odrůd modrých, po sklizni se zhozny odstopkovávají, lehce pomelou a následně dávají do kádí. Zde se nechávají nakvasit, po nakvašení se lisují a plní do sudů, kde dokvasí. Další technologie stejná jako u bílých vín.
Pro přesnější a doplňující informace doporučuji prostudovat literaturu běžně k dostání v knihkupectvích.
|
|
|
|
|
|
|
host - 119.100 (?), 20.9.2006 11:01
Je pravda, že z bílého a modrého hrozna lze vyrobit bílé víno (červený tramín) ? A dále bych chtěl podrobně vědět, jak se vyrábí červené víno. Zda-li se slupky musí luhovat ve vylisovaném moštu, protože barvivo je údajně pouze ve slupkách. Předem díky za odpověď. Můj Email: creencia@centrum.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.7 (?), 14.10.2006 21:21
Tramín červený je jednou z odrůd vinné révy. Hrozen má po vyzrání červenou barvu,ale dužina je bílá a proto je i víno vyráběné z této odrůdy bílé. Obecně jsou převážně u všech odrůd při lisování výsledným produktem mošty bíle, případně narůžovělé. Barvivo, které dává barvu červeným vínům je obsaženo právě ve slupkách a proto je nutno toto barvivo nechat vylouhovat při prvotním zpracování hroznů. Tomuto procesu se říká macerování. Výjimkou jsou odrůdy nazývané barvířky, kdy i dužina hroznu je červená a vylisovaný mošt je červený. Tyto barvířky se používají také pro dobarvování vín,ale v poslední době jsou k dostání i vynikající vína ledová a slámová odrůd Neronet nebo Alibernet a většinou to bývají skutečné lahůdky pro milovníky vín. Výborným výrobcem takových vín je např. Libor Veverka z moravských Čejkovic.
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.226 (?), 11.10.2007 17:30
Jak se vyrábí ledové víno. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 12.10.2007 10:42
Pokud uvažujete o domácí výrobě vína, není to nic složitého. Minulý rok jsem dělal červené, "pozdní sběr z vybraných bobulí" do 5l demižonu. Ve finále to bylo přes 3 l výborného vína. Ale pro začátečníka bych doporučil 15l demižon (větší množství snadněji kvasí) - do něj tak 10 l moštu - po ukončení kvašení stočit do druhého (5 l) demižonu a nechat zrát. Zbyde tak 2-3 l, to je akorát na košt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.50 (?), 29.10.2007 22:54
Jak se vyrabi vino z hroznu po domacimm způsobu - dekuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.254 (?), 17.8.2008 15:17
na jablečný už mám recept, ale vinný nikde nemůžu najít. Vyrábí se z vinného moštu nebo z vilisovaných hroznů, které se zalijí vodou?? Díky předem za info na verinet@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 18.8.2008 9:36
Výrobu vína je opravdu lepší nastudovat, literatury je pro zahrádkáře dost.
Opisovat sem něco co už je popsáno detailně nemá cenu. Max. velmi jednoduchý přímý postup.: Rozmačkej, vymačkej, přidaj kvasinky, nech to kvasiť, pak to stáhni a vypíj,:-)
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|