Švestkové víno



pvbo - (13) - 131.72 (?) 
27.9.2011 20:53, zobrazeno: 124446x

Dobrý den všem. Již nějakou dobu si pohrávám s trochu kacířskou myšlenkou proměnit část švestek ve víno. V některých částech světa je to běžná záležitost (Čína, Japonsko). Je tu někdo, kdo již to realizoval? Václav

  
   
host - 24.183 (?), 27.9.2011 21:17

Václave, zatím jsem nikdy neměl tolik švestek, abych to zkusil. Ale korejské švestkové víno jsem pil.  Sice chutnalo spíš jako likér, ale bylo velice dobré. Nebyla to žádná lavórovica - Sheraton má tuším 5 hvězdiček.

      
pvbo - (13) - 131.72 (?), 3.10.2011 21:23

Tak se zdá, že budu s výrobou švestkového vína v ČR první. To se mi ale nechce vůbec věřit...

         
host - 176.36 (?), 4.10.2011 18:53

Musím Vás vyvést z omylu, to švestkové víno již popisoval B. Valenta ve svém spisku "Příprava domácích vín" v roce 1966 (používal sušené švestky) a jiný návod jsem četl někdy v 80 letech. Naposledy jsem tuto problematiku "řešil" někdy před 8 lety, ale již nemám na dotyčného link. Jde-li Vám o recept, není problém, je jen trochu delší na přepis do tohoto vlákna. Lojza

            
pvbo - (13) - 131.72 (?), 4.10.2011 21:20

Jestli máte recept na švestkové víno, tak šup s ním sem! Do tohoto fóra recepty na švestkové víno jednoznačně patří. Zajímají mně dále veškeré praktické zkušenosti s jeho výrobou, vč. následného skladování. V.

               
host - 176.36 (?), 4.10.2011 23:12

Recepty - Valenta (objem 5 litrů) volně převyprávěný zde, a knížka na ukázku:
I.postup : 80 dkg přebraných sušených švestek, nejlépe rozkrájených, nebo natržených, 1/2balíčku živné soli, 5g kyseliny citronové a 10 dkg cukru spaříme 3,5 l vařící voda (popřípadě velmi krátce povaříme). Po vychladnutí přidáme kvasinky a směs ponecháme v uzavřené nádobě kvasit asi jeden den. Potom vše vylisujeme, ke šťávě přidáme 1/3 roztoku (1,5 kg cukru v 1 litru vody) a v kvasné nádobě (uzavřené kvasnou zátkou) ponecháme kvasit. Asi za 3 dny přidáme další třetinu cukerného roztoku a za další týden poslední dávku (vždy moštem zamícháme a ihned uzavřeme nádobu). Po vykvašení přetáhneme víno z kvasnic, necháme několik dní ustát a plníme do lahví.
II.postup: 1 kg švestek nakrojíme nebo natrhneme, spaříme 3 l vroucí vody, ve které jsme rozpustili 1 kg krystalového cukru, přidáme 5 g kyseliny citronové a ½ balíčku živné soli. Po vychladnutí směs přelijeme do kvasné nádoby, vmícháme kvasinky a ponecháme (uzavřené kvasnou zátkou) kvasit. Po skončeném kvašení stočíme víno z kvasnic a z vyluhovaných zbytků a po ustátí plníme do lahví. Doporučuje se před úplným vykvašením víno stočit do menší nádoby opět uzavřené kvasnou zátkou, nechat dokvasit a po ustátí plnit do lahví. Tolik citace z knížky, v praxi se ještě ukládalo na cca půl roku k uležení a teprve potom konzumovalo. Toto víno lze i tzv.dolihovat přidáním určitého množství pálenky.

Jiný recept ze zralých švestek: (cca 10 litrů)
5 kg hodně zralých švestek, 5 l vody, 1 kg krystalového cukru, sáček živné soli, kvasinky Vínka, či jiné vinné.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozmačkáme, dáme je do vhodné nádoby, přidáme hrst roztlučených pecek i s jádry, zalijeme převařenou a vychlazenou vodou a nakonec přidáme živnou sůl a kvasinky. Nádobu přikryjeme a necháme v teple asi 3 – 4 dny nakvasit. Poté švestky vylisujeme a šťávu nalijeme do demižonu. Přidáme svařený a vychlazený roztok z cukru a 2 litrů vody, promícháme, demižon uzavřeme zátkou s kvasnou uzávěrem, a při teplotě 15 – 20°C kvasíme tak dlouho, až kaly sednou a víno se vyčistí. Potom se víno stočí na měsíc do čistého demižonu, anebo přímo do lahví a uloží v chladnu na 2 – 3 měsíce k dozrání.

Anglický recept nebudu dávat, je odlišný proti naší zavedené praxi (a obsahuje u nás nepoužívané komponenty). 
Snad Vám to pomohlo, když tak se ozvěte.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 5.10.2011 9:33

Pil někdo domácí švestkové vímo?
  Přijde mi divné, že z tak běžně dostupné a snadno sbíratelné suroviny se víno běžně nedělá. Na rozdíl třeba od hojně používaných rybízů,  šípků, trnek, jejichž sběr je mnohem pracnější.
   Nevím, jak běžné je takové víno v Číně či Japonsku. Pil jsem ho opakovaně pouze v čínské restauraci, kde jej podávají jako dezert.  Neznám přípravu ale chutnmá jako sladký likér s dodaným lihem.

                     
host - 6.16 (?), 5.10.2011 14:02

Matně vzpomínám, že v 60.letech min.století se v obchodech Jednota objevilo víno Valdemar.

                     
host - 111.65 (?), 22.10.2011 16:58

Pánové, švestkové víno patří mězi moje nejoblíbenější! Receptůra není až tak složitá. Nasbírajte 3l švestek, nejlépe již mrvními mrazy přejíté (jsou poté sladší) a celé je na troše vody povařte v hrnci na kamnoch. Švestky tak pustíja výrazněji chuť i barvu. Ještě v hrnci možete přidat 2kg cukru, (také záleží na cukernatosti švestek, ale ty 2kg jsou průměrem) 1x kvasinky Vinky a 1x živnů sůl taktéž Vinky, no a nezbývá než sa těšit na výýýborné víno, které bude hotovo tak 3 měsíce. Ve druhém měsíci, již můžete víno stáhnou z kvasnic a nechat dokvasit jen šťávu, to už záleží na osobním vkusu. Dobrů chuť! a Nazdraví!

                     
host - 111.65 (?), 22.10.2011 17:01

Jen jsem zapomněla doda, že receptůra to je na 10l demižón...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika