Omlouvám se za OT, ale než začne vinařská sezóna (sběr, lisování atd.) tak bych rád vyzkoušel vyrobit cider. Zkoušel jsem ho minulý rok (do 5L demižonu), ale nechal jsem to prokvasit všechno a výsledek byl takový drsný (alkohol a bez chutě). Přičemž v opravdovém cideru je snad jenom 4% alkoholu. Když jsem byl minulý rok na dovolené v Anglii tak to tam měli na každém rohu a nebylo to špatný. Na internetu se sice dají najít postupy, ale většina je dost obecná (nasbírej, rozemel, vylisuj, kvaš a naflaškuj). Ale skoro nikde není uvedeno jak dlouho kvasit resp. asi bude hodně záležet na odrůdě jablek (obsahu cukru, kyselin atd.), ale tím spíš by tam mělo být uvedeny nějaké podrobnější informace, ale ty nemohu nikde najít. Rád bych trošku sladší cidcer, ne úplně suchý jako jsem ho dělal minulý rok (ztrácí se tam chutě a jablka to skoro nepřipomíná, byla to jenom taková "živá" voda). Neporadí někdo? Např. docukřit, případně dokyselit (PH metr mám), a nechat prokvasit jenom chvilku a pak zastavit sírou...
To zastavení kvašení by mě zajímalo i u vína (červeného), pokud bych ho nechtěl úplně suché, ale aby to mělo nějaký malý zbytkový cukr aby alkohol nepřebil chutě atd.