Nekvasí mě jeřábové víno?



host - 166.20 (?)
18.9.2009 23:50

Dělám víno z černého jeřabu Aronie a plody nejprve lehounce povařim s vodou, potom rozmačkám a vychladlé dám do demižonu. Zákvas z ušlechtilých kvasinek který jsem si udělal tři dny předem a samozřejmě viditelně kvasící přileji do demižonu.  Když vezmu třebas desetilitrový, dám do něj asi 2,5 kg cukcu, ale ne všechen najednou, to kvasinkam nedělá dobře a mohli by se zničit. I to se mohlo stát Vám, nevím jaké tekuté kvasinky jste sehnala, s takovými jsem se ještě nesetkal. Takže chyba je v kvasinkách, když víno nezačnulo kvasit. Náprava je možná pokud vše nezačnulo plesnivět novým zákvasem z ušlechtilých kvainek. Nebylo by naškodu, pokud by jste celý tento obsah raději pro jistotu přivedla na teplotu 80 stupnů dvacetminut, tak jako se to dělá pro sterilaci. Hlavně s tím rychle něco začněte dělat nebo se to zkazí. Ještě se zeptám, jak jste poznala, že to nekvasí, nejdou malinké bublinky nebo nebublá kvasná zátka. Ta nemusí těsnit a takto to nepoznáte. Já na hrdlo používám zásadně jen tenkou potravinářskou folii a dotáhnu páskem látky. VašekB.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Ifanka - (3) - 153.58 (?), 18.9.2009 23:23, zobrazeno: 28929x

3.9 2009 jsem začala dělat jeřábové víno.A to v poměru 1litr jeřábové šťávy, 3l převařené vody s 1kg cukrem.to vše jsem udělala 4krát a pak jsem ještě přidala 1kg rybízu. Dodala tekutými kvasinkami a do dneška víno bohužel nekvasí.tak kde je chyba?? Prosím o radu.Předem moc děkuji.

   
host - 166.20 (?), 18.9.2009 23:50

Dělám víno z černého jeřabu Aronie a plody nejprve lehounce povařim s vodou, potom rozmačkám a vychladlé dám do demižonu. Zákvas z ušlechtilých kvasinek který jsem si udělal tři dny předem a samozřejmě viditelně kvasící přileji do demižonu.  Když vezmu třebas desetilitrový, dám do něj asi 2,5 kg cukcu, ale ne všechen najednou, to kvasinkam nedělá dobře a mohli by se zničit. I to se mohlo stát Vám, nevím jaké tekuté kvasinky jste sehnala, s takovými jsem se ještě nesetkal. Takže chyba je v kvasinkách, když víno nezačnulo kvasit. Náprava je možná pokud vše nezačnulo plesnivět novým zákvasem z ušlechtilých kvainek. Nebylo by naškodu, pokud by jste celý tento obsah raději pro jistotu přivedla na teplotu 80 stupnů dvacetminut, tak jako se to dělá pro sterilaci. Hlavně s tím rychle něco začněte dělat nebo se to zkazí. Ještě se zeptám, jak jste poznala, že to nekvasí, nejdou malinké bublinky nebo nebublá kvasná zátka. Ta nemusí těsnit a takto to nepoznáte. Já na hrdlo používám zásadně jen tenkou potravinářskou folii a dotáhnu páskem látky. VašekB.

      
Ifanka - (3) - 153.58 (?), 19.9.2009 0:08

Dobrý večer! Tekuté kvasinky mě dodal tchán -jemu víno kvasí! Bohužel je neměl v původním balení tak nevím o jaké šlo.A já jsem je dodala do demižónu asi až za pět dnů. Nic se nedějě v demižonu ani v trubičce ta je v korkovém špuntu a celé to je zavoskované.Já myslela jestli nemá přidat ještě cukr kvůli tomu rybízu??Jinak moc děkuji za rady

      
Ifanka - (3) - 154.231 (?), 21.9.2009 20:33

Dobrý večer, tak v sobotu jsem se vrátila domů a první cesta vedla k demižonu a k mému překvapení to tam bublalo.Mám radost, protože představa převařování mě trošku děsila!!Tak až to vykvasí, stočíme a hlavně ocutnáme tak se určitě ozvu!!!           Pro HonzuP.- já osobně to víno dělám z Aronie-černého jeřábu.

   
Honza_P - (33) - 96.36 (?), 20.9.2009 23:07
Zdravím Vás, mám laický dotaz. Dá se dělat víno (pálenka) i z planě rostoucích jeřabin? V mém okolí jsou jen ty "obyčejné". Při rozkousnutí jsou trpké a hořké... zkusil to už někdo nebo je zde řeč jen o odrůdě Moravských Sladkoplodých Jeřabinách, či jen o Aronii?
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 21.9.2009 21:07

Planý jeřáb je nejedlý. Snad i karcinogení. Myslím, že řeč je o Aronii,

Jinak víno lze dělat ze všeho co má dost organických kyselin a cukru.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 21.9.2009 22:28

Víno lze dělat téměř z čehokoli, bez ohledu na obsah organických kyselin a cukru. Např. z pastiňáku nebo z chlebových kůrek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika