Postup při výrobě červeného vína - 10 l
Zralé hrozny (modré odrůdy) zbavíme třapin a nezralých bobulí.
Hrozny by měli být v bezvadné zdravotní kondici!
V nerezového hrnci pečlivě ručně rozmělníme.
Pomocí cukrometru změříme obsah cukru ve šťávě a dosladíme řepným cukrem na cca 22 stupně cukrovitosti (22% obsah cukru v 10litrech).
Rozmělněné doslazené hrozny včetně slupek pak ošetříme pyrosiřičitanem draselným v dávce 0,03 g na litr tzn.0,3 g na 10 litrů a zakvasíme ušlechtilími kvasinkami 0,1 g na 10 litrů.
Tuto směs dvakrát denně promýcháme a necháme cca týden až deset dní macerovat v hrnci na vzduchu.Vznikne samotok rubínové barvy.
Následně přefiltrujeme a částečně zkvašený mošt nalijeme do čistého vypařeného demižonu.Obsah moštu v demižonu by měl být max.do 2/3 nádoby.
Demižon opatříme kvasnou zátkou a dáme (nejlépe) do teplého sklepa (15 - 19 C).Po 2-3 dnech nastává hlavní kvašení, které poznáme probubláváním CO2 přes kvasnou zátku a doslova bouří kvasnic a cukru v demižonu.Tento proces trvá cca 2 - 5 dní, záleží na teplotě místa.
Po hlavním kvašení se nám mladé víno začne od vrchu čistit. Odumřelé kvasinky si sedají na dno a tvoří kal. V tuto chvíli víno opatrně hadičkou stočíme z kalů do čistého vypařeného demižonu až po okraj hrdla a opatříme opět kvasnou zátkou a víno necháme dozrát (cca dva měsíce).
Nakonec víno stočíme do lahví.