Ostružiny ve vodce
|
|
|
|
|
 |
 |
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 172.106 (?), 26.8.2008 19:34, zobrazeno: 26347x
Loni jsem ochutnala u kamarádky jednu moc velkou ňamku a tak jsem se rozhodla, že to letos zkusím taky. No nedá se říct, zrovna ochutnala, protože po jedné ochutnávací mističce jsem měla dost . Ostružiny se napěchují do skleněné lahve, zasypou se cukrem (nešetřit) a zalijí vodkou. Pak se uloží na 2-3 měsíce na chladné, tmavé místo. Je to opravdu dobrotka.
Stejně se dá do velké lahve postupně nakládat dozrávající ovoce, zaspávat cukrem a zalévat vodkou (rum i slivovice jsou dost aromatické). Ideální jsou jahody, maliny, ostružiny, višně, jablka, hrušky, švestky, broskve (vše bez pecek). Nedoporučuje se rybíz, meruňky a třešně. Nakonec se omyjí zelené ořechy, rozseknou se na půl a i se zelenou slupkou se dají úponě nahoru. Je to bomba, když vše na vánoce vyklopíte a zamícháte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 2.9.2008 18:55
Do jaké sklenice zavařovací nebo od vína? Lahev od vína není to moc úzké až tu dobrotu budu chtít dostat ven z lahve? Kde seženu zelené ořechy? Předpokládám, že jde o vlašáky. Díky Tomáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
preclik - Stříbrný Zahrádkář (129) - 175.134 (?), 2.9.2008 23:23
Já to nakládám do pětilitrovky "od okurek", na vršek dám igelit a připevním gumičkou. Když to pěkně zalijete tím alkoholem, aby to nekoukalo ven, nic nemůže kvasit ani se kazit. Zelené ořechy jsou najaře, tak myslím konec května, červen, jinak jim začnou tvrdnout uvnitř skořápky. ale dozrálé čerstvé vlašské ořechy jsou výborné v medu. Já jim oloupu i tu slupičku, co je pod skřápkou, takže jsou bělounké. Když jsou čerstvé, tak to jde. To je pak ňamka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.249 (?), 18.9.2008 9:37
Prosím autorku o přesnější rp na ostružiny ve vodce.Na 1 kg ostružin, kolik cukru a kolik vodky.Děkuji předem.Anna
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|