Zelný salát jako v restauraci
|
|
|
|
the mastercook - (1) - 34.230 (?) 31.3.2011 3:48
Zkuste něco úplně nového, je to fakt výborná věc, uvítám komentáře, jak se povedlo.
1. Nakrájet cca. 1kg zelí, 1 mrkev a 1cibulí
2. Míchat cca. 100 ml arašídový olej s čajovou lžíci (!) lanýžového oleje. Tyto oleje se dají obvykle sehnat v Kauflandu. Pokud dáváte moc lanýžového oleje, kazíte salát - má to dost výraznou chuť, že opravdu stačí těch pár kapek.
3. Nakrájet 1/2 ostrou chilly papričku na jemné kousíčky a přidat do oleje se zhruba deseti kapky originál (!) Tabasco
4. přídat do této zálivky cca. 20 - 30 ml ocet
5. zamíchat vše a přidat čtyřbarevný pepř a sůl dle chutí, se solí opatrně, stačí fakt extrémně málo! Podle chutí drcený kmín, já bych ho tam již nedával.
Pokud to děláte správně, máte hotový luxusní, lehce ostrý zelný salát. Hodí se jako obloha skoro ke všemu Dobrou chuť
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří P. - (5) - 45.160 (?), 11.3.2010 14:06
Dobrý den, zelí nesolte, pouze zalejte sladkokyselým nálevem.
Jiří P.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 11.3.2010 16:19
Takové jako v restauraci mi poradila jedna provozní - pouze DOBRÝ olej, cukr, sůl, ocet. Nic víc, nic míň, všeho dle chuti. Kmín a další koření už je jiný salát. Já např, když jsem hodně zmlsaná, přidávám křen. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 11.3.2010 23:22
Také se mohou přidat hrubě nastrouhaná jablka. Nebo cibule. Lída
|
|
|
|
|
|
|
the mastercook - (1) - 34.230 (?), 31.3.2011 3:48
Zkuste něco úplně nového, je to fakt výborná věc, uvítám komentáře, jak se povedlo.
1. Nakrájet cca. 1kg zelí, 1 mrkev a 1cibulí
2. Míchat cca. 100 ml arašídový olej s čajovou lžíci (!) lanýžového oleje. Tyto oleje se dají obvykle sehnat v Kauflandu. Pokud dáváte moc lanýžového oleje, kazíte salát - má to dost výraznou chuť, že opravdu stačí těch pár kapek.
3. Nakrájet 1/2 ostrou chilly papričku na jemné kousíčky a přidat do oleje se zhruba deseti kapky originál (!) Tabasco
4. přídat do této zálivky cca. 20 - 30 ml ocet
5. zamíchat vše a přidat čtyřbarevný pepř a sůl dle chutí, se solí opatrně, stačí fakt extrémně málo! Podle chutí drcený kmín, já bych ho tam již nedával.
Pokud to děláte správně, máte hotový luxusní, lehce ostrý zelný salát. Hodí se jako obloha skoro ke všemu Dobrou chuť
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 1.5.2011 11:37
Receptů se tu sešlo dost, ale ani jeden, tak jak je v zadání.Škoda.Taky by mě zajímalo jak jej dělají.Zkoušel jsem ho opravdu mnohokrát, ptal jsem se snad v šesti restauracích a nikdy jsem ho, tak jak ho dělají, neudělal.Přitom musí být velmi jednoduchý.Někde však stále dělám chybu.Asi záleží právě na nějakém záhadném poměru octu, cukru,soli.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 23.12.2013 11:05
Tak konečně jsem se po letech dobral jednoduchého salátu tak, jak jej dostanete v restauraci.Jak jsem psal, zkoušel jsem jej mnohokrát a nikdy to nebylo ono.
Takže, jemně narájené zelí, přidat cukr, sůl,místo octa raději citronovou šťávu.A teď to, kde jsem dělal stále chybu a pro chuť je rozhodující.A přitom toto zde již bylo na začátku psáno.Celá směs se totiž musí důkladně promačkat v rukách.Tím celý salát zkřehne a dostane úplně jinou chuť.Pak se může přidat třeba mrkev, nebo křen.
V tomto vánočním čase snad někomu návod pomůže.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 23.12.2013 16:25
Jistě, v jídelnách se to dělá robotem s hákem na hnětení těsta, zelí perfektně pustí šťávu. Doma to nikdy tak neuděláte, ani rukama, ani malým robotem. Zálivkou to není. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 23.12.2013 16:27
ps - a přidává se cokoliv - i třeba paprika nebo kopr...
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.245 (?), 26.7.2011 17:15
Nedám vám recept jako je v restauraci úžasná zelná příloha (taky ho neznám), ale tip na něco úplně jiného. Je to zelný salát s vlašskými ořechy. Zelí je třeba velmi pečlivě nakrájet na co nejtenčí nudličky (košťál a žebra pryč). Pak vlašské ořechy rozmixujte a přidejte k zelí. Trocha olivového oleje (extra virgin, jak říká Emanuelle :-), s olejem šetřete, ořechy ho v sobě mají dost, jen pro vůni a chuť a sůl. Pořádně ho, nejlépe rukou, promíchejte a pak ho v míse silně umačkejte a šup s ním do lednice. Salát je třeba nechat co nejdéle uležet. Aspoň půl dne. Je to lahůdka! Dokonce se našli tací, že nevěřili, že základem je zelí...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|