Jak zužitkovat zatuhlý med v plástech

host - 61.106 (?)
2.9.2011 18:28

Tyto plásty se umístí do včel na spotřebu pro výživu plodu buď nyní nad již uložené cukerné zásoby,  případně brzy na jaře odvíčkované do spodního patra. Není-li voští staré, lze je dát nad zaplodovanou část nástavku. Záleží na typu úlu a praktikách včelaření.

Pravděpodobně ten med nakonec skončí v pálenici, nebo z něj bude medovina,  ale samozřejmě musí po naředění nejdříve řádně vykvasit, aby se změnil na alkohol.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 194.95 (?), 4.8.2011 9:42, zobrazeno: 23225x

Dobrý den, při letošním posledním medování se mi nepodařilo vytočit med z asi 30 plástů. Co s tím? V pálenici mi poradili, že to mám přidat třeba do švestkového kvasu, že to zvýší výtěžnost. Šlo by to vypálit i samostatně, jen ten med? Ještě mám problém jak to z toho dostat, zřejmě rozpustit v teplé vodě? Díky Honza

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 4.8.2011 17:17

Zřejmě modřínový med.
Jednou z možností je naložit plásty do destilátu. Likér je velmi lahodný, nedávno jsem takový chutnal.
  Jistě lze vypálit samostatně med. Odhadnout (podle váhy) množství medu, naředit na cca 16% vodou, po rozpuštění přecedit, zakvasit dobrými kvasinkami (třeba z Dolu),  případně trochu okyselit. Jak takový čistě medový destilát chutna, ale nevím. Přislazení ovocných kvasů je vyzkoušené s dobrým výsledkem.
   Jiná možnost je vyrobit medovinu. Tady bych se držel některého z osvědčených receptů. Na to téma vyšlo několik samostatných publikací. Protože u většiny receptů se med vaří, vyřešil by se problém separace vosku
   Při většině těchte receptur musíte rámky vyřezat a přijdete tak o souše. Asi není dobré nechat tento med včelám jako zásoby na zimu. Přiu delší zimě by se nestačily vyprázdnit proletem a zašly na úplavici.

host - 61.106 (?), 2.9.2011 18:28

Tyto plásty se umístí do včel na spotřebu pro výživu plodu buď nyní nad již uložené cukerné zásoby,  případně brzy na jaře odvíčkované do spodního patra. Není-li voští staré, lze je dát nad zaplodovanou část nástavku. Záleží na typu úlu a praktikách včelaření.

Pravděpodobně ten med nakonec skončí v pálenici, nebo z něj bude medovina,  ale samozřejmě musí po naředění nejdříve řádně vykvasit, aby se změnil na alkohol.

pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 80.203 (?), 19.8.2011 11:34
Ahoj, se ztuhlym - zkrystalizovanym - medem lze udelat nasledujici:

1) v tepelne komore nechat zahrat (tusim na 45°C) a pak opatrne vytocit. Problem - ne kazdy ma tepelnou komoru
2) Plastve vyrezat a udelat medovinu
3) Nechat med vcelam :-)
At se dari. M.

brousek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 175.210 (?), 29.1.2013 19:10

Pravděpodobně se bude jednat o melicitózu. I včely to velmi špatně vybírají. Můžete zkusit, když by jste chtěl zachraňovat dílo, namočit na několik dnů do vlažné vody, opatrně vytočit, případně máčení opakovat. Získanou tekutinu zkvasit, vypálit a pak s ní trávit červa. Přeměna medu na alkohol je v tomto případě to nejlepší řešení.

brousek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025