Dobrý den,
protože se s vínem nemusí končit ve vinohradu, začal jsem se prokousávat i problematikou vinného kvašení. Konkrétně jsem kromě výsadby taky začal trénovat na ovocném víně.
Založil jsem 5l demižón z červeného rybízu. To bylo začátkem července. Dle brožury jsem přidával po částech cca 1,5kg cukru a udžoval teplotu 18-20stC. Kvasilo tak celkem pomalu a vytrvale. Asi před 3 týdny přestal probublávat bublák, ale bylo vidět ještě hodně bublinek a pěna na hladině. Teď už se to docela zklidnilo a tak jsem ho po téměř 3 měsících stočil z kvasnic.
No a protože jsem tvor zvídavý, koupil jsem si vínoměr na měření alkoholu. Je to ten s kapilárou, co funguje na principu měření povrchového napětí kapaliny. Tak jsem ho prubnul a výsledky mě poněkud překvapily. Zkoušel jsem to 3x a vždy jsem se dostal na hodnoty od 20 do 22% obj. alkoholu.
Je vůbec možné "vyrobit" pouhým alkoholovým kvašením 20% víno(kvasnice Vinka)? Nebo je chyba v měření? Píšou, že to může ovlivnit i cukr. Faktem je, že tam ještě nějaký bude, bo je docela sladký, ale můj selský rozum, že ten by to spíše hrnul(měření alk) na druhou stranu.
Faktem tedy je, že na chuť je docela silný, což jsme nezávisle na sobě konstatovali s manželku oba. Myslím, že po lehkém dokořenění to bude výborné "cinzano". :-)
Děkuji za vaše zkušenosti a vysvětlení.
S pozdravem GB