Měření lihoměrem



host - 149.130 (?)
15.10.2009 21:16

Me by zajimalo v jaké stupnici se meří zbytkový cukr.No spis mam doma Refrektometr ve stupnici Brix lze snim zmerit zbytkový cukr?A jaky je rozdil mezi stupnici Brix % a stupnici %mas sasch dekuji za odpoved.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 97.129 (?), 12.8.2009 19:10, zobrazeno: 39190x

Prosím, jsem úplný amatér a proto žádám, jestli mi někdo poradí jak postupovat při měření lihoměrem popř. cukroměrem.Děkuji Borek

   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 13.8.2009 7:38

Přesnost závisí na dvou věcech:

1) měřidlo musí dokonale plavat, nesmí se dotýkat dna,  tedy v nádobě (dobrý je odměrný válec) by měl být dostatečně vysoký sloupec měřené kapaliny

2). jelikož principem je vlastně měření hustoty, je zde teplotní závislost - ideální je měřit při teplotě, na kterou je měřidlo přímo kalibrováno. Pokud tento bod nedodržíte, až tak velké chyby se většinou nedopustíte, velmi přesné měření je zapotřebí třeba pro účely vyměření spotřební daně v pálenici - tam se s hustotou měří i teplota a přesná koncentrace se stanovuje z tabulek.

      
host - 166.45 (?), 13.8.2009 13:08

A kromě lihovaru, dají se ty tabulky někde získat?      I.

         
host - 122.179 (?), 13.8.2009 13:42

Možná by pomohla i tato stránka, tabulky se z ní dají vytvořit .  AB

            
host - 122.179 (?), 13.8.2009 19:02

A ještě názornější bude tabulka. AB

               
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 14.8.2009 7:37

Ta tabulka jenom potvrzuje, že pro amatéra je zcela irrelevantní sledovat drobné teplotní odchylky - pokud byste měřil při teplotě 0 oC (čemuž moc nevěřím, dost by zábly ruce),  bude  relativní chyba měření 2% (lépe řečeno systematická chyba, která zatíží veškeré výsledky měřené při dané teplotě )  - tedy např. při odečtu 55% je absolutní chyba kolem 1,1%.  


Jak se zmenšuje tplotní rozdíl vůči kalibrované hodnotě, chyba je ještě menší.

                  
host - 244.125 (?), 28.9.2009 14:12

Dobry den!

Mam kvas sliviek a chcel by som odmerat jeho hodnotu sladkosti kvasu. Mam klasicky mustomer, ktory sa poziva pri vyrobe vina. Kedze hodnoty vina maju byt asi tak okolo 20 dielikov na tom mustomere, tak by som sa chel spytat, kolko dielikov by malo byt pri slivkovom kvase, z ktoreho chcem potom dat vypalit 52 percentnu slivovicu.

Za odpoved vopred dakujem

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 28.9.2009 14:43

Měřit cukernatost kvasu moštoměrem nemá žádný praktický smysl. Kvas záhy po založení začne kvasit  (často ještě před naplněním nádoby), takže naměřené hodnoty nejsou přesné. Sladkost kvasu nemá přímý vliv na procento lihu ve slivovici. Podstatné je, na kolik % Vám páleník destilát vypálí, případně   na kolik ji potom doředíte.

                     
host - 122.179 (?), 29.9.2009 6:34

U vína je potřeba sledovat počáteční min. cukernatost (21 st.Kl.),aby procento alkoholu po vykvašení nekleslo pod stabilizujících 11 % alkoholu(proti octovatění a p.)U kvasu je dobré měřit moštoměrem záverečnou hodnotu.Nemá cenu vypálit kvas při 6 st.Kl.Tam je ještě hodně zbytkového cukru, který neprokvasil.Příčinou může být chlad, málo kvalitní ovoce a j.Jde skutečně jen o orientační údaj, který nevyjadřuje množství cukru na jednotku objemu či hmotnosti.  AB

                     
host - 149.130 (?), 15.10.2009 21:16

Me by zajimalo v jaké stupnici se meří zbytkový cukr.No spis mam doma Refrektometr ve stupnici Brix lze snim zmerit zbytkový cukr?A jaky je rozdil mezi stupnici Brix % a stupnici %mas sasch dekuji za odpoved.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika