Loni jsem ochutnala u kamarádky jednu moc velkou ňamku a tak jsem se rozhodla, že to letos zkusím taky. No nedá se říct, zrovna ochutnala, protože po jedné ochutnávací mističce jsem měla dost . Ostružiny se napěchují do skleněné lahve, zasypou se cukrem (nešetřit) a zalijí vodkou. Pak se uloží na 2-3 měsíce na chladné, tmavé místo. Je to opravdu dobrotka.
Stejně se dá do velké lahve postupně nakládat dozrávající ovoce, zaspávat cukrem a zalévat vodkou (rum i slivovice jsou dost aromatické). Ideální jsou jahody, maliny, ostružiny, višně, jablka, hrušky, švestky, broskve (vše bez pecek). Nedoporučuje se rybíz, meruňky a třešně. Nakonec se omyjí zelené ořechy, rozseknou se na půl a i se zelenou slupkou se dají úponě nahoru. Je to bomba, když vše na vánoce vyklopíte a zamícháte.