Jablečný burčák



host - 64.231 (?)
15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 221.43 (?), 10.11.2008 15:26, zobrazeno: 123906x

Zbyl mi jeden demižon jablečného moštu, můžete mi prosím poradit jak z něj udělat jablečný burčák? Mám dokonce koupenou i kvasnou trubiču... Děkuji

   
host - 134.71 (?), 10.11.2008 15:50

Kupte si sáček ušlechtilých kvasinek "Vínka" - prodávají se v zahrádkářských potřebách a některých drogeriích apod., sáček živné soli tamtéž. Návod k použití se k nim přidává na samostatném lístku.

Bude lépe mošt trochu přisladit, jinak to nebude k pití. Teplota pro kvašení je ideálně kolem 15 °C, při nižší to hůře kvasí, při vyšší je riziko, že kvasinky začnou rychle odumírat a výsledek bude cítit "přiboudle".

      
host - 221.43 (?), 10.11.2008 16:03

takže bez dalších přípravků to nejde? já se jen ptám.  ... někde jsem četla, že burčák jde udělat i bez kvasinek, prý je jemnější, jenže už ty stránky nemůžu najít... 

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 10.11.2008 19:26

Bez kvasinek to jde zcela snadno, stačí nechat mošt pár dní stát. Ale jemnější není, naopak.

            
host - 221.43 (?), 11.11.2008 15:11

jak dlouho to asi trvá a jak poznám, že už je akorát - ani moc a ani zlomený...

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 11.11.2008 16:37

Doba velmi závisí na teplotě - 3 až 10 dní.
Pozná se to nejlépe ochutnáním.

                  
host - 64.231 (?), 15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

   
host - 87.84 (?), 4.12.2008 11:35

může mi někdo prosím Vás poradit jak mám udělat burčák z jablek?Mám doma 10l demižon a chtěl bych ho využít  Děkuju za případnou radu.

      
host - 115.229 (?), 4.12.2008 11:58

Ja mám tiež založený 25l demižón jablčného muštu na víno, dala som kvasinky a 3kg cukru. Už som ho aj po 6 týždňoch stočila a dala znova kvasiť. Ale neviem čo ďalej. Jablkové víno som ešte nerobila. Ak má niekto skúsenosti, budem vďačná za daru.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 4.12.2008 12:48

Demižon by měl být uzavřen kvasnou zátkou. Jakmile přestane ucházet plyn, víno by se mělo vyčistit - zbylé kvasinky a zákal sedne ke dnu. Proveďte druhé stočení, tentokrát můžete již do lahví.
   Tři kg cukru ve 25 litrech, pokud byl mošt z vyzrálých jablek, je poměrně dost, takže víno bude patrně nasládlé. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika