Cukernatost hrušek?
|
|
 |
 |
host - 220.205 (?) 29.9.2011 14:57
Hruškový kvas je jeden z nejsložitějších, ačkoliv jeho stabilita je mnohem lepší, než-li třešní, višní, meruněk či mirabelek, prostě tak snadno nezoctovatí. Problém hruškového kvasu spočívá v tom, že tyto plody obsahují asi 4-5x méně kyselin, počítáno na kys. jablečnou, než-li jablka, a proto tyto kvasy nedosahují potřebného pH pro dostatečný rozvoj kvasinek, což je při pH 3 - 3,5. Důsledkem je pak snadné napadání kvasu křísotvornými kvasinkami, které se projevují jakýmsi šedivým povlakem, který časem mohutní a brzy dokáže kvas zničit. Obrana je dvojí: Buďto uchovávat kvas pod kvasným uzávěrem nebo PE plachtou dobře utaženou gumicukem nebo snížit pH přídavkem akumlátorové kys. sírové, případně obojí. Na 200 l kvasu doporučuji 400 ml (4 deci) / 20%- ní H2SO4. Nízké pH zabrání přístupu křísotvorných kvasinek a jiných škůdců kvasů. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 154.23 (?), 28.9.2011 20:06, zobrazeno: 13533x
Zdravím ve spolek, měřili jste si někdy cukernatost hrušek? Ve směs jsem vždycky naměřil 10°,ale dnes jsem nasbíral planky a cukernatost byla 16°,zdá se mi to docela hodně.Nemáte podobnou zkušenost?
ps. Většinou i planky měli 10°.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.184 (?), 29.9.2011 14:16
Taktiez zbieram planky a cukornatost som u jednych nameral az 18. Ake mate skusenosti s kvasom z planych hrusiek, maju dake specifika, alebo je to obdobne ako u normalnych hrusiek. Vopred dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 29.9.2011 14:57
Hruškový kvas je jeden z nejsložitějších, ačkoliv jeho stabilita je mnohem lepší, než-li třešní, višní, meruněk či mirabelek, prostě tak snadno nezoctovatí. Problém hruškového kvasu spočívá v tom, že tyto plody obsahují asi 4-5x méně kyselin, počítáno na kys. jablečnou, než-li jablka, a proto tyto kvasy nedosahují potřebného pH pro dostatečný rozvoj kvasinek, což je při pH 3 - 3,5. Důsledkem je pak snadné napadání kvasu křísotvornými kvasinkami, které se projevují jakýmsi šedivým povlakem, který časem mohutní a brzy dokáže kvas zničit. Obrana je dvojí: Buďto uchovávat kvas pod kvasným uzávěrem nebo PE plachtou dobře utaženou gumicukem nebo snížit pH přídavkem akumlátorové kys. sírové, případně obojí. Na 200 l kvasu doporučuji 400 ml (4 deci) / 20%- ní H2SO4. Nízké pH zabrání přístupu křísotvorných kvasinek a jiných škůdců kvasů. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.184 (?), 29.9.2011 15:34
Dakujem za reakciu, tieto poznatky som uz ziskal z inych for, Mna vsak najviac zaujmaju ci su dake specifika kvasu z planych hrusiek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.184 (?), 29.9.2011 15:45
O pridani jablcneho kavsu som tiez cital, trosku sa vsak obavam vstupeniu jablcneho aroma do velmi osobitej aromy planych hrusiek. Takze zatial to riesim zamedzenim pristupu vzduchu a kyselinou citronovou, sirova mi pripada nepotravinarska.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 29.9.2011 16:18
Pokud Vám připadá kys. sírová nepotravinářská, ačkoli v ji běžně používá jedna nejmenovaná firma na vizovicku, tak Vám kys. citronovou rozhodně doporučit nemohu, ledaže byste ji přidával každý, zhruba 4. den. Tato trikarboxylová kyselina snadno v tomto prostředí dekarboxyluje a kyselost se ztrátou skupiny -COOH ztrácí. To už je lepší kyselina mléčná (1-hydroxypropionová) neboť je stabilní. Jablečnou drť bych rozhodně do hruškového kvasu nepřidával, jablka a hrušky k sobě prostě odjakživa nepatří a ani se nedají kloudně sčítat. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.23 (?), 1.10.2011 13:38
U me je kvas stejny jako u obyc. hrusek, hned jak se zacne propadat kolac, tak do kotle s nimi, me se kvas nikdy nezvrhl, ale sbiram jen zrale. Jednou jsem vsak hlidal hrusky jedne zname a kvas se pokazil, ale hrusky orvala jeste nezrale, coz byla asi chyba
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|