Dobrý den, jak je vidět, tak se nikdo, ze zdejších "matadorů", k této problematice nechce vyjádřit (asi to nebude dostatečně nosné téma).
Ve starší vinařské literatuře se doporučovalo zfiltrovaný vzorek moštu ztitrovat roztokem 0,1 N louhu sodného (nebo draselného). Bylo to poměrně rychlé a dostatečně přesné.
Pro zjednodušenou analýzu, v malém rozsahu doma, lze použít i tzv. pH tužku, to je jednoduchý pH metr v ceně 1000 - 2500 Kč (dodají vám prodejny a obchody s vinařskými potřebami). Lze ho kalibrovat jednoduše na dvou roztocích pH a při správném zacházení vám vydrží i 10 - 15 let (při včasné výměně baterií, či při jejich vyndání, když pH metr nepoužíváte).
Pro úplně jednoduchou analýzu, jsou k dispozici pH papírky - univerzální, v rozsahu 0 - 11 pH (citlivost +- 0,5 pH) cena kolem 100 Kč za balení, k dostání i v lékárnách, nebo zúžená řada typu PHAN pH 1,0 - 2,3, popřípadě PHAN pH 3,9 - 5,4 kde citlivost je cca 0,2 pH; cena za balení je kolem 70 Kč. Ty asi budete muset asi zakoupit v Laboratorních potřebách. Obdobné jsou i indikační pH papírky Whatman, ale ty jsou tak 3x dražší.
Zdravím a dobře to změřte.